Retinol voor beginners

Retinol voor beginners, welk retinol serum is geschikt en hoe gebruik je het?

Retinol is een krachtig ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan, maar ook voor algehele huidverbetering. Echter is retinol een krachtig ingrediënt, waardoor veel mensen ermee worstelen. Je kunt er snel een gevoelige, geïrriteerde huid van krijgen, maar dit is te voorkomen met de juiste trucs en tips. Het is echt een prachtig ingrediënt en eigenlijk zou iedereen vanaf zijn 25e levensjaar retinol serums moeten gaan gebruiken. Vandaag vertel ik je uitgebreid over alle tips om retinol langzaam toe te passen in jouw skincareroutine.

Wat is retinol en wat zijn retinoïden?

Retinoïden, retinol, retinyl esters, het zijn allemaal familieleden van elkaar. Retinoïden is de grote overkoepelende de term van alle andere varianten. Alle varianten komen af van vitamine A. Vitamine A-zuur is de krachtigste vorm van de retinoïdenfamilie, deze vorm wordt ook wel tretinoïne genoemd. Tretinoïne is de effectiefste vorm, omdat het de puurste vorm is en niet omgezet hoeft te worden in je lichaam, echter kun je dit enkel op doktersrecept krijgen.

De sterkte per vorm van de retinoïdenfamilie is afhankelijk hoe vaak de stof omgezet moet worden in het lichaam. Op de onderstaande afbeelding zie je dat hoe meer een stof wordt omgezet, hoe krachtiger het ingrediënt, maar ook meer kans op irritatie.

Retinol, retinal, retinyl esters, retinoïden

Wat zijn de voordelen van retinol?

Iedereen hoor je tegenwoordig praten over retinol. Retinol is het krachtigste ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan. Dit is de meest gangbare vorm voor veel resultaat, maar met beperkte kans op irritaties. Tegenwoordig zie je ook steeds meer producten met retinal op komen, dit is krachtiger, maar verschilt erg per formule van het product hoe veel irritatie het geeft. Vaak begin je met een laag percentage en stap je langzaam over op steeds krachtigere vormen.

De voordelen van retinol:

 • Vermindert tekenen van huidveroudering, omdat het de hoornlaag (bovenste huidlaag) verdunt maar de dermis (middelste huidlaag) verdikt. De aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd, waardoor de dermis dikker wordt. Met als gevolg een stevigere en soepelere huid.
 • Herstelt zonschade
 • Vermindert donkere pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd.
 • Het verbetert de algehele huidstructuur

Hoe voeg retinol serums in je skincareroutine toe?

Er zijn verschillende manieren om retinol veilig toe te voegen aan je skincareroutine zonder te veel last te krijgen van irritatie. Het allerbelangrijkste is om heel langzaam op te bouwen. Ken je huid goed, zorg dat je huid in balans is en bekijk je huid ook goed terwijl je hiermee opstart. Merk je enige irritatie in de vorm van droogte, roodheid of gevoeligheid? Dan is het belangrijk om hierop te handelen, anders maak je enkel je huidbarrière kapot en zul je niet de gewenste resultaten bereiken.

Er zijn een aantal regeltjes die je kunt toe passen om zo min mogelijk last te krijgen van huidirritatie:

 1. Langzaam opbouwen, zie onderstaand schema.
 2. Altijd met een laag percentage beginnen (Maximaal 0.5%)
 3. Sandwich-methode toepassen ‘Moisturizer – Retinol – Moisturizer’
 4. Geen andere stimulerende producten gebruiken tegelijkertijd, zoals AHA/BHA-zuren.
 5. Gebruik retinol altijd in de avond.
 6. Gebruik elke dag een zonbeschermingsproduct.
 7. Let op je huidreactie. Krijg je meer last van gevoeligheid, roodheid of droogte? Verminder dan de frequentie.
Opbouwschema retinol voor beginners

3 retinol serums die prettig zijn voor beginners

Krachtige serums met voldoende effectiviteit om rustig te beginnen, maar met zo min mogelijk irritatie. Onderstaande toppers van Meditopics, Alpha-H en IS Clinical kunnen jou goed op weg helpen om jouw huidveroudering of acne te verminderen.

Meditopics retinolcrème 1% licht

De Meditopics retinolcrème heeft een crème substantie en bevat 0.5% retinol. De verpakking geeft 1% aan, echter bevat het 0.5% retinol & 0.5% retinyl esters, hierdoor is hij alsnog zeer geschikt voor beginners. De combinatie van retinol en hydraterende ingrediënten zorgt ervoor dat je minimale irritatie ervaart. De peptiden geven een versterkende werking, omdat peptiden je huidbarrière versterken en verstevigen, waardoor je collageen en elastine productie gestimuleerd wordt. 

Meditopics creme 1% retinol, retinol, retinol serum, meditopics, skincare, huidverzorging

Alpha-H 0,5% retinolserum

Het Alpha-H vitamine A retinol 0,5% serum is een krachtig serum die werkzaam is bij huidveroudering, zonschade en acne. Het stimuleert de collageen en elastine aanmaak en helpt DNA-schade te voorkomen. Retinol is krachtig bij huidveroudering en acne. Retinol is een sterke vorm van vitamine A, een natuurlijke exfoliant. Het versnelt de celvernieuwing, waardoor het huidoppervlak gladder wordt, de textuur beter en de huid wordt steviger.

IS Clinical Poly-Vitamin serum

IS Clinical Poly-Vitamin Serum is een intensieve, revitaliserende formule voor alle huidtypes. Het serum bevat maar liefst 40% hyaluronzuur, 5% niacinamide, 4% glycolzuur en 0.5% retinol. Deze formule zorgt voor de levering van een krachtige combinatie essentiële vitamines, bionutriënten en verjongende antioxidanten. Deze combinatie hydrateert tot diep in de huid, waardoor het een aanzienlijke verbetering van de textuur, teint en algehele integriteit van de huid bewerkstelligt. 

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.