De huidtherapeut is een beroep wat bij veel mensen niet bekend is. Persoonlijk kende ik het beroep ook niet totdat mijn moeder borstkanker kreeg en behandelingen onderging bij de huidtherapeut voor oedeem & littekentherapie. Hierdoor werd ik geïnspireerd en ben ik ook de opleiding huidtherapie gaan volgen. Het is een super breed en zorgvuldig beroep en verdiend daarom een stukje extra aandacht. De huidtherapeut kan zoveel mensen/patiënten behandelen dat het super nuttig zou zijn als het bekender zou zijn wat wij nu allemaal kunnen. Vandaag wil ik in dit artikel uitleggen wat de werkzaamheden zijn van een huidtherapeut. De behandelingen, locaties, maar ook welke patiënten wij zien in de praktijk.
Wat voor behandelingen voert de huidtherapeut uit?
Mensen weten vaak niet welk ”hokje” de huidtherapeut valt. Zijn we nou een dermatoloog of een schoonheidsspecialiste? Geen van beide kan ik je vertellen. Wij zitten er precies tussen in. De huidtherapeut voert zowel cosmetische als medische behandelingen uit. Wij zien dus gezonde huiden, maar ook zieke huiden. Een dermatoloog ziet vaak alleen zieke huiden en een schoonheidsspecialiste alleen gezonde huiden.
Behandelingen die wij kunnen uitvoeren:
- Oedeemtherapie, vaak bestaat dit uit manuele lymfedrainage in combinatie met ACT (= ambulante compressietherapie). ACT bestaat uit zwachtelen en eventueel een therapeutisch elastische kous aanmeten. Soms wordt er ook lymfetape aangebracht om de lymfe-afvoer te stimuleren.
- Littekentherapie, het bestaat vaak uit verschillende ”soort” massage technieken op het litteken en rondom het litteken. Het doel is om de stofwisseling te verbeteren, verminderen van jeuk of pijn, verbeteren van de huidskleur, huid egaliseren van abnormaal huidrelief, normaliseren van de huidmobiliteit en voorkomen van contracturen. Ook is medical taping een onderdeel van littekentherapie, waarbij er tape ingezet wordt om de spieren/lymfe te stimuleren.
- Acne behandelingen, door bijvoorbeeld het uitreinigen van de puistjes. Maar ook combinatie behandelingen zijn mogelijk zoals chemische peelingen, laserbehandeling en vooral ook advies.
- Micro-needling, een techniek waarbij er met een klein naaldje kleine gaatjes in de huid gemaakt worden. Je daagt hiermee de huid uit om zich extra te herstellen, vooral in de diepte en specifieke gebieden. Het kan ingezet worden bij acne littekens, rosacea, restacne, littekens, huidveroudering, grove poriën, striae, alopecia en zonschade.
- Microdermabrasie, wordt toegepast om dode huidcellen van de huid te verwijderen en de huid te stimuleren om nieuwe cellen te maken. Het wordt ingezet om de huidstructuur te verbeteren, onderhuidse talgophopingen te verminderen, verheven littekenweefsel af te vlakken, ruwe en droge huid te verzachten en oppervlakkige pigmentvlekken te vervagen.
- Laser, dit kan voor overbeharing, pigment aandoeningen, vaatjes, tatoeages, maar ook werkt het soms voor Acne.
- IPL (- intensed pulse light), effectieve methode om roodheid en pigmentvlekken te verminderen/verwijderen.
- Camouflagetherapie, dit is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale make-up om bijvoorbeeld pigmentaandoeningen minder zichtbaar te maken.
- Chemische peelingen, wordt ingezet voor verschillende doelen zoals pigment verminderen, acne verminderen, littekens verminderen, egalere huid krijgen,
- Elektrische ontharing, wordt vaak ingezet bij overbeharing op kleine gebieden. Elektrische ontharing is permanent en laser niet.
- Cryotherapie / curretage, om bijvoorbeeld fibroompjes of kleine wratjes weg te halen
- Wondzorg, open wonden, maar ook brandwonden.
Wat voor aandoeningen kunnen we behandelen?
Een hele lange lijst kunnen wij behandelen, wat de huidtherapeut ook een breed beroep maakt. Vaak kiezen huidtherapeuten dan ook een specifieke richting en krijgen ze niet met alle soorten aandoeningen te maken. Ook moeten wij soms hulp in schakelen van een huisarts of dermatoloog, omdat wij geen diagnose mogen stellen. Voor sommige huidaandoening is een diagnose noodzakelijk om een behandeling uit te voeren.
