vet haar

Wat kun je doen tegen vet haar?

Vet haar is een ontzettend vervelend probleem. Zelf heb ik er vroeger ontzettend veel last van gehad, maar eindelijk heb ik de juiste methode gevonden om het vette haar tegen te gaan. Vooral in de puberteit kampen mensen vaak met een vette huid, maar ook met vette haren. De talgproductie produceert te veel talg, waardoor er ophopingen ontstaan op de hoofdhuid. Hierdoor worden de haren vet en krijg je glanzende ”viezige” haren. Dat wil je niet. Maar wat doe je er tegen? Dat lees je vandaag in deze blog.

vet haar, tips tegen vet haar, wat doe je er tegen, shampoo, niet te vaak aanraken, gebruik de juiste producten, gebruik geen hitte, conditioner alleen in de punten

Blijf van je haren af

De allergrootste tip die ik je kan meegeven is dat je van je haar moet afblijven. Je hebt allemaal bacteriën op je handen doordat je gedurende de dag van alles aanraakt en vasthoudt. Als jij dan je haren weer aanraakt, waar al overtollig talg aanwezig is, dan zorg je ervoor dat er nog meer ophopingen op je haren komen. De ophoping van bacteriën en talg zorgt voor nog meer talgproductie, omdat je hoofdhuid het wilt opruimen.

raak je haar niet aan bij vet haar

Vermijd hitte op je haren

Met hitte op je haren bedoel ik voornamelijk stijltangen, krultangen en föhns. Al deze apparaten zorgen ervoor dat ook weer de talgstimulatie wordt gestimuleerd. Talg is namelijk gevoelig voor hitte. Je zult ook merken dat je in de zomer veel sneller last hebt van vet haar. Je zweet meer, dus je talgklieren gaan meer talg afscheiden, dit in combinatie met warmte zorgt voor een overactieve talgklier.

hitte vermijden, haar krullen, haar stijlen, föhnen, vermijd hitte voor vet haar

Gebruik de juiste producten voor vet haar

Klinkt heel simpel, maar het gaat nog regelmatig mis. Waar moet je nu precies op letten? Zijn alle producten goed waar op staat dat het goed is voor vet haar? Ik denk het niet. Zo kunnen siliconen een probleem vormen, omdat als je het niet goed uitspoelt het opstapelt en je haar erg zwaar wordt. Daarnaast wordt er in een shampoo al sinds de 19e eeuw SLS toegevoegd, dit is een sterke reiniger. De natuurlijke SLS wordt vaak gemaakt van kokosnootvet en palmolie, ook bestaan er synthetische vormen die ervoor zorgen dat het beter oplosbaar is in water en minder snel de hoofdhuid irriteert.

Een belangrijk ingrediënt in de shampoo is glycerol of propyleen glycol, omdat deze ervoor zorgt dat de pH-waarde weer in balans komt. Vaak is bij vet haar er sprake van een pH-waarde die uit balans is. Door dit stofje komt het weer in balans en zal de talgproductie afnemen. De Redken Shampoo’s zijn speciaal gemaakt om de pH-waarde in balans te krijgen.

haarproducten, haarverzorging

Was je haar niet te vaak

Je bent juist geneigd om je haar elke dag te wassen, maar dit zorgt er juist voor dat je al je goede vetten ook verwijderd. Met als gevolg dat de talgproductie weer gestimuleerd wordt, je hoofdhuid gaat met talg afscheiden waardoor je haar alleen maar vetter wordt. Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over hoe je en wasbeurt kan uitstellen en dit is nu de ideale tijd om dit uit te gaan testen. Het is belangrijk om je wasbeurt uit te stellen, zodat je hoofdhuid de tijd heeft om te rusten. Je moet alleen je haar wassen, omdat het echt vies is, en niet omdat je talg ophoopt doordat het te vaak in aanraking komt met shampoo.

hoofdhuid stimuleren, haren wassen, reinigen, shampoo, vet haar

Gebruik conditioner alleen in de punten

Als je een goede shampoo gebruikt, dan zul je merken dat je alleen conditioner nodig hebt in de punten. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze conditioner gebruiken door het gehele haar, omdat ze anders te veel klitten hebben. Maar dit klopt niet helemaal. Klitten ontstaan in de onderkant van je haren en niet op je hoofdhuid. Je haren zijn al gereinigd door de shampoo, dus waarom zou je hoofdhuid nog conditioner nodig hebben? Alleen bij heel doffe droge haren kan een conditioner een uitkomst bieden op de hoofdhuid, omdat het dan de haren vanuit de wortels beter kan voeden. Maar dit is niet nodig bij vette haren. Het is belangrijk om het alleen in de punten aan te brengen, zodat de conditioner zich niet kan ophopen op de hoofdhuid. Conditioner is vaak een veel vettere substantie en heeft als functie om het haar glad te maken. Gladmakende ingrediënten bevatten vaak stoffen die de talgproductie stimuleren, dus kun je zonder? Gebruik het dan niet of zo min mogelijk. Soms heb je maar ter grootte van een euromunt nodig om je haar een beetje te verzachten bij de punten.

Shampoo, schwarzkopf

Wat doe jij om vet haar te voorkomen? Binnenkort vertel ik je meer over mijn persoonlijke verhaal van mijn vette haar.

1 gedachte over “Wat kun je doen tegen vet haar?”

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.