Pigment verminderen, pigmentstoornis

Tips om jou pigmentvlekken te verminderen

Pigmentvlekken zijn een vervelend probleem. Ze kunnen om diverse redenen bestaan, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent. Ook heeft het soms met je huidtype volgens Fitzpatrick en je huidtype (vet, droog, gecombineerd, normaal) te maken. Er komt vaak veel schaamte bij kijken met als gevolg dat mensen er iets aan willen doen. Vaak is het een lastige zoektocht om iets te vinden wat pigmentvlekken kan verminderen. Ik help je vandaag op weg met een aantal tips om jou pigmentvlekken te verminderen. Lees snel verder om te kijken wat jij eraan kunt doen.

Alle verschillende soorten pigmentaandoeningen/stoornissen kun je lezen in mijn artikel over pigmentstoornissen.

Wat kun je zelf doen om je pigmentvlekken te verminderen?

Alleen pigmentvlekken waarbij sprake is van hyperpigmentatie (teveel pigment) is er vaak een behandeling nodig. Bij hypopigmentatie (te weinig of geen pigment) is dit een lastiger probleem. Er zijn gelukkig wel veel onderzoeken bezig om een behandeling te vinden.

Het is belangrijk om te achterhalen waar je pigmentvlekken vandaan komen. Vaak is er een onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld stress, zwangerschap, genetische aandoening, hormonen, zonnestralen, na een ontsteking of door een immuunziekte.

De vorm en diepte van pigmentvlekken bepalen de type van behandeling. Het is dus belangrijk om met een dermatoloog en/of huisarts vast te stellen welke pigmentstoornis je precies hebt.

Skincare om hyperpigmentatie te verminderen

Het allerbelangrijkste advies die ik kan meegeven is, bescherm je huid tegen de zon. Zonnestraling speelt een grote rol bij het ontstaan en verergeren van pigmentvlekken. Kies altijd voor minimaal SPF 30 met veilige zonnefilters die niet in het bloed opgenomen worden. Het beste is om dagelijks dit zonnebrandproduct te gebruiken. Het beschermt je gezicht tegen zonnestraling die je pigmentvlekken verergeren, maar het beschermt ook je huid tegen rimpels.

Ingrediënten die pigmentvlekken lichter kunnen maken zijn:

Vitamine C, niacinamide en zoethoutwortel worden vooral ingezet om de huid te beschermen tegen radicale stoffen door de sterke anti-oxidanten eigenschappen. Glycolzuur werkt vooral exfoliërend, wat erg goed werkt tegen het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken.

Azelaïnezuur is voornamelijk geschikt voor pigmentvlekken die voortgekomen zijn uit een ontsteking bijvoorbeeld post-inflammatoire hyperpigmentatie. Vitamine A werkt daarentegen weer ontzettend goed tegen pigmentvlekken die voortgekomen zijn door zonschade.

Wat kan een huidtherapeut doen om pigmentvlekken te verminderen?

Bij een specialist denk ik voornamelijk aan de huidtherapeut en de dermatoloog. Bij de dermatoloog kom je vooral terecht voor de oorzaak te achterhalen en medicamenteuze behandelingen nodig hebt en bij de huidtherapeut voor onder andere peelings en laseren. Een behandeling kan ook bestaan uit een combinatie van thuisbehandeling, behandeling bij de dermatoloog en huidtherapeut.

Hierboven werd al het ingrediënt glycolzuur genoemd, een ideaal ingrediënt om de huid te hydrateren en te exfoliëren. Er zijn milde producten beschikbaar voor thuisgebruik, maar bij de huidtherapeut kun je een chemische peeling ondergaan met hogere percentages. Daarnaast kan het erg effectief zijn om laserbehandelingen te ondergaan bij de huidtherapeut.

Als de dermatoloog heeft bepaald hoe diep de pigmentverstoring is kan hij bepaalde medicatie voorschrijven. Medicatie die mogelijk zijn: crème met hydroquinone of azelaïnezuur. Er is ook een zogeheten triple crème, deze bestaat uit hydroquinone in combinatie met vitamine A-zuur en hydrocortison. Ook bestaat er medicatie die bestaat uit een combinatie van hydroquinone, glycolzuur en hyaluronzuur. Het laatste medicijn is ideaal voor patiënten met melasma (zwangerschapsmasker).

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.