Screening van moedervlekken
Huidartikelen,  Huidkanker

Screening van moedervlekken

Zoals beloofd in mijn vorige artikel ”Pigmentstoornissen”, zal ik jullie meer vertellen hoe jullie zelf de huid kunnen screenen op vlekjes. Moedervlekken zijn vlekken waar teveel pigment in zit. Het zijn vaak onschuldige plekjes, maar toch is het van belang om regelmatig je huid te checken. Er zijn namelijk een aantal moedervlekken die er raar uit kunnen zien, wat kan leiden tot huidkanker. De eerste stap om daar vroeg bij  te zijn is regelmatig je huid te screenen op moedervlekken.

Vandaag zal ik je een aantal stappen leren die je zelf zou kunnen ondervinden, om te bepalen of een moedervlek goed of slecht is. Het is wel van belang als je echt twijfelt, om dit door een arts te laten nakijken. Daarnaast is het van uiterste belang dat als een moedervlek verwijderd wordt, deze altijd te laten opsturen naar een laboratorium. Zij kunnen namelijk alleen bepalen of hij ook echt goed- of kwaadaardig is. Een huisarts heeft vele trucs, maar kan niet alles zien met het blote oog.

Afbeeldingsresultaat voor moedervlek
Bron: www.dokter.nl, hier zie je een normale moedervlek. 

Het is bewezen dat als men vaker een huidscreening zou doen, dat men er vaak sneller bij is bij kwaadaardige plekjes. Het zou goed zijn, als er net als bij borstkanker, een jaarlijks oproepproces zou zijn voor mensen die veel twijfelen over hun moedervlekken, want er zijn jaarlijks meer dan 55.000 Nederlanders die de diagnose huidkanker krijgen. Dit is ontzettend veel, en moet gaan dalen!

Wie/wat zijn risicofactoren voor huidkanker?

 1. Mensen met een zeer slecht werkend afweersysteem. Dit komt doordat het afweersysteem de huidcellen niet goed of helemaal niet kan ontsporen, waardoor ze niet opgeruimd kunnen worden en uit kunnen groeien tot huidkanker.
 2. Erfelijkheid, sommige soorten van huidkanker zijn erfelijk. Denk dus altijd goed in je familie na als iemand huidkanker heeft gehad, en dan voornamelijk bij mensen die een melanoom hebben/hebben gehad.
 3. Bestraling, mensen die op jonge leeftijd zijn bestraald voor een huidaandoening, kunnen later meer risico ontwikkelen. Dit komt doordat er al cellen beschadigd zijn.
 4. Mensen boven de 50 jaar
 5. Heel licht huidtype, vaak gepaard met rossig of blond haar en blauwe ogen. Dit huidtype heeft minder pigment, waardoor de huid een natuurlijk bescherming tegen UV-straling mist.
 6. Meer dan 50 moedervlekken
 7. Teveel blootstelling aan UV-straling. Zowel de zon als zonnebank.
 8. Verbranden door de zon, vooral op jonge leeftijd.

Hoe kun je goede en kwaadaardige moedervlekken van elkaar onderscheiden?

Kenmerken van een goedaardige moedervlek:

 • Egaal van kleur
 • Meestal een bruine kleur, maar kan ook iets donkerder zijn
 • Geen grillige/onregelmatige randen, maar vooral mooi rond en ovaal.
 • Niet erg groot in diameters, kleiner dan 6millimeter
 • Symmetrisch
Gerelateerde afbeelding

Kenmerken van een kwaadaardige moedervlek:

 • Verschillende kleuren (Rood, zwart, heel donkerbruin)
 • Grillige en onregelmatige randen
 • Verdikking
 • Opeens verandering in kleur/diameter/dikte/randen
 • Groter dan 6millimeter
 • Asymmetrisch groeien, ene helft ziet er anders uit dan de andere.
 • Een moedervlek die opeens heel opvallend aanwezig is

Hoe screen je moedervlekken bij jezelf?

Let dus altijd heel goed op de kleur, randen, grootte en of hij is veranderd. Vooral de verandering is van belang. Een moedervlek die al sinds kinds af aan onregelmatig is, is vaak niets. Maar een moedervlek die opeens onregelmatig wordt, of opeens groter wordt, is vaak een alarmsignaal.

Gerelateerde afbeelding

Tips en adviezen:

Laat een moedervlek altijd checken bij de huisarts als je twijfelt, vooral ook als je onder de risicofactoren valt.

Daarnaast wil ik je nog meegeven, dat er altijd nog een aantal uitzonderingen zijn. Sommige moedervlekken zoals vlekken van zonschade, onregelmatige moedervlek zijn goedaardig, of kunnen een voorstadium zijn, maar zijn niet direct huidkanker. Maar bij twijfel altijd de huisarts raadplegen!

Hoi! Ik ben Naomi, geboren op 01-12-1997 te Rhoon. Ik studeer aan de opleiding huidtherapie aan de Haagse hogeschool. Om mijn enorme interesse voor verzorging, beauty en make-up te uiten, ben ik deze blog gestart. Het lijkt mij erg leuk om jullie meer te informeren over verschillende zaken over de huid en andere dingen zoals make-up reviews. Wil je meer over mij weten? Stuur me gerust een berichtje. Liefs, Naomi

17 reacties

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: