Kiki deelt vandaag haar persoonlijke verhaal over acne. Toen ik 14 jaar was, werd ik op de middelbare school wel eens nageroepen voor “puistenkop”. Als puber maakte mij dit heel onzeker en was ik in grote groepen best wel stil en verlegen. Ik vond mezelf lelijk. Naast mijn puistjes had ik ook last van een rood gezicht. Het maakt niet uit of ik lachte of dat ik het warm kreeg, binnen no-time was ik voorzien van een tomatenhoofd. Vaak kreeg ik dan de opmerking van anderen: “je hoeft niet te blozen hoor”!
Rode vlekjes in mijn gezicht
Een aantal jaren later kreeg ik af en toe rode vlekjes in mijn gezicht. Ik heb geen idee waardoor ik deze rode vlekjes kreeg. Misschien kwam dit door de extreme winterkou van dat moment, of door een allergie van bepaald eten. Ik stuurde een foto naar de schoonheidsspecialist waar ik altijd mijn wenkbrauwen liet epileren. Zij vertelde me dat een schoonheidsbehandeling goed zou doen voor mijn huid. Bij deze behandeling reinigde de schoonheidsspecialist mijn huid, verwijderde ze mijn oneffenheden en bracht ze vervolgens een masker aan.
Onderhuidse puisten
Een paar weken bleef mijn huid mooi en de rode vlekjes waren verdwenen, maar na een tijdje kwamen de eerste onderhuidse puisten tevoorschijn. Voornamelijk op mijn wangen kreeg ik onderhuidse puisten, waardoor ik me gelijk weer onzeker voelde. Je krijgt namelijk het gevoel dat mensen je onverzorgd vinden, terwijl ik juist alles eraan doe om mijn huid zo schoon mogelijk te houden. Op dat moment was ik 21 jaar oud en hoopte ik wel een keer van mijn puisten af te zijn. Een puistje uitknijpen kon niet, want dan had je de kans dat het onderhuids nog erger werd. De enige optie was dan ook: foundation smeren en afwachten totdat de puisten weggingen. Helaas bleven deze puistjes vaak 2 weken zitten en deed het enorm pijn.
Iedere keer kreeg ik op dezelfde plek weer een onderhuidse puist. Ik zag dit vaak al aankomen door de mee-eters die steeds op dezelfde plek terugkwamen. De mee-eters werden puisten en door de puisten kreeg ik meer littekens erbij. Iets wat ik verschrikkelijk vond. Niemand om me heen had enige ervaring met acne, dus een oplossing wist ik op dat moment niet. Op het internet las ik wel over verschillende huidbehandelingen bij de huidtherapeut, maar de prijzen vond ik enorm hoog. Ik had geen aanvullende verzekering, want ik stond nog bij mijn ouders ingeschreven. Dan maar bij foundation blijven, dacht ik.
Welk huidprobleem heb ik volgens de huidtherapeut?
Toen ik op mezelf ging wonen en een eigen verzekering kon afsluiten, ben ik meteen voor een aanvullende verzekering gegaan. Dankzij deze aanvullende verzekering wordt 300 euro per jaar van mijn acne behandelingen vergoed. Na het afsluiten van de verzekering ging ik direct naar de huidtherapeut voor een gratis intake. Zij stelde vast dat ik naast acne ook couperose had. Dit verklaart dus ook waarom mijn gezicht altijd zo rood was. Bij couperose blijven de bloedvaatjes in het gezicht openstaan, bij een normale huid gaan de bloedvaatjes weer dicht. De huidtherapeut adviseerde mij om een IPL-behandeling te ondergaan, waarbij de open bloedvaatjes dicht worden gebrand.
Na twee IPL-behandelingen zag ik wel wat verschil met mijn rode huid, maar wilde ik mijn volgende probleem gaan aanpakken, namelijk mijn acne. Ik ging weer naar de huidtherapeut om te vragen welke behandeling ik daarvoor kon ondergaan. Zij vertelde mij dat een dieptereiniging met een chemische peeling goed zou helpen. Ik plande direct een afspraak met haar in, zodat ik zo snel mogelijk van de onderhuidse puisten af zou zijn.
De chemische peeling
Bij een chemische peeling word je huid eerst goed gereinigd. Vervolgens worden oneffenheden verwijderd middels een naaldje. Dit is natuurlijk niet een heel prettig gevoel, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden, denk ik dan. Vervolgens wordt de chemische peeling op je huid aangebracht, waarbij de bovenste huidlaag wordt opgelost. Na de peeling komt er dan een nieuwe, egale huidlaag tevoorschijn. En ook bij mij! Na deze behandeling waren al mijn onderhuidse puisten verdwenen, en dat voelt zo fijn. Ook al heb ik nog donkere vlekjes en acne littekens, ik kan mijn gezicht weer reinigen zonder rare bobbels te voelen. Mijn huid is nu een stuk egaler en ziet er gezond en fris uit.
Hoe is mijn huid nu?
Op dit moment heb ik een egale huid, maar heb ik nog wel acne littekens en donkere vlekjes. Gelukkig maakt dit me niet meer uit, want ik hoef alleen deze vlekjes te bedekken met een beetje camouflage en niet meer met een dikke laag foundation. Wellicht ga ik in de toekomst nog een behandeling doen voor mijn acne littekens, maar voor nu vind ik het prima. De chemische peeling heeft heel erg geholpen en ik hoop dat mijn huid zo blijft. Mocht ik weer een onderhuids puistje of mee-eters krijgen, ga ik direct weer naar de huidtherapeut voor een chemische peeling!
De juiste producten
Naast deze behandelingen is het van essentieel belang om de juiste producten voor je huid te gebruiken. Ik heb jarenlang de verkeerde producten gebruikt, namelijk producten voor een vette huid. De huidtherapeut vertelde me dat ik juist een vochtarme huid heb en adviseerde me om hydraterende producten te gebruiken. Alle verzorgingsproducten voor mijn gezicht heb ik bij de huidtherapeut gekocht, zodat ik er zeker van ben dat ik de juiste producten voor mijn huid heb. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag een SPF aan te brengen, ook in de winter. Dit deed ik voorheen nooit, maar nu smeer ik iedere dag een dagcrème met SPF 50 op mijn gezicht.
Mijn advies
Zoals je ziet heb ik al verschillende huidproblemen gehad en ben ik al een lange periode onderweg. Hierdoor kan ik jou in ieder geval goed advies geven. Heb je last van acne of een ander huidprobleem? Ga eerst naar de huidtherapeut! Dankzij de huidtherapeut is mijn huid eindelijk mooi en durf ik eindelijk zonder make-up naar buiten te gaan. Daarnaast is het van belang om de juiste producten te gebruiken. En ja, deze zijn vaak wat duurder, maar het is het echt dubbel en dwars waard!
Dit artikel is geschreven door:
Kiki Remmits, neem je ook een kijkje op Kiki haar blog?