Screening van moedervlekken

Screenen op moedervlekken, hoe doe je dat het beste?

Zoals beloofd in mijn vorige artikel ”Pigmentstoornissen”, zal ik jullie meer vertellen hoe jullie zelf de huid kunnen screenen op moedervlekken. Hoe herken je een kwaadaardige moedervlek, genaamd de melanoom? Moedervlekken zijn vlekken waar teveel pigment in zit. Het zijn vaak onschuldige plekjes, maar toch is het van belang om regelmatig je huid te checken. Er zijn namelijk een aantal moedervlekken die er raar uit kunnen zien, wat kan leiden tot huidkanker. De eerste stap om daar vroeg bij  te zijn is regelmatig je huid te screenen op moedervlekken.

Vandaag zal ik je een aantal stappen leren die je zelf zou kunnen ondervinden, om te bepalen of een moedervlek goed of slecht is. Het is wel van belang als je echt twijfelt, om dit door een arts te laten nakijken. Daarnaast is het van uiterste belang dat als een moedervlek verwijderd wordt, deze altijd te laten opsturen naar een laboratorium. Zij kunnen namelijk alleen bepalen of hij ook echt goed- of kwaadaardig is. Een huisarts heeft vele trucs, maar kan niet alles zien met het blote oog.

Moedervlek, naevi, normale pigmentatie, screenen op moedervlekken, huidkanker herkennen, melanoom herkennen

Het is bewezen dat als men vaker een huidscreening zou doen, dat men er vaak sneller bij is bij kwaadaardige plekjes. Het zou goed zijn, als er net als bij borstkanker, een jaarlijks oproepproces zou zijn voor mensen die veel twijfelen over hun moedervlekken, want er zijn jaarlijks meer dan 55.000 Nederlanders die de diagnose huidkanker krijgen. Dit is ontzettend veel, en moet gaan dalen!

Wie/wat zijn risicofactoren voor huidkanker?

 1. Mensen met een zeer slecht werkend afweersysteem. Dit komt doordat het afweersysteem de huidcellen niet goed of helemaal niet kan ontsporen, waardoor ze niet opgeruimd kunnen worden en uit kunnen groeien tot huidkanker.
 2. Erfelijkheid, sommige soorten van huidkanker zijn erfelijk. Denk dus altijd goed in je familie na als iemand huidkanker heeft gehad, en dan voornamelijk bij mensen die een melanoom hebben/hebben gehad.
 3. Bestraling, mensen die op jonge leeftijd zijn bestraald voor een huidaandoening, kunnen later meer risico ontwikkelen. Dit komt doordat er al cellen beschadigd zijn.
 4. Mensen boven de 50 jaar
 5. Heel licht huidtype, vaak gepaard met rossig of blond haar en blauwe ogen. Dit huidtype heeft minder pigment, waardoor de huid een natuurlijk bescherming tegen UV-straling mist.
 6. Meer dan 50 moedervlekken
 7. Teveel blootstelling aan UV-straling. Zowel de zon als zonnebank.
 8. Verbranden door de zon, vooral op jonge leeftijd.

Het screenen op moedervlek, welke zijn goedaardig en welke slechtaardig?

Kenmerken van een goedaardige moedervlek:

 • Egaal van kleur
 • Meestal een bruine kleur, maar kan ook iets donkerder zijn
 • Geen grillige/onregelmatige randen, maar vooral mooi rond en ovaal.
 • Niet erg groot in diameters, kleiner dan 6millimeter
 • Symmetrisch
naevi, moedervlek, kwaardaardige moedervlekken, goedaardige moedervlekken, huidkanker, huidkanker herkennen, onregelmatige moedervlek

Kenmerken van een kwaadaardige moedervlek:

 • Verschillende kleuren (Rood, zwart, heel donkerbruin)
 • Grillige en onregelmatige randen
 • Verdikking
 • Opeens verandering in kleur/diameter/dikte/randen
 • Groter dan 6millimeter
 • Asymmetrisch groeien, ene helft ziet er anders uit dan de andere.
 • Een moedervlek die opeens heel opvallend aanwezig is
melanoom, huidkanker, huidkanker herkennen, kwaadaardige moedervlek

Het screenen op moedervlekken, hoe voer je dat zelf uit?

Let dus altijd heel goed op de kleur, randen, grootte en of hij is veranderd. Vooral de verandering is van belang. Een moedervlek die al sinds kinds af aan onregelmatig is, is vaak niets. Maar een moedervlek die opeens onregelmatig wordt, of opeens groter wordt, is vaak een alarmsignaal.

Huidkanker herkennen, kwaadaardige moedervlekken, screenen op moedervlekken, screening moedervlekken, screening huid, huidkanker, melanoom

Tips en adviezen:

 • Laat een moedervlek altijd checken bij de huisarts als je twijfelt, vooral ook als je onder de risicofactoren valt.
 • Daarnaast wil ik je nog meegeven, dat er altijd nog een aantal uitzonderingen zijn. Sommige moedervlekken zoals vlekken van zonschade, onregelmatige moedervlek zijn goedaardig, of kunnen een voorstadium zijn, maar zijn niet direct huidkanker. Maar bij twijfel altijd de huisarts raadplegen!
 • Wil je mijn persoonlijke verhaal lezen? Ik heb een melanoom gehad en heb mijn verhaal gedeeld. Je leest het hier.

18 gedachten over “Screenen op moedervlekken, hoe doe je dat het beste?”

 1. Pingback: Zonnecrème kopen voor je kind, moeilijker dan gedacht - Webkonijn

 2. Ik heb in het verleden meerdere moedervlekken weg laten halen. Gelukkig was alles tot dusver onschuldig. Laten we hopen dat het zo blijft.

 3. Ik heb er ook eentje en maak er me dikwijls zorgen over. gelukkig ziet ze er normaal uit volgens jouw kaartje maar wil er toch is mee naar dermatoloog 🙂 safety first 🙂

  Leuke en boeiende blog

 4. Oh, wat goed om weer even bewust van gemaakt te worden! Gelukkig heb ik niet veel risicofactoren, maar ik ben wel gek op de zon! Uren achter elkaar bakken houd ik niet meer van, dus dat scheelt :). Dank voor deze bewustwording!

 5. Oh, wat goed om weer even bewust van gemaakt te worden! Gelukkig heb ik niet veel risicofactoren, maar ik ben wel gek op de zon! Uren achter elkaar bakken houd ik niet meer van, dus dat scheelt :). Dank voor deze bewustwording!

  1. Wat een handige blog! Iedereen heeft ze wel maar bijna niemand is er mee bezig denk ik, vaak omdat mensen de (evntuele) gevaren er ook niet achter weten.

 6. Bah, ik vind moedervlekken zo iets engs. Ik heb dus een hele lichte huid, weinig pigment én rood haar, én sproeten. Maakt het er allemaal niet beter op. Tot voor nu niks gelukkig, maar dit artikel zet je wel weer aan het denken.

  1. Dat kan ik volkomen begrijpen. Ik ben ook erg licht van huidskleur. Het belangrijkste is smeren, smeren, smeren! Altijd zonnebrandcrème smeren, ook al is het winter. Ga ook niet onder de zonnebank, of uren liggen bakken in de zon, want een gebruind kleurtje is al huidschade, wat de meeste mensen onderschatten! Je lichaam kan de cellen dan nog wel herstellen, maar als je dat heel vaak doet raken je cellen verward en heb je meer risico.

 7. Ik check mezelf ook regelmatig , een tijd geleden zag ik ook een moedervlek die ik niet vertrouwde, dit heb ik toen overlegd met mijn oom (hij is dermatoloog) en toen ben ik er ook mee naar de huisarts geweest en heeft ze m verwijderd… Goed dat je zoveel info in deze blog deelt!💕💕💕

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.