kwastenset

Makeup kwasten, welke kwast gebruik je voor wat?

Er zijn verschillende manieren om je makeup aan te brengen. Een makeup kwast is daar 1 middel van. Daarnaast heb je nog verschillende soorten zoals: de beautyblender, je vingers en verschillende soorten sponsjes. In dit artikel bespreek ik alle soorten makeup kwasten en andere tools hoe je makeup kunt aanbrengen.

Wat voor soort kwasten zijn er?

Kwasten zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt kwasten met dierlijke en synthetische haren, maar sinds kort zijn er ook siliconen kwasten. Ook dient elke kwast voor een andere functie, sommige kwasten kun je voor verschillende dingen gebruiken, maar er is voor elk soort 1 kwast ontwikkeld en soms ook verschillende soorten. Hierover zal ik verder uitweiden in dit artikel.

Synthetische haren VS. Natuurlijke dierenharen

Synthetische kwasten worden gemaakt van nylon en taklon. Natuurlijke kwasten worden gemaakt van dierenharen. Kwasten met dierenharen zijn vaak een stuk duurder dan synthetische kwasten.

Daarnaast zijn synthetische haren het meest geschikt voor vloeibare producten, zoals foundation en concealer. Kwasten van dierenharen zijn daarin tegen juist geschikt voor poederproducten. Dit komt, omdat natuurlijke haren veel product opnemen, waardoor een vloeibaar product erg opgenomen wordt in de kwast en je veel product verspilt. Ook moet je deze kwasten meer schoonmaken, omdat het anders een ophoping wordt van bacteriën.

Tegenwoordig worden er bijna geen kwasten met dierlijke haren meer verkocht. Bijna alles is synthetisch en dierproef vrij. 

Synthetische kwasten zorgen er juist voor dat een product geleidelijk aan opgenomen wordt en niet het product opzuigt, dit is ideaal om je foundation aan te brengen, omdat je zo geen product verspilt en goed laagjes kan opbouwen.

Verschillende soorten kwasten en hun functies

Een kwast kun je voor diverse makeup tools gebruiken, zoals:

  • Foundation
  • Concealer
  • Blush
  • Oogschaduw
  • Highliter
  • Bronzer
  • Etc.

Gezichtskwasten

Er bestaan verschillende soorten gezichtskwasten zoals: de stippeling kwast, sculpting kwast, buffering kwast, beauty blender, sponsjes en siliconen sponsjes.

Stippeling kwast

Een stippeling kwast is handig voor poeders, creamy en vloeibare foundations, blushes en gezichtspoeders. Je gebruikt deze kwast door een deppende techniek te gebruiken, om een mooi dekkend effect te krijgen. Je kunt hem ook vegend aanbrengen, maar dan krijg je minder dekking en kun je strepen krijgen.

Stippeling brush

Sculpting kwast

De sculpting kwast kun je ook gebruiken voor alle poeders, creamy en vloeibare producten. Het is vooral handig voor een bronzer aan te brengen onder je jukbeenderen, doordat een schuin afgesneden kwast is. Je kunt hem ook gebruiken voor moeilijke hoeken om je foundation beter te mengen.

Sculpting brush

Buffering kwast

De buffering kwast is essentieel in je makeup kwasten als je gebruik maakt van foundation. Je kunt het gebruiken voor alle poeders, creamy en vloeibare producten, maar de voorkeur gaat uit naar vloeibare producten. Het is een erg compacte kwast, met haren dicht op elkaar, wat een erg dekkend effect geeft. Een deppende techniek werkt het beste bij deze kwast.

De beauty blender

De beauty blender is het meest geschikt voor vloeibare producten. Het beste werkt de beautyblender als je hem een beetje nat maakt, omdat hij dan minder product opneemt, hij blend mooier het product op je gezicht, je voorkomt hiermee ook dat je het product minder goed op de huid ziet zitten. Het geeft een heel erg natuurlijk effect.

Je kunt de beauty blender ook gebruiken voor poeder, om bijvoorbeeld mee te baken onder de ogen, maak de beauty blender dan wel nat, anders pakt het geen poeder op.

Beautyblender

Een sponsje

Een sponsje kun je gebruiken voor vloeibare producten. Tegenwoordig wordt dit nog weinig gebruikt, omdat een sponsje wel veel product opneemt en daardoor erg duur in gebruik is. Ook is hij snel vies en minder hygiënisch. Een siliconen spons is een nieuwe techniek. Je kunt het beste een vegende en deppende techniek gebruiken als je deze spons wilt gebruiken. Het neemt geen product op, waardoor je snel te veel gebruikt. Ook kan het soms wel eens strepen geven, omdat het erg glijdt op je gezicht. Het uiteindelijke resultaat vond ik zelf veel werk, maar het was wel mooi en natuurlijk.

Poederkwast

Een poederkwast is een van de musthave makeup kwasten en is vaak een grote kwast met een brede kop, zodat je een luchtig effect kunt creëren met je poeder, en er niet teveel poeder tegelijk afkomt. Een compacte kwast is hier dan ook niet geschikt voor.

Poederkwast

Highlighter kwast

Een highlighter kwast is vaak een smalle kleine kwast, om precies op je jukbeen glans te kunnen aanbrengen.

Blush kwast

Een blush kwast is vaak een luchtige kwast. Het bestaat uit een ronde borstel, zodat je het gericht kunt aanbrengen.

Concealer kwast

Een concealer kwast is vaak een plat klein kwastje, zodat je makkelijk op kleine plekken je oneffenheden weg kunt werken. De meeste mensen gebruiken hiervoor hun beautyblender, vingers of de platte kwast.

Oogschaduw kwasten

Voor oogschaduw zijn er veel verschillende soorten makeup kwasten, zoals: blending, shader, large shader, angled shader, pencil, tapered blender, eye liner, agled liner.

De blending brush is geschikt voor in de arcadeboog, maar ook voor het geheel van je oogschaduw te blenden, om de harde lijnen weg te werken. Je hebt deze kwast in verschillende maten, van breed tot smal.

Blending brush

Een shader blush is een simpele platte oogschaduw kwast, die je kunt gebruiken voor op het bewegend ooglid.  Je hebt deze dan ook in verschillende groottes, om preciezer te kunnen werken. Sommige shader kwasten hebben ook een schuin afgesneden kant, zodat je ook beter bij de arcadeboog kunt werken, of aan de buitenkant van je oog een ‘’V’’ vorm te creëren, dit kun je ook goed met de angled shader kwast.

Een tapered blender is een smal toelopende kwast, waarmee je heel zacht je oogschaduw mee kunt blenden. Het zorgt ervoor dat je subtiel harde lijnen kunt wegwerken, maar je ook heel precies kunt werken.

Tapered blending kwast

Naast gezichtskwasten en oogschaduw kwasten, heb je ook nog eyeliner en wenkbrauw kwasten.

Je hoeft natuurlijk niet al deze kwasten aan te schaffen om een mooie look te maken. Er zijn een aantal must-have kwasten waar je verschillende technieken mee kunt uitvoeren. Met deze kwasten kun je al een heel eind op weg:

5 gedachten over “Makeup kwasten, welke kwast gebruik je voor wat?”

    1. Echt niet? De real technique beauty blender is echt mijn favoriet. Wel nat gebruiken, anders vind ik hem niet fijn! Ik heb erg droge huid en met andere kwasten of vingers ligt het altijd teveel op de huid. Wat gebruik jij?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.