De juiste voeding bij rosacea

Het juiste eetpatroon bij Rosacea en andere huidproblemen met roodheid

Het juiste eetpatroon bij Rosacea en andere huidproblemen met roodheid

Rosacea kan een ontzettend vervelend probleem zijn. Het kan langdurig een probleem zijn, terwijl er tal van mogelijkheden zijn om de roodheid te verminderen. Naast rosacea hebben ook andere huidaandoeningen last van roodheid, zoals couperose of eczeem. Dit kan verminderd worden met de juiste skincare, behandelingen bij de huidtherapeut, maar ook met voeding. De truc is om de juiste combinaties toe te passen, zodat je zowel de oorzaak als de symptomen behandeld. In dit artikel vertel ik je alles over de juiste voeding bij rosacea en andere huidproblemen met roodheid.

Welke huidproblemen hebben last van roodheid?

Iedereen heeft wel eens last van roodheid, maar over het algemeen is er een groep mensen die net wat heviger last heeft. Vaak zijn dit de mensen die kampen met rosacea, acne, eczeem of couperose. Ook zie je vaak dat de huid heel gevoelig is, er vaak wat grote haarvaatjes aanwezig zijn en de huid erg snel geïrriteerd. Je ziet dan ook vaak dat de huidbarrière erg zwak is, waardoor de huid zichzelf niet kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hierdoor raakt de huid nog sneller geïrriteerd. Met skincare kun je je huidbarrière weer herstellen, maar je wilt ook van binnenuit je lichaam en huid rustig krijgen. Zo heb je er ook op de lange termijn profijt van.

Rosacea, wat is dat?

Voeding bij rosacea en andere huiden met roodheid

Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over voeding, wat ons steeds meer duidelijkheid geeft dat huidproblemen ook heel vaak van binnenuit kunnen worden verbeterd. Uit onderzoek is in ieder geval bekend dat veel snelle koolhydraten huidveroudering versnelt, maar wat is er nog meer bekend?

Veel mensen met rosacea, eczeem en andere huidproblemen met roodheid hebben vaak veel moeite met histaminebronnen. Deze mensen gaan vaak ‘gezond’ eten, door veel fruit en groenten te eten, echter kunnen dit ook grote triggers zijn. Histaminebronnen zijn namelijk tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden zoals kaneel en koriander. Dit zijn grote histaminetriggers die je liever wilt minderen als je last hebt van roodheden in het gezicht. Dit soort voedselsoorten zitten wel vol met antioxidanten, de stofjes die je beschermen, maar helaas niet geschikt voor o.a. rosacea.

Voeding, gezonde voeding, voeding bij rosacea

Wat is histamine?

Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling. Verder kan histamine ook in je voeding zitten. Daarbij kun je onderscheid maken tussen voedsel dat letterlijk histamine bevat, en voedsel wat histamine vrijlaat door gisting en rijping. Hoewel histamine een lichaamseigen stof is, kan het menselijk lichaam maar een bepaalde hoeveelheid van deze stof aan. Hoeveel histamine je lichaam aan kan, is voor iedereen verschillend. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine.

Klachten bij een grote hoeveelheid histamine

 • Irritatie van de huid, neus, keel en longen
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Huiduitslag
 • Hoesten
 • Slijm in de keel
 • Slaapproblemen

Hoe pak je je voeding het beste aan met rosacea of andere roodheid in het gezicht?

Het allerbelangrijkste bij rosacea en andere roodheid in het gezicht is om duidelijkheid te krijgen in je voedingspatroon. Houd eens in een boekje bij wat je eet en of je hier indirect een trigger ziet.

Over het algemeen zijn onderstaande voedingsmiddelen triggers voor rosacea en huidaandoeningen met roodheid:

 • Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt
 • Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda’s en pecannoten
 • Bewerkt brood, bijvoorbeeld met veel kleur- en bewaarstoffen
 • Salami, bacon, worst, opgewarmde maaltijden met vlees en vis
 • Rode wijn
 • Bepaalde thee soorten, voornamelijk die sterk zijn in kruiden zoals kaneel
 • Koriander, kerrie kaneel, paprikapeoder, chilipoeder, anijs en nootmuskaat
 • Tomaten, spinazie, zuurkool, aubergine, pompoen, avocado, soja bonen, paddenstoelen, kidneybonen en augurken
 • Citrusfruit, aardbeien, ananas, kersen, abrikozen, fambrozen, papya en gedroogd fruit.

Het is belangrijk om een balans te vinden in je voedingspatroon. Ga niet alle voeding direct uit je eetpatroon verwijderen, maar zorg dat je bepaalde triggers mindert en alternatieven gaat zoeken.

Wil je meer weten over rosacea?

Lees dan eens onderstaande artikelen?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.