Plaveiselcelcarcinoom (PCC) behandeling

Plaveiselcelcarcinoom (PCC), wat is de behandeling?

Een plaveiselcelcarcinoom (PCC) is een vorm van huidkanker en zit in het midden qua ernst van uitzaaingen. Er is een kans dat een PCC uitzaait en meestal is dit gemiddeld 5%, nog steeds aan de lage kans in vergelijking met een melanoom. Een plaveiselcelcarcinoom kun je behandelen op verschillende manieren en daarom is het van belang om hier als patiënt inzicht in te krijgen. Het is huidkanker, dus verwijdering is van belang. Lees in dit artikel alles over de behandeling van plaveiselcelcarcinoom.

Wat zijn de algemene behandelopties voor een PCC?

  • Chirurgische techniek bestaande uit een conventionele excisie (5 mm marge), Mohs’ micrografische chirurgie of curettage en coagulatie.
  • Fysische en chemische therapie bestaande uit cryochirurgie of radiotherapie. Radiotherapie wordt voornamelijk op de lippen of de neus toegepast.

Een huidcontrole is van strikt belang bij de behandeling van plaveiselcelcarcinoom. Zeker nadat de tumor is verwijderd. Na de behandeling zijn er nog 5 jaar lang controles nodig. Een huid- en lymfklieronderzoek is ook van belang. Vanaf stadium-III is een CT-scan ook een aanvullende controle.

Chirurgische techniek voor verwijdering plaveiselcelcarcinoom

Er bestaan twee chirurgische methoden om de tumor te verwijderen:

  1. Excisie, hierbij verwijderd de dermatoloog het plekje door middel van het wegsnijden van de plek met randje van de gezonde huid. Het randje van de gezonde huid is de snijrand. Ook wordt er dan gekeken of er een huidtransplantaat nodig is, soms komt dan een plastisch chirurg te pas.
  2. Mohs chirurgie, de techniek is om de tumor in kleine plakjes te verwijderen en te bekijken onder de microscoop. Het doel van deze techniek is om zo min mogelijk gezonde huid weg te snijden.

Fysische en chemische therapie plaveiselcarcinoom

Als een chirurgische behandeling niet nodig is, dan zijn er andere opties zoals fysische en chemische therapie. Ook als er uitzaaiingen zijn geconstateerd is het van belang om een verdere behandeling toe te passen. Vaak bestaat deze behandeling dan uit bestraling en/of chemotherapie.

Fysische therapie:

  • Bestraling. Soms is het verwijderen van een tumor niet mogelijk op een chirurgische manier door cosmetische redenen of het is niet mogelijk. Dan is bestraling de juiste behandelingsmethode.

Chemische therapie:

  • Chemotherapie. Vrijwel alleen van toepassing als er uitzaaiingen aanwezig zijn.

Uitzaaiingen van een plaveiselcelcarcinoom, hoe behandel je dat?

Uitzaaiingen zijn een verspreiding van slechte kankercellen naar de lymfeklieren, bloedvaten of andere organen. De eerste stap begint bij je lymfeklieren en bevindt zich bij de dichtst bijzijnde lymfeklieren. Stel je hebt een plaveiselcelcarcinoom op je linkeroor, dan zullen uitzaaiingen vaak beginnen aan de linkerkant van je oksel.

Uitzaaiingen kun je behandelen op drie manieren:

  • Het verwijderen van de lymfeklieren
  • Het bestralen van de tumor of uitgezaaiide gebied
  • Chemotherapie

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.