Bloeddonatie
Overige

Sint zoekt bloeddonors, help jij?

De naam zegt het al, Sinterklaas zoekt bloeddonors en jij kan daarbij helpen. Er zijn ongeveer 330.000 bloeddonors in Nederland om patiënten te helpen. Het is ontzettend belangrijk dat ook de lieve kindertjes die ziek zijn geholpen kunnen worden. Sinterklaas heeft een groot boek met wensen, maar iemand genezen kan hij helaas zelf niet. Daarvoor heeft Sanquin artsen nodig, maar ook de maatschappij. Jij kan een steentje bijdragen aan dit gehele proces en daar vertel ik je vandaag met alle liefde meer over. Lees je snel mee?

Bloed, Cellen, Red, Medische, Geneeskunde, Anatomie

Welke mensen hebben bloed nodig?

Ongeveer 30% van alle bloedproducten gaat naar patiënten met kanker, maar met het gedoneerde bloed worden soms ook verkeersslachtoffers geholpen. Rode bloedcellen gaan naar patiënten die bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een grote operatie waar veel bloedverlies heeft opgetreden.

Diabetes, Suiker Van Het Bloed, Diabetische

Ook kan bloed gedoneerd worden bij mensen die zelf niet voldoende rode bloedcellen kunnen aanmaken, bijvoorbeeld bij mensen met een beenmergafwijking. Het bloedplasma wordt gebruikt om medicijnen ervan te maken. Daarnaast wordt plasma toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies.

Wat is het belang van bloed?

Bloed is een super belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het heeft namelijk verschillende taken:

  1. Afweren tegen ziekteverwekkers
  2. Vervoer van belangrijke stoffen (zuurstof, koolstofdioxide, hormonen en voedingsstoffen)
  3. Het regelen van de warmte in het menselijke lichaam
  4. Het stoppen van bloedingen

Hoe kan je bloeddonor worden?

Bloeddonors geven patiënten de kans om weer een gezond leven te kunnen leiden net zoals jij. Het is dus een unieke kans om nog meer goeds te doen voor je medemens. Elk mens wilt toch gezond en gelukkig kunnen leven? Alle kleine kinderen die nog een heel leven voor zich hebben. Sinterklaas wilt ook dat hun verlanglijstje vervuld wordt. En daar kan jij bij helpen.

Als je je aanmeldt als bloeddonor, krijg je een medische keuring. Dan controleren ze of het veilig is voor jou om bloed te geven en je bloedgroep wordt bepaald. Het gehele proces vindt je bij Sanquin.

Dokter, Bloed, Leven, Aderen, Pijn, Intrekking

De minimale eisen om donor te worden zijn:

  • je kunt je aanmelden als donor tussen je achttiende en vijfenzestigste verjaardag;
  • je weegt meer dan vijftig kilo;
  • je hebt geen bloedtransfusie ontvangen na 1 januari 1980;
  • je bent niet in het Verenigd Koninkrijk geweest tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 voor in totaal zes maanden of langer (in verband met de ziekte variant Creutzfeldt-jakob);
  • je hebt nooit drugs gespoten.
  • je spreekt, leest en verstaat de Nederlandse of Engelse taal (een tolk is niet toegestaan). Als lezen problematisch is, zoals bij slechtzienden of analfabetisme, neemt Sanquin de donorinformatie en het keuringsformulier mondeling met de donor door.

Het proces is erg makkelijk en er is altijd een bloedbank bij jou in de buurt. Laat je niet tegen houden en help al die mensen die afhankelijk zijn van een bloeddonor.

Meld je nu aan via deze link en je helpt ontzettend veel mensen! Help Sinterklaas zijn verlanglijstjes af te werken. Doneer nu!

Hoi! Ik ben Naomi, geboren op 01-12-1997 te Rhoon. Ik studeer aan de opleiding huidtherapie aan de Haagse hogeschool. Om mijn enorme interesse voor verzorging, beauty en make-up te uiten, ben ik deze blog gestart. Het lijkt mij erg leuk om jullie meer te informeren over verschillende zaken over de huid en andere dingen zoals make-up reviews. Wil je meer over mij weten? Stuur me gerust een berichtje. Liefs, Naomi

Eén reactie

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: