Sodium lauryl sulfate (sls), is het schadelijk?

Sodium lauryl sulfate (SLS), is het schadelijk?

Sodium lauryl sulfate (SLS) is zoals je kunt lezen een sulfaat. Er is veel ophef over dit ingrediënt en het is belangrijk om dit onder de loep te nemen. Er wordt veronderstelt dat dit ingrediënt heel agressief werkt en veel problemen kan veroorzaken, zoals vet haar of een vette huid. Dat willen we niet. Maar waarom wordt sodium lauryl sulfate (SLS) zo vaak nog toegepast in cosmetica?

Sodium lauryl Sulfate (SLS), wat is dat?

Sodium lauryl sulfate is een sulfaat die gerefereerd wordt als irriterend voor de huid en haren. Het kan de barrièrefunctie beschadigen en daardoor ontstekingen oproepen. Het is een oppervlakte-actieve stof wat betekent dat het zorgt voor een schuimend effect en ingezet kan worden als reiniger.

Wat is nu waar over sodium lauryl sulfate?

Uit onderzoek is gebleken dat SLS geen irritaties geeft of het hydratatieniveau verlaagd bij korte aanrakingen (15 minuten). Dit onderzoek testte op verschillende manieren en tijden de reacties op de huid met SLS. Wel is een lager hydratatieniveau ontdekt na 1 uur. Maar een test na 24 uur heeft uitgewezen dat het vocht zich hersteld en weer op peil was na 24 uur. Maar na 24 uur waren diverse huiden wel roder en was de huidbarrière verstoord. Duidelijk naar voren is gekomen dat hoe hoger het percentage in het product, hoe meer schade het kan geven en hoe slechter je huid of haren herstellen.

Wat is niet waar over sodium lauryl sulfate?

Er gaan verhalen rond dat Sodium Lauryl Sulfate kankerverwekkend zou zijn en dus toxisch. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit niet waar is en niks te maken heeft met kankerverwekkende stoffen. Het is bekend dat ze verder kunnen dringen dan de oppervlakkige huidlaag, wat betekent dat ze de bloedbanen kunnen bereiken, maar ze geven geen systemische bijwerkingen. Sporen van SLS blijven gemiddeld 7 dagen in het weefsel aanwezig.

Wat betekent dit voor de huid? Moet je het nu wel of niet gebruiken?

Het is duidelijk dat SLS het meest irriterende ingrediënt is voor de huid en dus ook de hoofdhuid. Mijn advies aan jullie is: gebruik het niet als jij voor je huid wilt zorgen en gebruik het zeker niet als je huidproblemen hebt. Onder andere rosacea, eczeem en acne zijn zeer huidgevoelige aandoeningen waarbij je te allen tijden huidirriterende ingrediënten moet voorkomen. In shampoo’s zie je SLS nog ontzettend veel terugkomen, dus het zal best een lastige zoektocht worden als je een sulfaat-vrije shampoo wilt gebruiken. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. In mijn komende artikelen zal ik producten aanraden met sulfaat-vrije producten om jou huid te voeden en niet verder te irriteren.

Hoe zit het met sodium laureth sulfate (SLES)?

Sodium Laureth Sulfate is ook een surfactant, oftewel een oppervlakte-actieve stof en dus een schuimend ingrediënt. SLES is in sommige opzichten iets huidvriendelijker dan SLS, maar als nog zeer irriterend. Zo geeft 5% SLES meer last van een droge huid dan 5% SLS. Maar er is ook gebleken dat SLS de huidbarrière meer beschadigd dan SLES.

Referenties:

  • Patil, S., Singh, P., Sarasour, K., & Maibach, H. (1995). Quantification of Sodium Lauryl Sulfate Penetration into the Skin and Underlying Tissues after Topical Application—Pharmacological and Toxicological Implications. Journal of Pharmaceutical Sciences, 84(10), 1240–1244.
  • DaSilva, S. C., Sahu, R. P., Konger, R. L., Perkins, S. M., Kaplan, M. H., & Travers, J. B. (2011). Increased skin barrier disruption by sodium lauryl sulfate in mice expressing a constitutively active STAT6 in T cells. Archives of Dermatological Research, 304(1), 65–71. https://doi.org/10.1007/s00403-011-1168-2
  • Charbonnier, V., Morrison, B. M., Paye, M., & Maibach, H. I. (2001). Subclinical, non-erythematous irritation with an open assay model (washing): sodium lauryl sulfate (SLS) versus sodium laureth sulfate (SLES). Food and Chemical Toxicology, 39(3), 279–286. doi:10.1016/s0278-6915(00)00132-0

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: