Keratosis Pilaris is de medische naam voor die ruwe harde bultjes op je armen. Sommige mensen hebben er last van en sommige niet. Ik krijg er altijd veel vragen over, want wat kun je nou doen tegen die ruwe bultjes? Voordat je een huidaandoening kunt behandelen, is het belangrijk om zelf wat meer kennis erover te leren. Het is vaak een probleem wat al langdurig ontstaat en vrij hardnekkig. Alleen met exfoliëren gaat het niet weg. Ik leer jou vandaag alles over Keratosis Pilaris. Wat zijn die ruwe bultjes op je arm, waarom zitten ze er en wat kun je doen tegen rode bultjes op je arm? Lees snel verder en ontdek!
Wat is Keratosis Pilaris?
Keratosis Pilaris is een erfelijke huidaandoening die gepaard gaat met vaak harde bultjes op de bovenarmen, bovenbenen, billen en de wangen. Er is sprake van hyperkeratose, wat betekent dat er te veel verhoorningscellen aanwezig zijn en dit uit zich in de ophoping van harde ruwe bultjes. Vaak zijn ze huidkleurig of rood gekleurd. Gemiddeld ontstaat het voor het 20e levensjaar. Het is een volstrekt onschuldige huidaandoening, waar behandeling niet noodzakelijk is. Vaak is het een vrij symptoomloze aandoening die alleen cosmetisch storend is. De huid om de bultjes heen is vaak een stuk roder dan de rest van het lichaam. Soms zijn er ook witte puntjes aanwezig op de bultjes, het lijkt dan een puistje, maar dat is het niet.
Hoe ontstaat Keratosis Pilaris?
Keratosis Pilaris is een erfelijke huidaandoening. Bij de mildere vormen wordt vaak geen verder onderzoek verricht, omdat de behandeling niet noodzakelijk is. Echter bestaan er ook ernstigere vormen, waarbij soms wel verder ‘Gen-onderzoek’ wordt uitgevoerd. Het afwijkende gen is dan vaak gelokaliseerd op het ‘chromosoon 18p’. Ook lijkt er een verband te zijn met de droge huid en ‘ichthyosis vulgaris’. Ichthyosis vulgaris is de zogeheten ‘olifantenhuid’, schubben structuur met schilferingen, vaak zichtbaar op de benen.
Heel soms is er bij Keratosis Pilaris sprake van een syndroom. Er is dan een verband aan te tonen met het downsyndroom, ectodermale dysplasieën, pachyonychia congenita, syndromen met haarafwijkingen en mentale retardatie.
Wat kun je doen tegen deze ruwe harde bultjes?
Er is helaas nog geen 100% effectief bewezen middel op de markt, maar er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt uitvoeren.
- Ten eerste is het belangrijk om zoveel mogelijk uitdrogende en irriterende stofjes te vermijden. Dit betekent: Zo min mogelijk heet douchen, huidvriendelijke douchegel gebruiken en geen alcohol, parfum, parabenen, minerale olie en andere irriterende stoffen in je huidverzorging.
- Ten tweede is het belangrijk om altijd een bodylotion te gebruiken met ureum (minimaal 5-10%). Ureum is een lichaamseigenstof die geproduceerd wordt door de lever. Het menselijk lichaam gebruikt ureum om de vochtregulering te regelen in de nieren en het teveel scheidt je lichaam uit in urine. Ureum in huidverzorging zorgt ervoor dat je huid heel goed vocht kan vasthouden, waardoor je huid goed gehydrateerd blijft, zacht en soepel aanvoelt.
- Ten derde is het belangrijk om 3 keer per week een exfoliant te gebruiken met salicylzuur (2-5%).
- Ten vierde azelaïnezuur toevoegen aan je huidroutine, omdat het de roodheden aanpakt, maar ook de ruwe huid verminderd en het overtollig ‘keratine’ verminderen. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar zou je in kunnen zetten als booster om extra toe te voegen als je merkt dat de bovenstaande opties niet werken.
- Tot slot is een behandeling door middel van lasertherapie een zeer goede optie. Voornamelijk de diodelaser (810 nm) of de QS ND YAG laser (1064nm) en de Fractional CO2 laser is zeer effectief. Het vermindert roodheden (Iets minder bij diodelaser), verbetert de structuur van je huid en de ruwe huid is zachter. De haarfollikels worden vernietigd, waardoor de ophoping van het keratine verwijderd wordt en minder kans heeft om opnieuw te vermenigvuldigen.
Bronnen:
- Dermatologie voor Huidtherapeuten, Dr. Anton C de Groot, Dr. Johan Toonstra & Josètte M. Lorist.
- Maghfour J, Ly S, Haidari W, Taylor SL, Feldman SR. Treatment of keratosis pilaris and its variants: a systematic review. J Dermatolog Treat. 2020 Sep 14:1-12. doi: 10.1080/09546634.2020.1818678. Epub ahead of print. PMID: 32886029.
- Ibrahim O, Khan M, Bolotin D, Dubina M, Nodzenski M, Disphanurat W, Kakar R, Yoo S, Whiting D, West DP, Poon E, Veledar E, Alam M. Treatment of keratosis pilaris with 810-nm diode laser: a randomized clinical trial. JAMA Dermatol. 2015 Feb;151(2):187-91. doi: 10.1001/jamadermatol.2014.2211. PMID: 25372313.
- Vachiramon V, Anusaksathien P, Kanokrungsee S, Chanprapaph K. Fractional Carbon Dioxide Laser for Keratosis Pilaris: A Single-Blind, Randomized, Comparative Study. Biomed Res Int. 2016;2016:1928540. doi: 10.1155/2016/1928540. Epub 2016 May 9. PMID: 27247936; PMCID: PMC4876199.
‘In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’