Leven met 4 huidaandoeningen

Persoonlijk verhaal: Leven met 4 huidaandoeningen

Een persoonlijk verhaal van iemand die graag anoniem wilt blijven, maar wel graag haar verhaal met jullie deelt. Zij moet leven met 4 huidaandoeningen: Couperose, acne op haar rug, keratosis pilaris en acanthosis nigricans. Vervelende huidaandoeningen die flink wat belemmeringen kunnen geven. Zij vertelt vandaag haar verhaal over elke huidaandoeningen en haar manier hoe zij ermee omgaat.

Couperose, (b)ackne, keratosis pilaris en acanthosis nigrans. 

Het lijkt op een speciale naam voor een bijzonder gerecht maar helaas: dit zijn de benamingen voor bepaalde huidaandoeningen. Sommige zijn bekender dan andere maar altijd interessant om meer erover te lezen, zeker als het om persoonlijke ervaringen gaat! En laat dit nu jouw lucky day zijn: ik heb alle bovengenoemde huidaandoeningen! 

Couperose: Het rode ‘spinnennetwerkje’

Laten we beginnen bij couperose. Men kent ze voornamelijk vanwege knalrode wangen en de bekende ‘spinnetjes’ op het gezicht, de adertjes in de huid worden slapper waardoor ze gaan verwijden. De adertjes kunnen branderig aanvoelen, jeuk veroorzaken of tintelingen geven. Vaak ontstaat de huidaandoening spontaan, soms komt het ook vaker voor binnen een familie. Het kan ook ontstaan door teveel zonlicht, wind, kou en temperatuurschommelingen. Maar, het kan ook aan je huidtype liggen: bij mensen met een lichte, dunne huid is de kans groter op couperose. 

Zelf werkte ik een paar jaar geleden voornamelijk buiten in de regen, wind en zon… Elke dag smeerde ik mij goed in tegen de weersomstandigheden. Maar na verloop van tijd begon ik last te krijgen van een hele pijnlijke huid: alsof er messen in mijn gezicht sneden. Mijn huid stond in vuur en vlam en dat deed erg veel pijn. Na een paar minuten trok dat weer weg. Maar de minuten werden langer, tot op een gegeven moment de vuurrode huid alleen nog maar rood bleef. Zat ik rustig op de bank een boek te lezen, kreeg ik zo’n opvlamming en leek het wel alsof ik een marathon gerend had!

Mijn huisarts zag niets kwaads in mijn gezicht en de dermatoloog vond het niet spannend genoeg. Vorig jaar hakte ik de knoop door en besloot te investeren in vaatjes laseren, want ik werd met de dag onzekerder. Waar ik graag make-up gebruikte omdat ik dat leuk vond, gebruikte ik niets meer want er was geen enkele foundation die de roodheid kon bedekken. 

Zelf werkte ik een paar jaar geleden voornamelijk buiten in de regen, wind en zon… Elke dag smeerde ik mij goed in tegen de weersomstandigheden. Maar na verloop van tijd begon ik last te krijgen van een hele pijnlijke huid: alsof er messen in mijn gezicht sneden.

De zoektocht naar hulp

Ik heb navraag gedaan bij mijn zorgverzekering en zij vergoeden 100% deze aandoening, wat ook camouflagetherapie wordt genoemd. Ik ben sinds twee maanden begonnen met vaatjes weg te laseren in mijn gezicht. Een groot voordeel is, ik krijg zelden nog een opvlamming en de roodheid is met 70% afgenomen. Hier ben ik dus best tevreden over! Dit is helaas niet voor altijd en dat betekent dat ik dit wel een aantal keer in mijn leven ga blijven doen om het te onderhouden. Zelf laat ik het laseren door een huidtherapeut die hierin gespecialiseerd is. Kijk goed naar de specialisaties en keurmerk van de kliniek, want als er niet met de juiste laser wordt gewerkt of als een persoon niet weet hoe de juiste parameters ingezet worden dan kunnen er grote consequenties ontstaan.

Acne op de rug

Acne op de rug, een ondergeschoven kindje vergeleken met acne. We weten allemaal inmiddels wel wat acne is, de een krijgt het alleen tijdens hormonale schommelingen en de ander voor het leven en nog een ander op vreemde plekken in het lichaam. Acne komt namelijk niet alleen voor in het gezicht, maar ook op de borst, rug, armen, billen en buik.

Alleen kun je acne op die andere plekken wél verbergen en in het gezicht niet. Omdat men er niet vaak over praat, ook uit schaamte, is het niet erg bekend en vindt men het ook vrij raar als je aangeeft dat je puistjes hebt op je borst of op je rug. In feite kun je hiervoor dezelfde routine gebruiken als dat je voor je gezicht zou gebruiken. Alleen is het soms vrij lastig om op je rug te reinigen.

