Squalane

Wat doet squaleen/squalane voor de huid?

Squaleen is een ingrediënt wat ontzettend effectief kan zijn voor de huid. Veel mensen weten alleen nog niet goed wat het is en wat precies de voordelen zijn. Het talg van de mens bevat van nature ook squaleen. Daarnaast vind je het vaak in diverse visoliën. Ik vind het belangrijk dat jullie weten hoe belangrijk squaleen kan zijn voor de huid en of er verschil zit tussen squaleen en squalaan. Wil jij dat ook weten? Lees dan snel verder.

Squalane molecuul, anti-aging, huidverjongend, verminderd rimpels, hydraterend, skincare, huidverzorging, huidverbeterend, verzachtend, huidolie

Wat is squaleen?

Squaleen is een meervoudig onverzadigde koolwaterstof en komt van nature voor in ons lichaam. Je talg bestaat uit 13% squaleen, als een van de belangrijkste bestanddelen. Je vindt het dan ook in je huid, haren, nagels en andere lipiden op het oppervlak van de mens. Overal waar talg aangemaakt kan worden. Ook wordt het veel gebruikt in de medische industrie bij onderzoeken naar kanker en geneesmiddelen. Zo hebben ze ontdekt dat squaleen een sterke rol speelt bij het beschermen van UV-straling. Voor de huid zijn de allerbelangrijkste eigenschappen van squaleen dat het zeer hydraterend en verzachtende is.

Waar komt squaleen vandaan?

Squaleen komt oorspronkelijk van de haai. Haaien werden vermoord om dit ingrediënt te verzamelen. Jaarlijks worden hiervoor zo’n 350.000 haaien vermoord. Gelukkig is er ook een diervriendelijkere manier. Het wordt ook gewonnen uit olijfolie of een andere plantaardige olie zoals rijstkiemolie of tarwekiemolie.

Wat is squalaan?

Squalaan is simpelweg de stabielere vorm van squaleen. Het is de cosmetica-merknaam. Elk ingrediënt krijgt een internationale naam toegewezen die op de verpakking moet staan. Zo weet je precies welke ingrediënten het cosmeticaproduct bevat. De cosmetische naam van een ingrediënt is hetzelfde in ieder land.

Wat doet squaleen voor de huid?

Squaleen bestaat bekend als sterke antioxidant

Het is dus bewezen dat squaleen de huid kan beschermen tegen UV-straling. In termen van de huidverzorging functioneert het dus als een sterke antioxidant. De menselijke huid wordt namelijk continu blootgesteld aan omgevingsfactoren, waaronder UV straling door zonlicht. De huid bevat kleine klieren, genaamd talgklieren die talg afscheiden, een materie rijk in lipiden door haarzakjes om de huid te smeren en te beschermen. Vanwege het hoge lipidengehalte van de menselijk huid, moet de huid vrij gevoelig zijn voor UV-straling en oxidatieve stress. Volgens verschillende onderzoeken, wordt de huid juist beschermt tegen deze effecten.

Hoge verzachtende werking van de huid

Squaleen heeft de voorkeur voor huidverzorging vanwege zijn opmerkelijk hoge verzachtende eigenschappen. Het kan gemakkelijk diep worden geabsorbeerd door de huid die functioneert voor flexibiliteit en soepelheid van de huid zonder een ”vettig” effect.

Squaleen zorgt voor hydratatie

Als verzachtend middel wordt verwacht dat squaleen de hydratatie van de huid verhoogt. Bovendien is squaleen een stof waarvan wordt aangenomen dat het ook vocht kan vasthouden in het stratum corneum. Het stratum corneum bevindt zich in de bovenste huidlaag.

Er is onderzocht dat squaleen kan zorgen voor een zeer sterke huidbarière, waardoor het opnemen van vocht gemakkelijker wordt voor het stratum corneum.

Het is een goed anti-age ingrediënt

Rond ons 25e levensjaar neemt de hoeveelheid squaleen, collageen en elastine af in onze huid. Deze drie stoffen zorgen ervoor dat onze huid soepel en gehydrateerd blijft, maar ook dat je huid niet verouderd. Helaas treed er dus vermindering op en zou je het aan kunnen vullen met skincare producten. Doordat squalane van nature voorkomt in onze huid, absorbeert het gemakkelijk waardoor het een ideale moisturizer is. Het maakt de huid glad, gehydrateerd en zacht.

Om de huid te beschermen tegen huidveroudering is het belangrijk dat hij beschermt wordt tegen vrije radicalen en droogheid. Squaleen heeft deze eigenschappen en is hierdoor ideaal voor anti-age producten.

Producten met squaleen

Onderstaande producten bevatten squaleen:

  • The Ordinary, 100% plant-derived squalane, gezichtsverzorging. Het kost €7,20 en kun je gebruiken als een serum of huidolie onder je dag- of nachtcreme. Te koop bij Douglas, de Bijenkorf of Look Fantastic.
  • Indeed Labs, squalane gezichtsolie. Deze squalane is verkregen uit suikerriet en laat geen vettig laagje achter. Het kost €29,89 en wordt ook gebruik als huidolie onder de moisturizer. Te koop bij Douglas.
  • Zarqa, hydraboost serum. Het bevat 7% squalane in combinatie met andere actieve ingrediënten zoals magnesium. Ideaal voor de oudere, vermoeide of droge huid. Het kost €18,53 bij Douglas.

Wist jij dat squaleen zo nuttig is voor de huid?

4 gedachten over “Wat doet squaleen/squalane voor de huid?”

  1. Sorry maar dit klopt volgens mij niet. Squalaan en squaleen zijn niet hetzelfde, en het wordt hier door elkaar heen gebruikt. Squalaan is een bewerking van squaleen en díe vind je in huidverzorging. Tenminste, zo heb ik het altijd begrepen. ☺️

    1. Hi! Bedankt voor je reactie. Ik zie inderdaad dat ik niet consequent ben in mijn woordgebruik. Squaleen is de lichaamseigenstof, squalaan is de stabiele vorm die in cosmetica wordt gebruikt & squalane is de cosmeticanaam. Ik snap dat dit voor verwarring kan zorgen, ik ga het aanpassen!

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.