Vitamine A en de huid

Vitamine A en de huid, wat zijn de voordelen?

Vitamine A is een vitamine wat weer erg goed voor de huid is. Vitamine A wordt ook wel retinol, tretinoïne of vitamine A1 genoemd. Tretinoïne is verjongend voor de huid doordat het de huidstructuur verbetert. De stof bevordert onder andere de verdeling van de productie van collageen en elastine. Ook worden de enzymen die collageen en elastine afbreken geremd.

Waar zit vitamine A allemaal in?

Het zit ook in je voeding, maar er zijn eigenlijk veel meer vormen van vitamine A en die werken allemaal net iets anders. Vitamine A heeft namelijk in voeding voornamelijk effect op de weerstand en het immuunsysteem van je lichaam. Maar waar is deze vitamine nog meer goed voor?

Het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit plantaardige producten zoals: wortels en bananen. Daarnaast is een belangrijke functie van vitamine A dat het gedeeltelijk wordt door het lichaam opgeslagen in vet en gedeeltelijk afgebroken via urine of gal.

Wat doet het voor de huid?

 • Het werkt huidverjongend, doordat het ingrediënt de huidstructuur verbetert waardoor minder rimpels als gevolg. Daarnaast neemt zonschade af in diepte en in aantal. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij wordt de afbraak van collageen en elastine geremd.
 • Pigmentvlekken worden minder zichtbaar
 • Het verbetert de doorbloeding
 • Het egaliseert de huidskleur
 • Verzacht fijne rimpels en lijnen
 • Stimuleert de collageenproductie
 • Egaliseert de huid

Bij de oudere huid is er een vertraagde celdeling in de bovenste huidlaag, de hoorncellen worden opgestapeld, de collageenproductie neemt af en het pigment wordt onregelmatig verdeeld over de huidoppervlakte. De huid voelt ruw en droog aan, er komen rimpels en pigmentvlekken. Dit kan al beginnen na je 25e levensjaar. Vitamine A kan er voor zorgen dat het beperkt blijft en de huid gestimuleerd wordt om juist die vertraging weer aan te pakken.

Zoals al eerder genoemd zijn er verschillende vormen van vitamine A:

 • Retinol, dit is een mildere soort dan tretinoïne. Ook dit stofje verbetert de huidstructuur waardoor de huid strak, elastisch en jong blijft. De reden dat het minder krachtig werkt, komt doordat retinol moet worden omgezet tot retinoïnezuur. Dit gebeurt pas als het met de huid in aanraking komt. Met als gevolg dat het proces de werking verzwakt.
 • Tretinoïne, dit is een zware vorm van vitamine A. Deze vorm in huidproducten is alleen op doktersrecept te verkrijgen.
 • En nog meerdere soorten.
Retinol, vitamine A, retinol herkennen, tretinoïden, hoe herken je vitamine A op ingrediëtenlijst

Vitamine A en acne

Acne bestrijden met vitamine A, wordt meestal alleen gebruikt als allerlaatste optie. De dermatoloog beslist deze keuze. De gevolgen die er kunnen ontstaan zijn namelijk littekens. De behandeling zal kunnen bestaan uit: een crème met antibiotica en een vitamine A-zuurcrème. Daarnaast kun je het ook slikken in vitamine-A-preparaten (accutane). Deze preparaten zorgen namelijk voor remming van productie van talg. Dit wordt alleen gebruikt als echt niet meer helpt. Het heeft helaas wel veel nadelige bijwerkingen zoals extreem droge huid.

Mogelijke bijwerkingen van vitamine A zuur crème:

 • Tijdelijke verergering van onzuiverheden en acne
 • Roodheid en schilfering
 • Huidbeschadiging, indien u uw huid niet goed tegen de zon beschermt

3 gedachten over “Vitamine A en de huid, wat zijn de voordelen?”

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.