Aandoeningen die in de praktijk voorkomen:
- Brandwonden
- Couperose
- Huidveroudering
- Fibromen
- Huidkanker
- Lipoedeem
- Littekens
- Lymfoedeem
- Ouderdomswratten
- Overbeharing
- Pigmentproblemen
- Ouderdomsvlekken
- Spider naevus
- Veneus oedeem
- Wonden
Hoe kom je bij de huidtherapeut?
De huidtherapeut is vrij toegankelijk en je hebt dan ook geen verwijzing nodig om bij ons te komen. Een huidtherapeut kun je vinden in een eigen praktijk, maar ook in het ziekenhuis of een gezondheidscentrum. Ook kan een huidtherapeut behandelingen uitvoeren in een verpleeghuis, instelling of aan huis.
Een huidtherapeut werkt volgens een gestructureerde methode, ook wel het huidtherapeutisch methodisch handelen genoemd. Dit houdt in dat er bepaalde verlichte stappen doorlopen moeten worden voor en tijdens het behandeltraject. De aard van de aandoening en het effect hiervan op het dagelijks leven moet bijvoorbeeld in kaart worden gebracht. Ook beslist de huidtherapeut of er een diagnose van de arts nodig is, of dat de huidtherapeutische diagnose genoeg is. Sommige aandoeningen moeten een diagnose hebben, voordat wij mogen behandelen. Soms is het dus wel makkelijker als men direct met een verwijzing komt van een huisarts/dermatoloog/andere arts.
Vergoedingen bij een huidtherapeut
Ondanks de wettelijk bepaalde directe toegankelijkheid kan het zijn dat uw zorgverzekeraar een verwijzing van de arts of specialist vraagt. Volgens de aanspraak zorgverzekeringen (basiszorg) zal de zorgverzekeraar moeten kunnen vergewissen dat u voor een juiste medische indicatiestelling onder behandeling bent genomen. De zorgverzekeraar vraagt in die gevallen vaak om een verwijzing van huisarts of medisch specialist.
Het is belangrijk om te weten dat voor de huidtherapeut vrije tarieven betekent, behalve voor oedeem- en littekentherapie. Zo kan het zijn dat de huidtherapeut bij jou op de hoek €65 euro vraagt voor een chemische peeling, maar in een andere stad €100. Oedeemtherapie bij een niet-chronische indicatie wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Bij oedeem wordt er bij een chronische indicatie vergoed vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering.
Verder gelden vaak polisvoorwaarden. Acne wordt vaak gedeeltelijk vergoed en ook camouflagetherapie, laser en elektrische ontharing komen regelmatig in de pakketten voor. Check dus altijd even jou polisvoorwaarden!
Feitjes van de huidtherapeut
- Heeft een HBO opleiding gevolgd van 4 jaar
- Geregistreerd in de wet BIG onder artikel 34
- Geregistreerd in het KP register
- Paramedicus
- Behandeld voor patiënten met zieke of beschadigde huid
- Beroepsvereniging ”Nederlandse vereniging van huidtherapeuten”
- Erkend beroep in Nederland en Australië
Wist jij al wie de huidtherapeut was?
Wat interessant! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik zie dat het een erkend beroep is in Nederland en Australië. Weet je toevallig hoe het zit in België? Zou het hier ook bestaan?
Hi Karin, het kan zijn dat het beroep wel bestaat, of dat de behandelingen in ieder geval worden uitgevoerd, maar dit kan niet uitgevoerd worden door een huidtherapeut. Waarschijnlijk dan door een dermatoloog, cosmetisch arts, physician assistent of een schoonheidsspecialiste onder begeleiding van een arts. Officieel is het echt alleen erkend in Nederland en Australië
Wat een interessante blog! Ik had eigenlijk nog nooit echt van huidtherapie gehoord. Wat een goede behandelingen worden er gedaan!
Ik had er al wel eens van gehoord maar wist niet dat hun zoveel deden, wat een interessante blog!
Ik wist niet dat het beroep huidtherapeut bestond. Weer wat geleerd! Het klinkt als een veelzijdig beroep!
Huidtherapeuten doen zulke mooie dingen! Ik ben wel geïnteresseerd in litteken massage. Ik ben geopereerd aan een hernia en het blijft een gevoelig plekje…
Binnenkort schrijf ik hier een uitgebreid artikel over! Eventueel kan ik je ook meer informatie geven in een privébericht.
Wat een ontzettend mooi beroep! Ik kende dit beroep niet. Mooie specialisatie en fijn voor de mensen voor wie dit van toepassing is.
Heel interessant artikel want ik had nog nooit van een huidtherapeut gehoord! Ik kende tot nu toe enkel de dermatoloog en schoonheidsspecialiste. Weer iets bijgeleerd dus!