vitamine E en de huid

Vitamine E en de huid, wat zijn de voordelen?

Vandaag een artikel over vitamine E en de huid. Wat is vitamine E precies, wat doe het precies voor je lichaam en huid. En in wat voor producten komt het voor? Het is een multifunctioneel ingrediënt wat voorkomt in voeding, maar ook in verzorging voor de huid en haren.

Wat is het?

Het is een vitamine die ons lichaam niet zelf aanmaakt, en dus moeten wij dit binnen krijgen via verschillende bronnen. Deze vitamine bestaat wel uit 8 verschillende vitamine en is vetoplosbaar en het is één van de meest huidvriendelijke ingrediënten.

In wat voor producten kun je vitamine E vinden?

Vitamine E zit in voeding, maar ook in allerlei verzorgingsproducten, doucheschuim en in producten voor verzorging voor het haar. In voeding zit het bijvoorbeeld in zonnebloemolie, halvarine, margarine, noten, zaden, brood, groenten en fruit.

Wat is de functie van vitamine E?

Vitamine E is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E. Het is een belangrijke antioxidant, het beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Ook speelt het een rol bij het regelen van de stofwisseling van de cel.

Voor de huid is vitamine E essentieel, van nature is namelijk vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid, met name in de laag met dode huidcellen. De vitamine komt via ons lichaam in het talg terecht, en zo in de bovenste huidlaag.

Wat doet het voor de huid?

De belangrijkste functie van vitamine E is bescherming tegen UV-stralen. Zonlicht (UV-A & UV-B) dringt de huid binnen en vormt hierbij vrije radicalen, deze vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, vetten, collageen en DNA.

Vitamine E zorgt in de huid voor:

  • Bescherming tegen zonlicht
  • Vermindering van rimpels en lijntjes
  • Vermindering van vochtverlies
  • Versterking van de barrièrefunctie
  • Werkt ontstekingsremmend, hierdoor is het ook erg geschikt voor een acne huid.

Vitamine E bevat dus bescherming tegen schadelijke weerstanden, maar het zorgt er ook voor dat het vocht in de huid behouden blijft.

Wist je dat?

Mensen met een vettere huid een trager verouderingsproces hebben? Dit komt doordat de  lederhuid vitamine E produceert, via de talgklier en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar zijn beschermende werking. Mensen met een vettere huid hebben meer vitamine E en dat zorgt er dus voor dat er minder rimpels en lijntjes kunnen ontstaan.

Welke producten kun je gebruiken?

  • Supplementen
  • Dagcrème met vitamine E, waar genoeg vitamine E in zit verwerkt zoals de Jacob Hooy vitamine E crème
  • Nachtcrème met vitamine E
  • Vitamine E olie
  • Serum met vitamine E, vaak wordt hier retinol mee bedoeld, dit product moet je wel opbouwen en kan je niet elke avond gebruiken.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.