aminozuren

Wat doen aminozuren voor de huid?

Aminozuren zijn vaak alleen bekend onder de sporters, maar het heeft ook veel andere doelen. Één hiervan is dat het super goed is in huidverzorging. Aminozuren dienen als bouwstoffen voor het lichaam en dus ook voor de huid. Aangezien het een vrij onbekend gebied is, wil ik jullie graag meer vertellen. Je zult in dit artikel lezen wat aminozuren zijn, waar het in zit en wat het doel is van aminozuren in huidverzorging. Lees je snel mee?

Wat zijn aminozuren en wat is hun werking?

In principe kun je aminozuren zien als de bouwstoffen voor je lichaam. Het zijn kleine puzzelstukjes waaruit eiwitten bestaan. 20% van het lichaam bestaat uit proteïnen, waarvan aminozuren de bouwstenen zijn. Een aminozuur is een organische verbinding die zowel een carboxygroep (-COOH) als een aminegroep (-NH2) bezit. De reactie tussen de amine en de carboxygroep wordt een amide genoemd. Wanneer carboxy en amine met elkaar reageren vormt het een amide. Aminozuren kunnen eiwitten vormen doordat de NH2 en COOH met elkaar kunnen reageren.

In totaal komen er 20 verschillende aminozuren voor in eiwitten. Ze zorgen voor structuur in de cellen en het vervoer en opslag van de voedingsstoffen. Zo zorgen de aminozuren voor de opslag en transportatie van de voedingsstoffen proteïne, water, vet, mineralen, koolhydraten en vitamines.

Er zijn twee soorten aminozuren:

 • Essentiële
 • Niet-essentiële

De essentiële aminozuren

De essentiële aminozuren zijn aminozuren die het menselijke lichaam zelf niet kan aanmaken. Doordat we ze zelf niet kunnen aanmaken, moeten wij ze op een andere manier binnen krijgen via onze dagelijkse voeding of met aanvulling van supplementen.

In totaal zijn er acht verschillende essentiële aminozuren: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine.

In principe kun je met een gevarieerd eetpatroon voldoende essentiële aminozuren binnenkrijgen. Mocht je veel sporten, dan zou je ervoor kunnen kiezen om extra supplementen bij te slikken.

De niet-essentiële aminozuren

Je raad het misschien al, de niet-essentiële aminozuren maakt het lichaam wel zelf aan. Deze hoef je dus niet zelf te nuttigen via de dagelijkse voeding of supplementen. Van de 22 aminozuren kan het lichaam er 13 zelf maken. Soms kunnen er wel tekorten ontstaan, waarbij je extra supplementen kunt gaan slikken of meer te gaan letten op je voeding waardoor je extra aminozuren binnenkrijgt.

Waar zitten aminozuren in?

Aminozuren zijn eiwitten, wat betekent dat het in veel voedingsmiddelen zit, want eiwitten zit vrijwel in elk product. Er is wel een verschil in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in boord, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

dierlijke eiwitten

Volwassen personen hebben volgens het voedingscentrum gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig zoals vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen, wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.

Wat doen aminozuren voor de huid?

Kort en krachtig gezegd, aminozuren zijn onmisbaar voor je huid. Van nature zijn aminozuren al aanwezig in je lichaam, maar ook in je huid. Aminozuren werken samen met aquaporines (het watertransportsysteem van je lichaam) om vocht door de huid te transporteren. Ditzelfde effect krijg je als je een huidverzorgingsproduct met aminozuren aanbrengt. Ze hydrateren en zorgen voor een goede, soepele en veerkrachtige huid. Ook helpen ze het natuurlijk afweersysteem en verminderen tekenen van huidveroudering.

Onderzoek heeft aangetoond dat aminozuren sterke anti-oxidanten zijn om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Ook heeft onderzoek aangetoond dat synthetische aminozuren beter hydrateren dan aminozuren die afkomstig zijn van een dierlijke of plantaardige bron.

Welke aminozuren werken het beste voor de huid?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er maar liefst 22 verschillende aminozuren. Allemaal spelen ze een rol bij het verzorgen van de huid, maar een aantal springen erboven uit.

 • Arginine, helpt zichtbare huidbeschadiging te herstellen.
 • Proline, leucine en glycine, maken fijne lijntjes en rimpels minder diep.
 • Lysine, versterkt het huidoppervlak.
 • Histidine, kalmeert de huid en heeft antioxiderende eigenschappen.
 • Methionine, beschermt de huid tegen schadelijke stoffen.

Hoe gebruik je aminozuren in je huidverzorging?

Het is logisch dat je aminozuren niet enkel in huidverzorging kan gebruiken, het is altijd in combinatie met andere ingrediënten. Een goede combinatie zijn aminozuren met peptides, glyceriden, ceramiden en hyaluronzuur. Voornamelijk dus ingrediënten die de huid hydrateren.

huidverzorging

Voorbeelden van huidverzorgingsproducten

Om je op weg te helpen heb ik alvast een lijstje samengesteld waarbij aminozuren een krachtige rol spelen in deze huidverzorgingsproducten.

 • Paula’s Choice, peptide booster, €56. De naam zegt het al een peptide booster, het bevat dus veel aminozuren gecombineerd met peptides. Een top combinatie om de huid te hydrateren en huidveroudering tegen te gaan. Een krachtige booster tot een steviger uitziende huid. Te koop bij Paula’s Choice.
 • Paula’s Choice, resist anti-aging antioxidant serum, €39. Een serum vol met krachtige anti-oxidanten, aminozuren, vitamine C & E en co-enzymen. Deze ingrediënten zorgen voor vermindering van huidveroudering en werkt ook goed voor de droge huid. Te koop bij Paula’s Choice.
 • The Ordinary, Argireline Solution 10% serum, €7.20. Een ideaal serum met aminozuren en andere ingrediënten die huidveroudering tegen gaan. Het vermindert fijne lijntjes, rimpels en versterkt de elasticiteit van de huid. Te koop bij Douglas, Look Fantastic of de Bijenkorf.
 • The Ordinary, Amino Acids + B5 serum, €6,80. Een serum met geconcentreerde hydraterende ondersteuningsformule met maar liefst 17% aminozuren en 5% vitamine B5. Het zorgt voor hydratatie en herstel van de huid. Te koop bij Douglas en Look Fantastic.
 • Pixi, collageen plumping masker, €24. Een masker geschikt om tekenen van droogte tegen te gaan en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Het bevat plantaardige collageen en aminozuren, die fijne lijntjes verminderen, de huid hydrateren en een gezonde, stralende teint onthullen. Te koop bij de Bijenkorf.

Wat is jou favoriete product met aminozuren?

1 gedachte over “Wat doen aminozuren voor de huid?”

 1. Wat een super goed artikel. Duidelijk uitgelegd en beschreven. Complimenten ! Ik gebruik overdag the ordinary moisturizer met aminozuren.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.