Psoriasis

Psoriasis, wat is het?

Psoriasis is een aandoening die ik regelmatig voorbij hoor komen. Vele mensen weten eigenlijk niet wat dit voor huidziekte is. Het lijkt op eczeem, maar heeft toch ook vele andere kenmerken. Er zijn een aantal factoren die het kunnen verergeren en dat is belangrijk om te weten zodat je er beter mee om kunt gaan. Om meer duidelijkheid te scheppen en eventuele adviezen te geven wil ik daar vandaag graag meer uitleg overgeven. Lees snel verder als jij meer wilt weten over psoriasis.

Wat is het?

Het is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door rode, schilferende, jeukende, platte plekken op verschillende lichaamsdelen. Op dit moment komt het bij de westerse bevolking zo’n 2-3% voor. Belangrijk om te weten, het is NIET besmettelijk. Er bestaan verschillende vormen van Psoriasis zoals:

 • Chronische plaque psoriasis, dit is de meest voorkomende vorm. Maar liefst 90% van de mensen met psoriasis hebben deze vorm.
 • Psoriasis inversa, dit is een vorm die voorkomt in de plooien van de huid zoals knieholtes, liezen en oksels.
 • Psoriasis guttata, een vorm die bestaat uit allemaal kleine plekjes verspreid over het hele lichaam.
 • Artritis psoriatica, uit de naam blijkt het al, artritis betekent ontsteking in het Latijns. Dit is dan ook een vorm die gepaard gaat met ontstekingen van de gewrichten.

Naast de huidaandoening kan men ook last krijgen van nagelafwijkingen zoals putjes in de nagels.

Hoe ontstaat psoriasis?

Het hoofdprobleem van psoriasis is dat er ontstekingen in de huid ontstaan doordat de cyclus van de cellen verstoord zijn. Met als gevolg dat er ophopingen van hoorncellen ontstaan. Hoorncellen zijn in principe ”dode keratinocyten”, ook wel ”corneocyten” genoemd. Deze cellen hebben geen celkern meer en kun je verwijderen door bijvoorbeeld de huid te scrubben. De hoornlaag functioneert normaal om de huid te beschermen tegen uitdroging en vormt een barrière tegen schadelijke stoffen.

Er zijn vele onderzoeken nog aan de gang om te bepalen of het immuunsysteem een rol speelt. Op dit moment wijzen de onderzoeken wel uit dat het een rol speelt, omdat er abnormale immuunreactie ontstaat op de psoriasisplekken.

Het immuunstelsel speelt waarschijnlijk een grote rol bij psoriasis.

Naast de ontstekingen en het immuunsysteem, kan in vele gevallen ook erfelijkheid een rol spelen. Maar liefst 40% heeft erfelijke genen (Eerstegraads familielid met psoriasis bijvoorbeeld moeder, broer, vader, zus). Ook is uit onderzoek gebleken dat uit sommige psoriasisplekken bepaalde immuuneiwitten eruit springen zoals cytokinen IL-12 en IL23.

Wat zijn de symptomen en hoe kan je het herkennen?

Psoriasis lijkt ontzettend veel op eczeem en daarom is het belangrijk om het te kunnen onderscheiden van elkaar.

Bij Psoriasis heb je symptomen zoals:

 • Schilfering
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Nagelafwijkingen

Hoe ziet de plek eruit?

 • Meestal minder dan 1 en maximaal 10 centimeter groot
 • Scherpe rode randen
 • De plekken zijn plat
 • Plekken waar het voor kan komen: behaarde hoofd, ellebogen, knieën, op de rug en op de handen en voeten
 • Er kunnen een paar plekken ontstaan, maar ook veel
 • Het ontstaat vaak op jongvolwassen leeftijd

Lees het artikel over Eczeem via deze link om het verschil te vergelijken.

Zijn er factoren die psoriasis kunnen verergeren?

Hier kan ik een lang verhaal overschrijven, maar er zijn zeker factoren die psoriasis kunnen verergeren zoals:

 1. De grootste boosdoener: Stress. 40% van de patiënt geeft aan dat het verergert of juist opkomt na stress.
 2. Het weer / klimaat, vooral bij droogte en kou wordt het erger.
 3. Infecties, ook hierbij speelt het immuunstelsel een rol omdat het aangetast wordt. Aangezien psoriasis ervan verdacht wordt dat het een immuunziekte is, wordt de psoriasis ook verstoord.
 4. Beschadigingen van de huid, doordat er een wondje ontstaat wordt het immuunstelsel geprikkeld waardoor er een nieuwe psoriasisplek kan ontstaan.
 5. Medicatie, medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartproblemen kunnen een aanval uitlokken.
 6. Roken en alcohol, vooral roken lijken de symptomen te verergeren. Oorzaak is nog niet goed bekend.
 7. Hormoonhuishouding, denk hierbij aan puberteit, zwangerschap of overgang.

Hoe kun je het behandelen?

Gelukkig zijn er wel een aantal opties om deze vervelende huidziekte te behandelen. Helaas is volledige genezing niet nodig, maar zijn er wel middelen om de symptomen te bestrijden. Voor een behandeling wordt er altijd onderscheid gemaakt tussen volwassene en kind.

Behandeling voor volwassenen:

 • Dermatocorticosteroïd therapie
 • Vitamine D3 analogen
 • Koolteer
 • Calcineurinremmers
 • Ditranol
 • Lichttherapie
 • Medicatie, zoals: Methorexaat, ciclosporine, retinoïne-Aciretine, fumaraten, biologics

De behandeling voor kinderen bestaat vaak uit dezelfde middelen, maar dan in een andere volgorde. Ook zijn kinderen niet geschikt voor Lichttherapie, maar pubers wel.

Over het algemeen schrijven Dermatologen eerst smeersels voor, voordat men aan de medicijnen begint, omdat dit bijwerkingen kan geven.

Welke skincare is geschikt voor psoriasis?

Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen, omdat een droge huid minder goed kan beschermen tegen schadelijke stoffen. Een psoriasis huid is 9 van de 10 keer droog. Een set goede verzorgingsproducten kan daarmee helpen, zeker ook als het op het gezicht ook plekken betreft.

 • Iso-Urea lichaamsmelk van La Roche-Posay. Dit is een erg fijn product die de huid genoeg hydratatie biedt, de dode huidcellen verwijdert waardoor de huidbarrière versterkt wordt. Ook is het geschikt om jeuk te verminderen en de huid te kalmeren. Het is te koop bij onder andere La Roche-Posay en bij bol.com voor ongeveer €30,-
 • Macrovita Shampoo. Een huidvriendelijke shampoo is erg aan te raden bij een psoriasis huid, omdat het ook op het behaarde hoofd kan voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de shampoo de hoofdhuid niet irriteert, maar juist goed voed met de juiste ingrediënten. Het product van Macrovita is hiervoor geschikt en kun je kopen bij MetOlijf voor €8,95.
 • Grahams Psoriasis crème. Grahams is een medisch merk die producten ontwikkelt om psoriasis symptomen te verlichten. Je kunt het product zo vaak smeren als je wilt op de plekken die verlichting nodig hebben. Je kunt dit product kopen voor €19,99 bij Bol.com.
 • Dagcrème, Cibdol Soridol CBD. Een medisch getest merk die met onder andere CBD de psoriasis huid kan verlichten. Het kalmeert en voedt de huid met effectieve ingrediënten. Dit product is te koop voor €44,- bij Bol.com.

Heb je vragen over jou psoriasis? Vraag mij dan gerust om advies. Ik help je graag.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.