Skincareroutine in de herfst

Skincareroutine in de herfst aanpassen, is het nodig en hoe doe je het?

Je skincareroutine in de herfst aanpassen, is dat nodig? Het is erg belangrijk om elke keer kritisch te kijken naar je huid en je skincareroutine. Elk seizoen heeft specifieke weersomstandigheden. In de zomer heb je vaak meer behoefte aan luchtige crèmes met veel zonbescherming, echter in de herfst hangt er meer vocht in de lucht, de verwarming gaat hoger, waardoor je huid meer behoefte kan hebben aan vocht. In de herfst kan je huid droger aanvoelen, waardoor je misschien meer behoefte gaat krijgen aan hyaluronzuur en/of ceramides. Daarnaast is de herfst ideaal voor meer exfoliëren en eventueel het doen van intensievere behandelingen bij jou huidtherapeut.

Jouw huid in verschillende seizoenen

Je hebt verschillende huidtypes en verschillende seizoenen. Wat heeft dit met elkaar te maken? Je huid kan in elk seizoen een andere huidbehoefte hebben, ondanks dat jij bijvoorbeeld een vette huid hebt kun je in de herfst meer behoefte hebben aan hydratatie. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je huid juist meer puistjes krijgt in de herfst. Hoe komt dit?

In de herfst heb je te maken met verschillende factoren, zoals: Verwarmingen gaan aan (hoger), je doucht vaak wat warmer, je huid kan droger worden, het vochtniveau in de lucht is vaak hoger, de weersomstandigheden zijn vaak wisselend waardoor je huid soms flinke schokken van warmte en kou kan krijgen. Al deze factoren kunnen er toe bijdragen dat je huid uit balans raakt en dat kan zich uiten in: Meer roodheden, gevoelige huid, meer droogte, trekkerig gevoel en soms ook meer puistjes/mee-eters.

Hoe pas je jouw skincareroutine aan in de herfst?

Merk jij dat je huid andere behoeftes heeft dan in de zomer? Dan kan het slim zijn om eens kritisch te kijken naar jouw skincareroutine. Waar heeft jouw huid op dit moment behoefte aan en hoe kan je jouw skincareroutine in de herfst aanpassen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om je huid extra te voeden in de herfst:

  1. Heb je een trekkerig gevoel? (Misschien enkel na het douchen)? Voeg dan eens een goed hyaluronzuur serum toe aan je routine.
  2. In de herfst is het altijd goed om meer exfoliatie toe te passen. Droge huid? Kies voor een glycolzuur/melkzuur exfoliant. Vette huid? Kies voor een BHA exfoliant. Heel gevoelig? Kies voor een PHA exfoliant.
  3. Heb je last van een droge huid, die nog droger is in de hersft/winter? Kies dan altijd voor een rijke crème met ceramiden, shea butter en hyaluronzuur. Deze ingrediënten vullen jouw vochtbalans aan, maar ook de vetten in je huid. En daarmee wordt je huidbarrière versterkt.
  4. Heb jij last van puistjes/mee-eters in de herfst? Voel en kijk eens kritisch naar je huid. Soms kun je merken dat een vette huid last heeft van een vocht te kort, dan is het slim om altijd hyaluronzuur, azelaïnezuur en/of niacinamide toe te voegen.

Over het algemeen zie je dat mensen in de herfst meer hydratatie toevoegen in de vorm van hyaluronzuur, maar ook meer crèmes met ceramiden en peptides gebruiken. Daarnaast doen mensen vaak meer behandelingen bij de huidtherapeut, omdat er minder zonnestraling is. Zo wordt het herfstseizoen echt gezien als het ‘Peeling seizoen’. Ook is de herfst ideaal om te starten voor laserbehandelingen en microneedling.

Waarom krijg ik na de zomer opeens puistjes?

Puistjes ontstaan omdat er sprake is van een overtollige talgproductie. Het talg kan niet uit de poriën, waardoor hij verstopt raakt en er een puistje ontstaat. In de zomer wordt je huid continu gestimuleerd door de zon. De zon kan uitdrogend werken, waardoor je talgproductie extra gestimuleerd wordt om talg aan te maken. De zon geeft verkeerde signalen af aan je huid. Je hebt namelijk geen extra talg nodig, maar extra vocht. Aangezien de talgproductie flink is gestimuleerd in de zomer, raakt je huid uit balans en kunnen er onzuiverheden ontstaan in de herfst of nazomer.

Om je huid weer in balans te krijgen is het belangrijk om te kijken naar wat jouw huid nodig heeft:

  1. De talgproductie moet weer in balans komen, dit kun je doen door gebruik te maken van salicylzuur, niacinamide en/of azelaic acid.
  2. Je vochtbalans moet ook op peil komen, dit kun je doen door hydratatie toe te voegen door bijvoorbeeld glycerine en hyaluronzuur.
  3. Merk je dat je huid ook dof is geworden? Dan is het slim om ook ceramiden en peptiden toe te voegen.

Ga jij je skincareroutine in de herfst aanpassen?

Kom je er niet uit? Vraag dan een persoonlijk huidadvies aan online

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.