Melkzuur in je huidverzorging voordelen

Melkzuur in jou huidverzorging

Vroeger heb ik altijd veel last gehad van acne. Nu gebruik ik de juiste producten en heb ik er bijna geen last meer van. Maar als ik mijn huidreiniger van meditopics op basis van melkzuur minder gebruik, merk ik dat mijn acne weer terug komt. Voor mij is melkzuur dus echt een magisch ingrediënt geworden die niet mag missen in mijn huidverzorging. Vandaag wil ik je alle voordelen van melkzuur vertellen, zodat jij ook weet wat het voor jou huid kan doen. Huidverzorging begint met een kritisch blik op de ingrediënten van je product. Lees snel verder!

Huidverzorging, hydratatie, pH-waarde balans, exfoliant, melkzuur, lactic acid, skincare, skincare routine

Wat is melkzuur precies?

Een andere naam voor melkzuur is lactic acid, dit zul je vaak tegenkomen in de ingrediëntenlijst of op een product. Zo heb ik ook het product van The Inkey List getest met lactic acid, wat een super fijn exfoliant is. Melkzuur is een carbonzuur dat verzuurde melk haar zure smaak geeft en dat zich bij zware inspanning door anaerobe afbraak van suiker ophoopt in de spieren en daar voor tijdelijke spierpijn zorgt. Het bevindt zich dus van nature in het lichaam.

Onder anaerobe omstandigheden ontstaat er gisting in het lichaam. Deze melkzuurgisting vindt onder andere in de rode bloedcellen plaats, omdat deze geen bolvormig celorgaan hebben, maar ook bij zware inspanning in de spieren, omdat de spiercellen tijdens de zware inspanning voor de aerobe dissimilatie van suiker onvoldoende zuurstof krijgen.Melkzuur wordt onder meer gebruikt voor de productie van afbreekbaar polymeer.

In de huidverzorging valt melkzuur onder de zogenoemde AHA’s. Ook wel de AlphaHydroxyzuren genoemd. Het zijn de zogenoemde milde exfolianten die geschikt zijn voor de droge huid, heel gevoelige huid, milde acne en huiden die uit balans zijn. In mijn artikel over peelings leg ik het verschil uit tussen AHA en BHA.

Peeling, scrub, lysing, exfoliant, AHA, BHA, lactic acid

Wat is het voordeel van melkzuur in je huidverzorging?

In principe wordt melkzuur gezien als exfoliant, maar het heeft niet alleen de functie dat het de dode huidcellen verwijderd. Het grootste voordeel is vooral dat het de huidbarrière versterkt en de pH-waarde weer in balans brengt. Als de pH-waarde uit balans is of de huidbarrière is verslechterd dan kunnen de bacteriën heel gemakkelijk in je huid doordringen. Daarnaast kan je huid niet goed meer vocht opnemen, waardoor er een vocht te kort ontstaat. Een vocht te kort verslechtert weer de barrière, waardoor je in een cirkeltje blijft.

Melkzuur is hiervoor de oplossing. Sinds ik dit ben gaan gebruiken merkte ik dat mijn huid minder droog was. Mijn huid maakte minder talg aan, waardoor er geen ophopingen meer ontstonden. Geen ophopingen betekende dat er geen kans was tot vorming van acne. Mensen denken vaak dat acne alleen ontstaat bij een vette huid, maar dit is niet waar. Als men een droge huid heeft, is de huid geneigd om talg aan te maken, als je huid ook uit balans is gaat je huid alleen maar meer talg aanmaken, omdat hij de huidbarrière wilt versterken. Met als gevolg dat er ophopingen ontstaan en dus acne.

Happy skin, healthy skin, gezonde huid, stralende huid, gehydrateerde huid, hydratatie, melkzuur, huid in balans

Kortom, wat doet melkzuur (lactic acid) voor jou huid?

  • Het versterkt de huidbarrière
  • Hydrateert de huid
  • Functioneert als exfoliant en verwijdert dus dode huidcellen op een milde manier
  • Brengt de pH-waarde weer in balans
  • Het is een zeer antibacterieel ingrediënt, wat ervoor zorgt dat bacteriën weinig kans hebben om zich te vormen op de huid
Stralende huid, melkzuur, balans, huidverzorgingsroutine, skincare, huid, skin, lactic acid, droge huid, vette huid, acne, huidbalans

Wanneer ga jij starten met het gebruiken van melkzuur?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.