Wat doen ceramiden voor de huid?

Ceramiden, wat zijn dat eigenlijk en wat doet ceramide voor de huid? Bij ceramiden moet ik altijd denken aan bouwstenen of cement. Of dit klopt? Dat zul je ontdekken in dit artikel. Ze staan bekend om het anti-aging effect. Het schijnt een top ingrediënt te zijn om huidveroudering tegen te gaan. Vandaag leer je meer over ceramiden en vertel ik je wat voor voordelen het voor de huid heeft.

Wat zijn ceramiden?

Kort door de bocht gezegd zijn het simpelweg vetten, ook wel lipiden genoemd. Vetten komen zoals je weet van nature voor in je lichaam, ceramiden ook. Maar liefst 50% van je lichaam bestaat uit ceramides. Ze worden in hoge concentraties gevonden in de celmembraan. Een celmembraan scheidt de binnenkant van een cel van de buitenkant. Ze spelen een rol in verschillende cellulaire processen, zoals transport en signalering.

Lang dacht men dat ceramiden alleen functioneerde als structuurelementen, maar het kan zich ook gedragen als een signaalmolecuul. Een van de bekendste functies van ceramiden als signaalmolecuul is het reguleren van celdeling, de celstrekking en geprogrammeerde celdood van cellen.

Wat doet het voor de huid?

Ceramiden hebben een bewezen, unieke anti-aging eigenschappen. Zoals ik eerder zei in de 1e alinea, vergelijk ik het altijd met cement of bakstenen. Je huidcellen zijn de bakstenen en de ceramiden het cement. Ze houden je huid bij elkaar en vormt een beschermende laag om vochtverlies tegen te gaan en zichtbare schade van buitenaf te beperken. Ook helpt het goed om de huid soepel te houden.

Een huid maakt na ongeveer het 25e levensjaar minder ceramiden, elastine en collageen aan waardoor je rimpels kunt krijgen. Je huid verouderd. Door de zonneschade en natuurlijke afname van ceramiden in de huid wordt de hoeveelheid en de kwaliteit die je huid aanmaakt minder. Dit kan leiden tot een beschadigde huidbarrière en dat heeft weer tot gevolg dat je een droge, ruwe huid, rimpels, roodheid, irritatie en zichtbare vochtarmoede kunt krijgen.

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van ceramiden in je huidverzorging. Het is een erg belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsroutine, voornamelijk voor de droge & rijpe huid.

Hoe herken je het in huidverzorging?

Ceramide staat vaak in de ingrediëntenlijst aangeduid als:

  • Ceramide AP/EOP/NG/NP/NS
  • Phytosphingosine
  • Sphingosine

De phytosphingosine en de sphingosine zijn voorlopers. Het schijnt dat zij zelf meer ceramides aan kunnen maken in de bovenste huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Dit heeft als voordeel dat je huid voorbereid is op minder snelle huidveroudering en versterking van de huidbarrière.

Is er een verschil in natuurlijke en synthetische ceramiden?

Ceramiden komt van nature voor in de dierlijke- en menselijke huid. Maar in cosmetica worden meestal synthetische ceramiden toegevoegd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de synthetische vorm dezelfde eigenschappen en werking heeft als de natuurlijke variant. Ze geven structuur aan de huid, houden de huid gehydrateerd en werken als een sterke antioxidant. Ze worden gewoon opgenomen in onze huid, doordat ze van nature al voorkomen in onze huid.

Er bestaan ook nog plantaardige ceramiden. Ook wel phytoceramides genoemd. Ze worden vooral gebruikt als supplement, maar soms worden ze ook gebruikt in cosmetica. Helaas zit hier wel een nadeel aan, want ze zijn niet huideigen en hierdoor worden ze minder goed opgenomen. Ze zijn dus minder effectief dan synthetische of natuurlijke.

Producten met ceramiden

Leuk en aardig al die informatie, maar in welke producten zit het allemaal? Onderstaande een aantal voorbeelden met producten.

  • Eucerin AtopiControl kalmerende bodylotion, €13,10 bij Newpharma.
  • Paula’s Choice, clinical ceramide-enriched nachtcrème, €62 bij Paula’s Choice.
  • CeraVe moisturizing cream 50 ML, €3,95 bij Lookfantastic.
  • Pixi, ROse ceramide cream, voedende crème, €31 bij de Bijenkorf.
  • Cera-V pore reducing toner, €17,99 bij Facetheory.
Ceramide, molecuul, huideffecten, voordelen voor de huid, huidveroudering

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.