Led lichttherapie voor acne is een behandeling die steeds vaker wordt ingezet. Je hebt apparaten voor thuis, maar ook echt behandelingen waar je voor betaald in de vorm van een ‘lichtmasker’. De vraag is alleen, werkt het ook echt, vermindert led lichttherapie je acne of is het enkel een fabel? Ik heb een thuisapparaat ontvangen en heb dit een aantal weken getest op mijn vriend zijn rug, daarnaast ben ik de wetenschap in gedoken om te zoeken wat de wetenschap zegt over led lichttherapievoor acne. Lees je mee?
Wat zegt de wetenschap over led lichttherapie voor acne?
Het gebruik van licht als therapeutische benadering is een van de oudst bekende methoden om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, en de voordelen ervan zijn bekend sinds de oude Egyptenaren, Chinese en Indiase bevolkingsgroepen. Niettemin, het grote gebruik en de bekende voordelen voor meer dan duizenden jaren, werd de wetenschappelijke basis van fototherapie gelegd aan het begin van de twintigste eeuw toen de term “fotodynamische therapie” (PDT) werd bedacht door Oscar Raab en Herman von Tappeiner zoals bedoeld op de chemische reactie waarbij zuurstof wordt verbruikt na inductie door een fotosensibilisatieproces.
Rood licht (630-700 nm) is in staat om dermis activerende fibroblasten te bereiken, waardoor de expressie van fibroblastgroeifactor als type 1 procollageen en matrix metalloproteinase-9 wordt verhoogd. Je fibroblasten zijn de cellen die je huid soepel houden.
Blauw licht (400-470 nm) heeft een lager penetratievermogen en is nuttig voor huidaandoeningen in de epidermislaag van de huid. Geel licht (ongeveer 540 nm) is effectief bij huidaandoeningen met roodheid, zwelling en andere effecten die verband houden met pigmentatie. Nabij-infrarood licht (700-1200 nm) bereikt de maximale penetratie in de huid; in vivo-onderzoeken onthullen de effectiviteit ervan bij wondgenezing via angiogenese-stimulatie.
Zowel rode als blauwe lichten onthullen hun werkzaamheid voor de behandeling van acne vulgaris. In het bijzonder hebben sommige in vitro-onderzoeken een statistisch significant remmend effect van rood licht (630 nm) op de talgproductie aangetoond.
Hoe werkt het Demarkq led lichttherapie voor acne thuisapparaat?
Het is een heel klein apparaatje die je kunt gebruiken voor je gezicht en je rug. Voor je gezicht zou ik het eerder aanraden, omdat je anders erg lang bezig bent. Echter heb ik het wel getest op mijn vriend zijn rug, omdat ik geen proefpersoon had die acne had in het gezicht.
De eerste stap voordat je het thuisapparaat gebruikt is om de huid goed te reinigen, zodat je jouw behandeling kunt starten op een schone huid. Je kunt het apparaat heel gemakkelijk zelf gebruiken op je gezicht. Er zit een aanknop en je plaats het apparaat 0.8 mm van de huid op het puistje. Vervolgens houd je het apparaat 3 minuten op het puistje en schakelt hij vanzelf uit. Dit herhaal je totdat je alle plekken langs bent geweest.
Wat was het resultaat van de Demarkq led lichttherapie apparaat?
Ik heb het apparaat 3 weken getest, waarbij ik 1 keer per week heb behandeld. Aan het begin waren er grote ontstekingen zichtbaar, met grote koppen pus.
Na 2 behandelingen zag ik dat de puistjes waren ingedroogd en begonnen te verdwijnen. Na de derde behandeling was de huid een stuk rustiger en waren er geen grote ontstekingen meer zichtbaar. Het enigste nadeel is dat het vrij tijdrovend is, omdat je 3 minuten per plek bezig bent.
Voor de behandeling
Na de behandeling
Prijs van de Demarkq Tiny zip zapper led lichttherapie
Het Demarkq thuisapparaat led lichttherapie voor acne kost €59 en heet de ‘Tiny zip zapper’. Je hebt ook nog andere apparaten die een stukje groter zijn, zoals de ‘Recurring acne disrupter’ voor €149.
Bronnen
- Alba, M. N., Gerenutti, M., Yoshida, V. M., & Grotto, D. (2017). Clinical comparison of salicylic acid peel and LED-Laser phototherapy for the treatment of Acne vulgaris in teenagers. Journal of cosmetic and laser therapy : official publication of the European Society for Laser Dermatology, 19(1), 49–53. https://doi.org/10.1080/14764172.2016.1247961
- Marson, J. W., & Baldwin, H. E. (2019). An Overview of Acne Therapy, Part 1: Topical therapy, Oral Antibiotics, Laser and Light Therapy, and Dietary Interventions. Dermatologic clinics, 37(2), 183–193. https://doi.org/10.1016/j.det.2018.12.001
- Sorbellini, E., Rucco, M., & Rinaldi, F. (2018). Photodynamic and photobiological effects of light-emitting diode (LED) therapy in dermatological disease: an update. Lasers in medical science, 33(7), 1431–1439. https://doi.org/10.1007/s10103-018-2584-8