Volgorde vitamine C, hyaluronzuur en niacinamide serum

Vitamine C, hyaluronzuur en niacinamide: Dit is de beste volgorde

Een vitamine C serum, hyaluronzuur serum en een niacinamide serum in je skincareroutine, hoe doe je dat? Als je een basis hebt gevonden in je skincareroutine kun je steeds verder gaan uitbreiden naar de behoefte van jouw huid. Hierbij horen dan ook verschillende serums, echter kun je soms ook op zoek gaan naar een serum die meerdere werkzame ingrediënten met elkaar combineren. Het is belangrijk om met meerdere dingen rekening te houden, zoals de structuur, de pH-waarde van een serum, maar ook de sterkte van het ingrediënt. Je wil natuurlijk voorkomen dat jouw huid geïrriteerd raakt. Vandaag ga ik je alles vertellen over hoe jij jouw vitamine C serum, hyaluronzuur serum en niacinamide serum kan combineren in 1 skincareroutine.

Wat is de beste volgorde voor vitamine C, hyaluronzuur en niacinamide serum?

Een skincareroutine begint altijd bij de basis: Het reinigen van je gezicht. Vervolgens gebruik maak je je huid goed droog en kun je jouw skincareroutine starten met juiste volgorde van je serums.

De volgorde van je serums:

  1. Het eerste serum die je aanbrengt is het vitamine C serum.
    • Vervolgens wacht je ongeveer 30 seconden.
  2. Daarna maak je je huid licht vochtig, bijvoorbeeld met een spray en breng je het hyaluronzuur serum aan.
  3. Uiteindelijk sluit je af met het niacinamide serum

Mag je vitamine C en niacinamide wel combineren?

Onder bepaalde omstandigheden kan er een nieuwe stof genaamd Niacinamide Ascorbaat ontstaan wanneer vitamine C en niacinamide worden gecombineerd. Er wordt gesuggereerd dat deze combinatie soms leidt tot het verlies van de gunstige effecten van vitamine C en niacinamide op de huid. Dit zou betekenen dat de ingrediënten niet langer effectief zijn in het verlichten van pigmentvlekken, behandelen van puistjes of beschermen tegen tekenen van huidveroudering.


De vorming van de stof Niacinamide Ascorbaat is niet consistent. Hiervoor moet de pH-waarde (zuurgraad) van de crème precies juist zijn. Niacinamide Ascorbaat ontstaat het gemakkelijkst bij een pH van 3.8. Echter, zodra dit bestanddeel is gevormd, is het niet altijd permanent. Als de pH-waarde niet langer rond de 3.8 ligt, valt Niacinamide Ascorbaat uiteen en krijg je weer de afzonderlijke stoffen ‘gewone’ vitamine C en niacinamide terug. Ondanks dat ze tijdelijk een nieuwe stof waren, behouden ze nog steeds hun individuele positieve effecten op de huid, zelfs nadat ze uit elkaar zijn gevallen. De reactie tussen niacinamide en vitamine C gebeurt enkel bij de pure vorm ‘L’Ascorbic Acid’ en niet bij derviaten, zoals ‘Ascorbyl Tetraisopalmitate’.

Laat genoeg tijd tussen je vitamine C en niacinamide serum

Als jij genoeg tijd tussen jouw serums laat, dan kun jij gerust deze serums gecombineerd gebruiken. Zeker als er ook een hyaluronzuur tussen zit, omdat de pH-waarde dan al weer hersteld is. Merk jij toch bepaalde effecten? Dan kun je ervoor kiezen om niacinamide in de avond te gebruiken en vitamine c serum in de ochtend. Daarnaast heeft alles ook met de dikte van het product te maken. Als je serum dikker is vertraagd dit de reactie om niacinamide om te zetten in niacin, de meeste niacinamide serums zijn vrij dikkig, dus de kans is vrij klein dat deze reactie daadwerkelijk ontstaat.

Aanraders voor vitamine C, niacinamide & hyaluronzuur serums

  1. Alpha-H Hyaluronic 8 super serum
  2. IS Clinical super serum met 15% vitamine C
  3. IS Clinical Poly-Vitamin serum met 5% niacinamide, 40% hyaluronzuur, 4% glycolzuur, 0.5% vitamine A, vitamine E

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.