Zover ik mij kan herinneren, heb ik al ‘backne’ sinds mijn tienerjaren. Tel daarbij op dat ik dus wél makkelijk bij mijn rug kan met mijn flexibele armen, en zo graag het een en ander uitknijp of kapot krab, waardoor ontstekingen ervoor terug komen. Tip van Flip: doe maar niet. Ik heb hierdoor ook kleine littekentjes gekregen en verkleuringen in de huid. Wat mij goed beviel, was een soort peeling behandeling door de huidtherapeut. Helaas was dit bijzonder prijzig, want je rug is een stukje groter dan je gezicht en kon ik dit niet maandelijks doen. Maar af en toe is dit zeker een aanrader want je huid knapt er goed van op. Ook heb ik de Mirena-spiraal laten verwijderen, omdat anticonceptie grote invloed heeft op acne. Het gevolg is dat mijn ‘backne’ vele malen rustiger is met minder ontstekingen. Win-win dus! 

Keratosis pilaris, door mensen ook genoemd als bultjes op de arm. Raad eens? Ook daar ben ik gezegend mee sinds een paar jaar. 

Het zijn kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van kippenvel. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, jeuk of pijn. Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaan er op sommige plaatsen kleine ontstekingen en/of infecties waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarm, bovenbeen en billen. De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dat wil zeggen: aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts). En laat ik nou heel erg last hebben van hooikoorts…

Keratosis Pilaris, wat doe je er tegen? Ruwe bultjes op de armen

In het begin gebruikte ik nog wel een crème van de huisarts maar, als ik na een tijdje geen verbetering zie, stop ik er ook mee. Ik scrub altijd een keer in de een of twee weken onder de douche, met een milde scrub. Na afloop smeer ik mij goed in met een hydraterende creme en daar is mijn huidje heel dankbaar voor. Eerlijk gezegd is het in de winter niet te zien doordat je lange mouwen aan hebt, en in de zomer is het vaak gebruind door de zon en anders gehydrateerd dan in de winter. Dus daar heb ik dan gelukkig niet veel last van!

En als laatste: Acanthosis Nigricans. Dit zijn donkere plekken op bepaalde delen op je huid. 

Het huidbeeld van Acanthosis Nigricans kenmerkt zich door verdikking van de aangedane huid met een grijze tot bruinzwarte verkleuring van (meestal) de huidplooien. De nek en oksels zijn het vaakst aangedaan. Minder vaak ontstaat Acanthosis Nigricans in andere huidplooien zoals tussen de billen, onder de borsten, in buikplooien, aan de buigzijde van de ellebogen of in de liezen. Bij een ernstige onderliggende aandoening kunnen ook de tepelhof, navel, lippen, slijmvliezen van de mond en niet-huidplooigebieden betrokken zijn, zoals handruggen, ellebogen en knieën. De huidafwijkingen zijn vrijwel altijd symmetrisch verdeeld over het lichaam. Het geeft meestal geen klachten, maar in zweterige plooien kunnen de afwijkingen jeuken en stinken. 

Acanthosis Nigricans

Bijkomende problematieken

”Oke oke, we kunnen er helaas niet omheen draaien: ik ben te dik”. Door persoonlijke omstandigheden moest ik lange tijd thuis blijven waardoor ik weinig bewoog en de kilootjes eraan kwamen. Ik kreeg sinds vorig jaar opeens door dat ik vlekken kreeg onder mijn oksel, wat nog getinter was dan de rest van mijn lichaam. Ik heb van alles geprobeerd: scrubs, afwasmiddel, speciale sponzen..niets hielp. En liet ik het los. Maar ik schaamde mij kapot en zeker in de zomer als je ook de oksels soms kunt zien door een shirtje heen. In het begin dacht ik aan vitiligo, maar nee het was duidelijk bovenstaande. Momenteel gebruik ik een vrij neutrale deodorant en ben ik bezig om langzaam maar zeker de kilootjes weer kwijt te raken. Uiteraard niet alleen voor deze aandoening maar algehele gezondheid. 

Als ik naar deze vier huidaandoeningen kijk, is het ook erg belangrijk om te beseffen dat vele huidaandoeningen rustiger kunnen worden door een gezonde leefstijl te hebben. Dus voldoende beweging, zonlicht en gezond eten. 

Vitamine tekorten en een gezonde leefstijl

In deze drukke tijden is dat steeds lastiger en kiezen we voor gemak. Maar je lichaam en geest vraagt om iets anders, om gezond te zijn. Kijk goed naar wat je zelf kunt veranderen en als het niet lukt, vraag om hulp. 

Bij mij kwam er aan het licht dat ik dus jarenlang vitamine tekort had en mijn reserves daardoor op waren geraakt. Ik werd bijna opgenomen in het ziekenhuis want mijn lichaam nam geen vitamines meer op. Met veel geduld en zwaardere vitamines heb ik gestreden voor meer energie en vitaliteit zodat ik andere dingen aan kon pakken. Nog steeds is het een enorme strijd maar het begin is er. Zelfliefde hoort er ook bij, want voor jezelf kiezen om een behandeling te doen of hulp te zoeken is belangrijk om tot een eventuele oplossing te komen. En dus vervolg ik mijn strijd tegen huidproblemen. 

Bedankt voor jouw verhaal

Dit prachtige verhaal is geschreven door U.BS.

Heb je vragen over een van haar huidaandoeningen? Laat een reactie achter of stuur een e-mail naar info@skincarebynaomi.nl en ik stuur de reacties naar haar toe.

Wil jij ook jouw verhaal delen? Ook dan kun je een e-mail sturen naar info@skincarebynaomi.nl

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: