Een lastig probleem, slagaderverkalking, wat ernstige gevolgen kunnen hebben. Ik vond het een belangrijk probleem om eens te bespreken, omdat er maar weinig mensen echt weten wat dit nu inhoudt, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt herkennen. Vandaar dat ik vandaag uitgebreid op mijn blog dit onderwerp bespreek, zodat ik jou misschien wel kan helpen als jij denkt hier last van te hebben.
Wat is slagaderverkalking?
Slagaderverkalking wordt ook wel atherosclerose genoemd. Normaal zijn slagaders glad van binnen, maar bij slagaderverkalking is de binnenkant beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaat met als gevolg dat de vaatwand verdikt is. Deze verdikking wordt ook wel een plaque genoemd. En het gehele ontstekingsproces is dus slagaderverkalking.
Het kan voorkomen in alle slagaders van het lichaam.
Hoe ontstaat slagaderverkalking?
De slagader hoort van binnen glad te zijn, als dit al lange tijd het geval is dan zal er weinig aan de hand zijn. Als er wat beschadigingen ontstaan aan de binnenkant van de slagader, dan zul je meer kans hebben op slagaderverkalking. Met als gevolg dat witte bloedstoffen en vette stoffen doordringen in deze laag. Daarna zullen zij zich ophopen in de vaatwand en er komen steeds meer ontstekingscellen bij. De vaatwand zal steeds dikker worden, waardoor er plaques ontstaan en de doorgang steeds kleiner wordt.
Het gevolg van een doorgang die steeds kleiner wordt is dat het weefsel daarachter onvoldoende bloed krijgt, waardoor er onvoldoende zuurstof is.
Symptomen van slagaderverkalking
Symptomen zijn niet altijd aanwezig, terwijl er dan wel al slagaderverkalking is. De symptomen zijn vaak afhankelijk van de de ernst en de plaats. Mensen gaan vaak pas iets merken als de doorgang heel erg vernauwd is. Wat je dan kunt voelen is het volgende:
- Vernauwingen in de kransslagaders (de bloedvaten die het hart van bloed voorzien) kunnen (in eerste instantie) klachten van pijn op de borst geven als iemand zich inspant: Angina pectoris.
- Vernauwingen in de beenslagaders kunnen pijn geven bij lopen: etalagebenen
Gevolgen die kunnen optreden
Helaas zijn er een aantal gevolgen die kunnen ontstaan als je slagaders erg vernauwd zijn. Je lichaam moet dan namelijk heel erg hard pompen om het bloed rond te krijgen. Daarnaast kunnen er op sommige plekken zuurstoftekorten ontstaan. Zuurstof tekorten kunnen leiden tot verlammingen.
- Hartinfarct = Hierbij is sprake van afsluiting van de kransslagaders die het bloed naar het hart moeten pompen.
- Herseninfarct = Hierbij is sprake van afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een tijdelijke afsluiting noem je een TIA.
Bestaan er behandelingen voor slagaderverkalking?
Gelukkig bestaan er een aantal behandelingen, maar er zijn ook vele levensadviezen die goed werken.
Behandelingen die mogelijk zijn, afhankelijk van het aantal risicofactoren dat aanwezig is en de ernst van de slagaderverkalking:
- Dotterbehandeling met of zonder stentplaatsing. Dit houdt in dat de ader opgerekt wordt met een ballonnetje.
- Medicijnen, zoals bloedverdunners, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.
- Bypass.
- Trombolyse, het oplossen van een acute afsluiting met medicijnen.
- Looptraining onder begeleiding.
Hoe kun je het voorkomen?
- Zorgen voor een gezond gewicht
- Gevarieerd en gezond eten (genoeg fruit en groente)
- Genoeg bewegen (minstens half uur per dag, enigzins inspannend)
- Niet roken
- Alcoholgebruik matigen (Mannen maximaal 2 glazen per dag, vrouwen maximaal 1 glas per dag).