De zon geeft zonschade zoals huidkanker en huidveroudering
Huidartikelen,  Huidkanker

Wat is UV-licht en hoe ga je ermee om?

UV-licht is continu aanwezig op de wereld. De zon is namelijk UV-licht. Zelfs in de winter is er constant straling aanwezig. Straling van UV-licht kan een hoop schade brengen aan de huid, want wist je dat 1 op de 5 Nederlanders te maken krijgt met huidkanker? Het is een oplopende epidemie. In dit artikel leg ik je uit wat voor soorten UV-licht er zijn, hoe je er het beste mee om kunt gaan en wat de schade kan zijn.

Wat voor soorten UV-licht zijn er?

 1. UV-A
 2. UV-B
 3. UV-C

UV-A

UV-A is een straling die het gehele jaar aanwezig is. Ook in de herfst en winter. Dit is belangrijk om te weten, omdat mensen vaak denken dat in de herfst en winter de zon niet schadelijk is. Ook wordt deze straling niet tegengehouden door wolken of ramen. Het bekende fenomeen over het vrachtwagenchauffeurs effect komt hier ook uit voort. UV-A staat bekend om de Anti-Aging. Van deze zonnestralen krijg je voornamelijk rimpels en dus een snelle huidveroudering. UV-A is de grootste boosdoener van huidkanker.

Het verschil tussen UVA en UVB

UV-B

UV-B straling komt voornamelijk in de zomer en lente voor. Dit is de straling die zorgt voor het bruine kleurtje en waardoor je kan verbranden. Naast het bruin worden en verbranden kun je door de zon ook een allergie krijgen. Dit wordt veroorzaakt door UV-B. UV-B kan een rol spelen bij huidkanker, maar speelt een kleinere rol dan bij UV-A.

UV-C

UV-C is de gevaarlijkste straling van de zon. Gelukkig wordt een heel groot deel tegengehouden door de ozonlaag. Het voordeel hiervan is dat de bevolking maar ene heel klein percentage binnen krijgt op de huid.

Hoe ga je het beste om met de zon?

De grootste tip die ik kan meegeven is smeren smeren smeren. Dat is het enigste wat tegen de zon beschermt. Ook in de herfst en winter is smeren noodzakelijk, want ook dan heb je schadelijke straling zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Een andere tip is dat je baby’s en kinderen het meest moet beschermen tegen de zon. Met zonneschade werkt het namelijk zo dat het pas zichtbaar wordt over vele jaren. Dat is de rede dat mensen op oudere leeftijd ”Ouderdomsvlekken” krijgen. Eigenlijk is dit namelijk geen ouderdomsvlek, maar een zonneschade. Als je veel verband bent als baby of kind dan heb je veel meer kans op het ontwikkelen van huidkanker.

Ook is het erg belangrijk om tussen 11 uur en 2 uur uit de zon te blijven, omdat dit de zonuren zijn waar de zon de schadelijkste stralen afgeeft. Daarnaast kun je het beste gebruik maken van een pet/hoed, zonnebril en UV-werende kleding. En vergeet niet drink veel water!

Welke zonnebrandcrème is geschikt?

Je hebt veel verschillende soorten zonnebrandcrèmes, maar wat is nu een goede? Een goede zonnecrème bevat bescherming tegen UV-A en UV-B. Er zijn namelijk heel veel zonnebrandcrèmes die alleen maar tegen UV-B beschermen, maar dit is dus alleen tegen verbranding. En niet tegen het meest rampzalige gevolg, huidkanker. UV-A is namelijk de grootste boosdoener die huidkanker veroorzaakt, omdat deze straling continu aanwezig is.

Welke factor moet je kiezen?

De verschillende SPF factoren bij het Fitzpatrick zonhuidtype

Hoe meer pigment in de huid, hoe minder bescherming nodig. Maar het is wel belangrijk om je altijd in te smeren, hoe donker de huid ook is. Een lichte huid heeft minimaal factor 30 nodig. Daarnaast is de factor uiteraard afhankelijk van het huidtype. Een huidtype 1 verbrand snel, dus heeft veel bescherming nodig. Huidtype 4,5,6 heeft minimaal SPF 6 nodig.

Het heeft geen zin om een hogere factor als 50 te maken want er zit te weinig verschil in het blokken van de zonnestralen. Daarnaast neem je dan niet meer de voordelen van de zon op zoals vitamine D.

Verschillende huidtypes zongerelateerd

Daarnaast is bewezen dat je het beste kunt gaan voor de ouderwetse dikke witte zonnebrandcrèmes. Deze bevatten de meeste minerale filters. Bij de andere crèmes zul je vaker moeten smeren. Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten. Voel je je huid branden ga dan uit de zon en smeer je alsnog in. In de schaduw kun je namelijk ook verbranden en zonneschade oplopen.

