Overal hoor je vele meningen over parabenen en de huid, maar wat zijn is het eigenlijk precies? Waarom zijn er zoveel verschillende meningen over? En moet je de parabenen nou wel of niet ontwijken? Parabenen kunnen namelijk in elk huidproduct zitten. Vandaag vertel ik jullie meer over parabenen en de huid in dit artikel. Het is belangrijk om te onthouden dat er nog vele onderzoeken lopen naar parabenen en de huid, en dat sommige dingen dus niet volledig helder zullen worden op dit moment.
Wat zijn parabenen?
Parabenen worden in producten vooral gebruikt als conserveermiddel. De functie is vooral dat het effectief werkt tegen bacteriën en schimmels. Daarnaast zorgt het ervoor dat je product langer houdbaar is. Ook wordt het gebruikt in medicijnen, cosmetica, verzorgingsproducten, afwasmiddel, haar producten en zelfs in lijm.
Wat voor soorten parabenen zijn er?
Over het algemeen kun je een parabeen herkennen aan het woord ”parabeen” achter een woord. Een ingrediëntenlijst kun je daardoor makkelijk screenen.
Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven die vaak voorkomen in producten.
- Methylparabeen
- Ethylparabeen
- Propylparabeen
- Butylparabeen, dit parabeen komt in veel producten voor, behalve in levensmiddelen.Dit parabeen bevat dan ook geen E-nummers.
Zijn parabenen slecht voor de huid?
Zijn parabenen slecht? Hier is geen ‘’ja’’ of ‘’nee’’ antwoord op. Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd. Enerzijds zegt onderzoek dat parabenen slecht zijn, omdat het in verband kan staan met kanker. Anderzijds zegt het onderzoek dat parabenen een te lage acute giftigheid heeft om slecht te kunnen zijn in producten.
Het 1e onderzoek legt uit dat er ooit een mail is rond gegaan met daarin het nieuws dat parabenen sneller borstkanker zouden triggeren, uit veel onderzoek is gebleken dat dit niet waar is. Daarnaast is er te weinig wetenschappelijk bewijs om dit toe te zeggen.
Waarom is er onderzoek gedaan naar parabenen?
Er is onderzoek gedaan naar parabenen, omdat er parabenen in borstweefsel van vrouwen zijn gevonden die borstkanker hadden. Een onderzoek concludeerde hierbij te snel, dat in dit het geval zou komen door deodorant. Maar het probleem is dat er geen verder onderzoek is gedaan of deze vrouwen überhaupt deodorant gebruikte en of er bij meerdere vrouwen dit gevonden was.
In 2004 zijn na deze rage een aantal dierlijke onderzoeken uitgevoerd, waarbij bleek dat de dieren totaal geen giftige stoffen uitstootten. Het bleek juist een positief effect te hebben op het lichaam, het werd goed opgenomen en afgescheiden.
In 2011 deed onderzoeker Dabre een nieuw onderzoek waarbij monsters van 40 patiënten met borstkanker werden geanalyseerd. Bij het onderzoek werd geen tumorweefsel onderzocht, al was wel een hogere meting van parabenen met 85 nanogram per gram. De resultaten kwamen niet overeen met eerdere veronderstellingen, omdat de metingen niet hoger waren op plaatsen waar geen tumorweefsel in de buurt aanwezig was. Ook was de meting niet hoger dan de borstkanker gevoeliger was voor oestrogenen. Ook in dit onderzoek kon niet worden aangetoond dat parabenen invloed hebben op borstkanker. (bron)
Uiteindelijk is er op dit moment besloten door de Europese Unie en het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) dat parabenen wel gebruikt mogen worden, omdat er een te lage giftigheid in parabenen zouden zitten wat iets uit zou kunnen lokken. Volgens deze onderzoekers is het een veilig ingrediënt. Vele mensen blijven toch angstig om dit te gebruiken, sinds dit in het daglicht is gekomen.
De keus blijft bij jezelf, mocht je een vervangend ingrediënt vinden voor parabenen in een product, dan is uiteindelijk dit product beter dan een product met parabenen.
Ik hoor hier inderdaad veel verschillende verhalen over maar dat verhaal met borstkanker kende ik nog niet! Ik vermijd parabenen altijd zo veel mogelijk en ik denk dat ik dat nu al helemaal blijf doen..
Ik heb hier inderdaad ook over gehoord. Van mijn jongste dochter moet ik nu ook shampoos gebruiken zonder parabenen!