Eczeem door coeliako

Persoonlijk verhaal van Mirthe: Eczeem door coeliakie

Vandaag deelt de moeder van Mirthe, Mirjam Holleman van ‘Ikbenglutenvrij‘, het verhaal van Mirthe over haar levensloop met eczeem. Mirthe heeft al sinds haar babytijd last van eczeem en sindsdien is de zoektocht ook begonnen. Verschillende zalven verder via de huisarts werden zij eindelijk doorgestuurd voor naar een kinderarts. Mirjam had al enige tijd het idee dat er een relatie was tussen voeding en eczeem en daarom drong zij aan op een coeliakietest. Tegenwoordig is er steeds meer bekend dat een glutenallergie ook huidklachten kan veroorzaken. Vandaag lees je meer over het verhaal van Mirthe ‘Eczeem door coeliakie’.

Baby met slaapkriebels

Al van baby af aan had Mirthe last van eczeem. Eerst noemden we het slaapkriebels: Als ze moe werd, kreeg ze jeuk en ging ze krabben. Op bijna alle foto’s die er van haar zijn, had ze schrammen van het krabben op haar voorhoofd en haar linkerhand. Ze krapte namelijk met links, de vingertjes van haar rechter hand zaten vaak in haar mondje.

Ziekte, Geneeskunde, Gezondheid, Medicatie, Pijn

De jeuk was vaak zo erg dat ze niet kon slapen. Dan lag ze tussen ons in en hielden we allebei een handje vast, zodat ze niet kon krabben en niet wakker kon worden van het krabben. Het heeft ons allemaal heel wat slapeloze nachten gekost…

Eczeem, eczeem bij kinderen, eczeem bij baby's, eczeem door coeliakie, glutenallergie

Komt het door het koude, droge weer? Zijn het inderdaad gewoon slaapkriebels? Is het een allergie? Of is het iets anders?

Naar de huisarts

Rond Mirthe’s 1e verjaardag kwamen we voor het eerst bij de huisarts. Bij de huisarts kregen we 2 zalfjes mee: Een hormoonzalf en een soort vaseline. De hormoonzalf smeerden we 1 keer per dag. De andere zalf mochten wij zo vaak gebruiken als wij dat nodig vonden.

In de tijd die volgde zaten we regelmatig bij de huisarts. De eczeem werd steeds meer en minder, maar ging niet weg. Ik had steeds meer het gevoel dat dit niet ‘gewoon’ eczeem was, maar veroorzaakt werd door voeding.

De zoektocht naar voeding begon simpelweg met het weglaten van verschillende dingen en het testen van de reactie van de huidklachten

We hadden al een tijdje aardbeien weg gelaten, en chocolade. Maar eigenlijk wilde ik een coeliakie-test, omdat ik dacht dat het werd veroorzaakt door gluten. De arts wist mij steeds weer te overtuigen dat zo’n test niet nodig was. Totdat ik buiten stond en baalde dat ik weer niet verder had aangedrongen.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de darmvlokken vernietigd worden door gluten. Doordat de darmvlokken geen voedingsstoffen meer op kunnen nemen, kunnen de gevolgen overal in het lichaam op duiken.
Klassieke symptomen van coeliakie zijn buikpijn, chronische diarree en ondergewicht. Maar ondertussen worden steeds meer symptomen gelinkt aan coeliakie, waaronder huidproblemen.

brown grain field, granen, tarwe, gluten, glutenallergie, glutenvrij, glutenfree, coeliakie, eczeem door coeliakie, eczeem door glutenallergie

Toen we bijna wekelijks bij de huisarts zaten voor Mirthe’s eczeem, had ik al 5 jaar de diagnose coeliakie. Bij mij werd de diagnose gesteld niet lang na de vroeggeboorte van onze tweeling, ook een mogelijk gevolg van coeliakie.

Omdat coeliakie een serieuze auto-immuunziekte is, is het erg belangrijk om eerst zeker te weten of je coeliakie hebt voordat je gluten uit je voeding haalt. Het is niet een allergie waarbij je direct resultaat ziet als je de bron weg haalt.
Lees ook Waarom is de diagnose zo belangrijk? van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Doorgestuurd naar de kinderarts en diagnose eczeem door coeliakie

Toen Mirthe 1,5 jaar oud was, werden we eindelijk doorgestuurd naar de kinderarts. Hij liet een coeliakie-test doen, maar alleen om de reden ‘om u gerust te stellen’.
Een week later belde hij met de uitslag: De test is positief, heel erg positief…

Mirthe's persoonlijke verhaal eczeem door coeliakie, eczeem door glutenallergie, glutenvrij dieet, glutenvrij eten

Eén bloedonderzoek is te weinig om iemand de rest van haar leven op een streng dieet te zetten. Daarom werden in de maanden die daar op volgden nog een aantal testen gedaan. In die maanden kreeg Mirthe steeds meer klachten. Haar buikje was dik, haar billen en benen dun, ze had constant diarree, sliep veel maar onrustig, at haast niets meer en huilde heel veel…
Op 17 oktober kwam eindelijk het verlossende telefoontje: Mirthe mag glutenvrij!

Hoe gaat het nu met Mirthe sinds zij glutenvrij eet?

Binnen een maand waren nagenoeg alle symptomen verdwenen, ook het eczeem. Mirthe heeft nu nog steeds wel eens last van eczeem. Bijvoorbeeld toen ze zwemles had en regelmatig in het chloorwater lag. Of als haar weerstand laag is. Het eczeem is nu verplaatst naar de binnenkant van haar ellebogen, en heel soms bij de binnenkant van haar knieën.
Maar het is niet te vergelijken met de eczeem die ze had voordat ze glutenvrij ging eten. Die overheersende, slaap vretende jeuk is verdwenen en dat legt wel degelijk de link met het ontstaan van eczeem door coeliakie.

Mirthe 'eczeem door coeliakie', glutenvrij eten, glutenfree, coeliakie, glutenallergie, eczeem

Wat een zoektocht kan het zijn om de oorzaak van eczeem te vinden. Gelukkig heeft Mirthe haar eczeem door coeliakie redelijk onder controle. Zij heeft wel af en toe te maken met contacteczeem. Heel erg bedankt voor het delen en ik vond het in ieder geval heel waardevol.

1 gedachte over “Persoonlijk verhaal van Mirthe: Eczeem door coeliakie”

  1. Pingback: De 6 beste glutenvrije blogs van feb. 2021 - Ik ben glutenvrij

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.