Verbrand door de zon

5 tips als je verbrand bent door de zon

Helaas, het is gebeurt. Je bent verbrand. Nu heb je waarschijnlijk last van een rode huid, pijn, branden en misschien wel koude rillingen. Een vervelend symptoom wat het gevolg is van niet smeren. In dit artikel zal ik de verschillende graden van verbrandingen bespreken en wat je het beste kunt doen als je dan toch verbrand bent door de zon.

Welke typen stadia bestaan er?

1e graadsverbranding. Er is een lichte roodheid die zes tot vierentwintig uur na blootstelling aan de zon verschijnt. Het verdwijnt binnen 1 tot 3 dagen, vaak zonder afschilferen van de huid, ook wel vervellen genoemd.

Graad 1-2 Zonnebrand
Bron: Huidarts

2e graadsverbranding. Er is een vurige, warm aanvoelende, enigszins pijnlijke roodheid, die 2 tot 12 uur na blootstelling ontstaat. Het verdwijnt de 3e dag met een lichte afschilfering en laat een tijdelijke pigmentatie achter.

Bron: Huidarts

3e graadsverbranding. De huid is roodblauw verkleurd, gezwollen en zeer pijnlijk. Vanaf de 4e dag ontstaat een totale afschilfering met een langdurige verkleuring van de huid en huidoneffenheden. Er kan ook versterkte haargroei ontstaan op de verbrande gebieden.

4e graads verbranding. Hierbij ontstaan blaasjes, gevolgd door afschilfering waarbij een vlekkige pigmentatie achterblijft.

Zonverbranding stadium 4. Blaasjes, roodheid.
Bron: Huidarts

Daarnaast kunnen er nog een aantal andere symptomen ontstaan zoals: koorts, rillingen, misselijkheid, braken, hoofdpijn en hartkloppingen.

5 tips tegen als je verbrand bent door de zon

Eerst vind ik het belangrijk om te zeggen dat de behandeling van een verbranding verschilt in welk stadium het valt.

  1. De verbrande huid kun je koelen met een koude natte doek. Daarna in dien gewenst kun je het verbrande gebied insmeren met after sun gel of lotion. Dit kan alleen toegepast worden bij de 1e en 2e graads verbranding.
  2. Een 3e of 4e graadsverbranding daarbij moet het verbranden lichaamsdeel langdurig, 10-15 minuten, onder lauw warm stromend water gehouden worden. Bij grotere delen lauwe warme douche.
  3. Bij elke brandwond is het belangrijk om veel te drinken, zodat de hitte het lichaam kan verlaten. Denk hierbij al gauw aan 2-3 liter.
  4. Bij een 3e of 4e graadsverbranding zijn soms medicijnen nodig zoals: lokale corticosteroïden zalf net zolang tot de klachten verminderen of ontstekingsremmende middelen. Ook pijnstillers zijn vaak nodig, maar dit kan ook bij een lagere graad ingenomen worden.
  5. De allerbelangrijkste tip is om de huid heel goed te laten herstellen. Blijf minimaal 1 week uit de zon en bedek de verbrande delen heel goed met kleding totdat het weer volledig hersteld is. Volg daarnaast altijd de adviezen over het smeren van zonnebrandcrème op. Deze adviezen kun je lezen in mijn eerdere artikel over zonbescherming.

Zorg goed voor jezelf! Smeer je in en voorkom dat je verbrand door de zon.

Wees je altijd bewust van de schade die de zon kan toebrengen. Een verbranding is niet onschuldig! Wanneer we een rode huid hebben als gevolg van een zonverbranding, dan betekent dit dat de huid te veel Uv-straling van de zon heeft gekregen. De rode kleur is een waarschuwing dat er een overmatige blootstelling aan Uv-stralen is geweest en dat de huid moet herstellen. De eerste reactie is dat de bloedvaten wijder worden, en de tweede reactie is dat de huid vocht verliest en dehydrateert waardoor er een trekkerig gevoel ontstaat.

Smeer je goed in lieve mensen. Zorg voor jezelf!

9 gedachten over “5 tips als je verbrand bent door de zon”

  1. Oef, dat is schrikken, als je deze foto’s ziet. Het is ook gelijk een wake-up call en reminder dat je je altijd goed moet beschermen tegen de zon, het brengt zoveel schade aan je uit. Fijn dat je tips geeft wat je het beste kunt doen als je toch per ongeluk verband bent.

  2. Wow! Ik wist niet eens dat je 3e graads brandwonden kon krijgen door de zon en eerlijk gezegd had ik ook niet verwacht dat je de roodheid ook al 1e graads noemt. Ik ga dit jaar echt proberen beter te smeren

  3. Au au au het ziet er zo pijnlijk uit! Smeren is echt ZO belangrijk, en inderdaad niet alleen om het verbranden te voorkomen.. We smeren inderdaad ook om huidkanker te voorkomen..

    Zoals ik al eerder zei onder je insta post: Mensen denken “Ik verbrand toch niet, dus ik hoef niet te smeren..” Haha echt zo dom vind ik dat!!

    1. Tijdens mijn jeugd woonde ik in Spanje en hoefde ik me nooit in te smeren, maar sinds ik weer in NL woon moet ik het wel want anders ben ik binnen no-time verbrand. Best gek, vind ik. Ik gebruik nu meestal Nivea en dat gaat goed.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.