Voorbeelden van juiste zonnebrandcrèmes:

 • Biodermal gezichtszonnebrandcrème, factor 30. Deze kun je kopen bij onder andere bol.com voor €9,99.
 • Dr. Jetske Ultee, Suncare SPF 30. Deze kun je kopen bij onder andere Dr. Jetse Ultee voor €39,95.
 • Ladival Sun Melk Kind F50+ 200ML. Deze kun je kopen bij de onlinedrogist voor €15,75.
 • Eucerin Sun Sensitive Protect Transparante Spray SPF 50. Deze kun je kopen bij Eucerin en bol.com voor €21,-.
 • Avène Zon Crème SPF50+ Zonder Parfum 50ml. Deze kun je kopen bij 24pharma voor €12,74.

Hoi! Ik ben Naomi, geboren op 01-12-1997 te Rhoon. Ik studeer aan de opleiding huidtherapie aan de Haagse hogeschool. Om mijn enorme interesse voor verzorging, beauty en make-up te uiten, ben ik deze blog gestart. Het lijkt mij erg leuk om jullie meer te informeren over verschillende zaken over de huid en andere dingen zoals make-up reviews. Wil je meer over mij weten? Stuur me gerust een berichtje. Liefs, Naomi

23 reacties

 • Marie

  Bedankt voor het delen van dit artikel over UV-straling. Ik heb gemerkt dat ik ook steeds meer last krijg van pigmentvlekken in mijn gezicht. Naar mijn idee komt dit ook door de zon. Ik ga mij verder verdiepen in verzorgingsproducten en schoonheidsbehandelingen.

 • fairhups

  goed artikel, dat over uv-a was ik eigenlijk alweer vergeten. echt tijd om een gezichtscrème met filter te kopen dus. Ik merk dat ik soms toch te weinig smeer. gemak denk ik. verder heb ik nu ook niet echt vertrouwen in de zonnebrandcreme omdat ik telkens berichten hoor dat in sommige varianten dan juist weer stoffen zitten die ook kanker kunnen veroorzaken. degene die goed uit de test komen laten dan zo’n witte waas achter wat natuurlijk niet zo relaxed is op je gezicht. heb jij tips?

  • skincarebynaomi

   De zonnebrandcrèmes die een witte waas achterlaten zijn wel de beste crèmes omdat dit de pure minerale filters zijn. Zonnebrandcrèmes van eucerin, biodermal en nivea zijn sowieso prima. In mijn artikel heb ik ook nog een aantal producten benoemd. Mocht je vragen hebben over een specifiek product mag je me een email sturen. Dan kijk ik naar de ingrediënten voor je

 • Melanie Hoogvliet

  Ik was altijd het type ik verbrand nooit dus waarom zou ik smeren (dit was ook echt zo) tot ik 30 jaar werd en een verkeerd vlekje ontdekte op me rug. Bij de dermatoloog aangekomen had hij slecht nieuws. Het was huidkanker maar gelukkig wel de vorm waarbij het geen kwaad kan als ze het er goed uit snijden. Het vlekje werd er gelijk uitgesneden en daarvoor in de plaats heb ik nu een mooi groot litteken. Sindsdien smeer ik me altijd in met zonnebrand. Ik was namelijk erg jong om al huidkanker te krijgen. En ik wil echt niet meer plekjes krijgen.

  • skincarebynaomi

   Wat heftig, maar wat goed dat je toch met dat plekje naar de huisarts bent gegaan. Gelukkig was het de minst erge vorm. Het is inderdaad zooo belangrijk om te smeren maar mensen zijn er echt niet bewust van. Ik hoop mensen steeds bewuster te maken met zulke artikelen! Het komt steeds vaker voor en de straling wordt ook steeds sterker..

 • Mariëlle

  Goeie uitleg Naomi. Ik verbaas me er telkens weer over dat er zoveel mensen zijn die geen zonnebrand of spf producten gebruiken en zichzelf insmeren met olie om bruin te worden. Zo zonde en echt niet goed voor je huid!

  • Wanda

   Ik snap nog steeds niet dat zoveel mensen op het heetst van de dag vol in de zon gaan liggen bakken om maar bruin te worden. Je hoort zoveel verhalen over huidkanker dat je zou denken dat mensen wel voorzichtiger worden .

 • Mandy

  Echt een goed artikel, ik denk dat heel veel mensen zich niet bewust zijn van de zon en de uv straling. Ik heb er helemaal niks mee, snap ook niet dat mensen vrijwillig naar de zonnebank gaan lol

 • Marlies

  Ik heb huidtype 1 en moet dus altijd smeren. Ik heb van die dikke crèmes, maar nadeel is dat het moeilijk smeerbaar is en het een blauwige gloed achterlaat. Ik gebruik die crème op niet zichtbare plekken.

 • Romy

  Ik wist helemaal niet dat er verschillende Uv stralingen waren! En dat UV-a de meest kankerverwekkende straling is had ik al helemaal niet verwacht. Echt een heel interessant artikel!

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: