Retinol, huidveroudering

Retinol, het wondermiddel tegen acne en huidveroudering?

Retinol wordt ook wel vitamine A genoemd. Het is belangrijk voor het opbouwen van de haarvaten en daarmee dus ook de gezondheid van alle cellen. Het is een geweldig product voor mensen met acne en wordt daarom ook vaak voorgeschreven of geadviseerd door de dermatoloog. Ook is het een echte nieuwe beautytrend die verteld dat je door Retinol een echte jonge en strakke huid krijgt. Wie wil dat nou niet? Ik vertel je vandaag alle ins en outs over Retinol.

Hoe werkt het?

Zoals hierboven al verteld is het dus hetzelfde als vitamine A en werkt het super goed voor het lichaam en de huid. Een onmisbaar ingrediënt. Vitamine A wordt ook teruggevonden in voeding, zoals eieren,vlees,vis, zuivel en bepaalde groenten.

Retinol is dus vitamine A, maar vitamine A zuur heeft een werkende stof genaamd tretinoïne. Dus eigenlijk is Retinol niet het wonder stofje, maar de tretinoïne. Het wordt in de huid omgezet tot retinoïnezuur en heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen.

In de huidverzorgingswereld staat het bekend als het middel voor huidverjonging. Het verbetert namelijk je huidstructuur. Het zorgt er namelijk voor dat de celdeling gestimuleerd wordt waardoor de beschadigde huid, zoals rimpels hersteld wordt. Ook stimuleert het de productie van elastine en collageen.

Doordat de celdeling gestimuleerd wordt en de afbraak van elastine en collageen wordt tegengegaan helpt het de problemen van huidveroudering en pigmentvlekken te verminderen.

Is het een wondermiddel voor acne?

Retinol wordt al jaren door huisartsen/dermatologen voorgeschreven voor mensen met acne. Het zorgt er namelijk voor dat dode huidcellen worden verwijderd, het stimuleert de celdeling waardoor het proces versnelt wordt en het ontstopt mee-eters. Ook bevordert het de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. Met als gevolg dat de poriën makkelijker open gaan, waardoor het talg makkelijker naar buiten gaat. De vorming van nieuwe talgophopingen wordt voorkomen, waardoor de acne verminderd. Want acne ontstaat door talgophopingen. Alles over acne leer je in mijn vorige artikel.

Acne is erg vervelend. Retinol kan acne verminderen doordat het de celdeling stimuleerd en dode cellen opruimt.

Hoe gebruik je Retinol?

Retinol bevat vaak erg hoge percentages en kun je vaak niet los in de winkel kopen. Vaak wordt het op recept meegegeven door een arts of huidtherapeut. Het is dan ook erg belangrijk om alle adviezen van de deskundige op te volgen. Wel bestaan er in de winkel lagere percentages, die minder gevolgen hebben als je het verkeerd gebruikt.

  1. Luister altijd naar de deskundige. Zij hebben de kennis en geven jou het beste advies hoe jij het beste om kunt gaan met Retinol voor jou huid. Het kan namelijk een aantal bijwerkingen hebben, zoals roodheid, schilferingen en branderigheid. Als je dan niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan, kunnen er meer problemen ontstaan.
  2. Pas je huidverzorgingsroutine aan op de Retinol. Er bestaan een aantal ingrediënten die niet goed samen kunnen met Retinol, zoals Benzoylperoxide. Dit is ook een ingrediënt die vaak gebruikt wordt voor mensen met acne. Een goed advies is om een vitamine E of C serum overdag te gebruiken, zodat de werking van retinol in de nacht versterkt wordt.
  3. Let op de concentratie van het product. Het komt steeds vaker voor dat fabrikanten retinol in een erg laag percentage toevoegen aan dure huidverzorging. De concentraties zijn echter zo laag dat zij geen effect hebben. Uit onderzoek is gebleken dat 1% Retinol gelijk staat aan 0,1% tretinoïne (de werkende stof).
  4. Blijf uit de zon. Bescherm je huid altijd met minimaal SPF 30. Doe je dit niet? Dan kunnen er pigmentvlekken ontstaan.
  5. Niet gebruiken bij zwangerschap

Producten met Retinol voor thuisgebruik

Er bestaan een aantal producten die je veilig thuis kunt gebruiken met bovenstaande adviezen.

  1. The Ordinary, Retinol 1% squalane, prijs: €6,70 te koop bij Douglas.
  2. Paula’s Choice 1% Retinol treatment, prijs: €13 te koop bij Paula’s Choice.
  3. Revolution skin tone correcting serum retinol 2%, prijs: €9,95 te koop bij Boozyshop.

2 gedachten over “Retinol, het wondermiddel tegen acne en huidveroudering?”

  1. Heb je enig idee of de meditopics retinol 1% goed is? Ik vind die van de ordinary niet fijn door de squalane en die van paulas choice is nogal prijzig 😁

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: