Kokosolie effectief bij eczeem en acne

Is kokosolie de behandeling voor atopisch eczeem en acne?

Kokosolie is een relatief goedkoop en simpel product die je kunt gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Het is op veel verschillende manieren in te zetten en zelf gebruik ik het regelmatig bijvoorbeeld om mijn oogmake-up te verwijderen. Je wimpers blijven heel zacht, je verwijderd het heel mild, je hoeft niet te boenen en je wimpers groeien er gigantisch van. Buiten de cosmetische voordelen, heeft kokosolie ook wel degelijk medische voordelen. Er wordt vaak gezegd dat kokosolie de poriën verstopt, waardoor er acne kan ontstaan, is dit een feit of een fabel? Ik heb onderzoek gedaan naar kokosolie bij eczeem en acne. Vandaag is het tijd om al mijn resultaten met jullie te delen. Is kokosolie de nieuwe behandeling voor atopisch eczeem?

Wat is kokosolie? Waaruit bestaat het?

Kokosolie is een vergelijkbaar met minerale olie. Een minerale olie werkt verzachtend doordat de huidcapaciteit toeneemt. Daarnaast heeft het een bacteriële werking en kan het de huidbarrière versterken. Er kunnen twee soorten oliën verkregen worden uit de kokospalm (Cocosnucifera), namelijk kokosolie (kopraolie) en virgin kokosolie (VCO). Kokosnootolie wordt gewonnen uit de kopra door het verwarmingsproces, maar VCO is het bereid uit het kokosvlees van de kokosvrucht verwerkt op een lage temperatuur.

Het grootste verschil tussen kopraolie en VCO is dat VCO bestaat uit een lange keten vetzuren, terwijl kopraolie bestaat uit middellange en korte vetzuren. Kopraolie is dan ook wel bekend onder de naam ‘trigylceriden’, de gemiddeld lange vetzuurketen.

Kokosolie gebruiken bij atopisch eczeem

Verschillende studies hebben aangetoond dat kokosolie zeer effectief kan werken bij atopisch eczeem. Waarom? Omdat bij eczeem de huid vaak droog is, de huidbarrière is verzwakt en hydratatieniveau is laag waardoor de huid niet soepel is. Kokosolie heeft de eigenschappen om dit op te lossen. Daarnaast heeft het ook nog als extra werking, zoals hierboven beschreven dat het antibacterieel werkt. Er is zelfs gebleken dat ontstekingen afnemen als je gebruik maakt van kokosolie.

In vergelijking met normale minerale olie heeft VCO veel meer voordelen. In onderstaande grafiek van deze studie [2] zie je het verschil op de huid met minerale olie en kokosolie (VCO). Het is duidelijk dat minerale olie ook voordelen biedt bij atopisch eczeem, maar VCO springt er wel flink bovenuit. Na 8 weken behandeling met VCO geven de patiënten de huid met atopisch eczeem het een cijfer 4,2 terwijl bij de minerale olie dit een cijfer van 7,8 is. Een flinke vermindering van het eczeem dus bij het gebruik van kokosolie.

Kun je kokosolie gebruiken met acne?

De oorzaak van acne ligt vaak aan twee bacteriën die zich ontwikkelen in de huid en poriën, namelijk het ‘Propionibacterium acnes’ en ‘Staphylococcus aureus’. Er zijn ontzettend veel studies uitgevoerd naar de zoektocht om deze bacteriën te bestrijden. Kokosolie is een antibacteriële kruidenolie die mogelijk werkzaam kan zijn tegen deze bacteriën. Dit komt door de unieke samenstelling van laurinezuur, caprinezuur, suiker, mineralen, aminozuren en fytohormonen[1]. Het bevat onder andere vitamine E, wat je goed kunt in zetten bij acne, omdat het antibacteriële verbindingen heeft. Daarnaast is kokosolie hydraterend en verzachtend, wat een acne huidje vaak nodig heeft omdat deze huid uit balans is en een vochtinbrengend ingrediënt nodig heeft. Ook blijkt het zo te zijn dat de antibacteriële werking van kokosolie door laurinezuur 15 keer zo sterk werkt bij het verminderen van acne ten opzichte van benzoyl peroxide. [3]

Toch worden er veel uitspraken gedaan over het feit dat kokosolie de poriën juist verstopt en hierdoor juist de acne verergert. Wat zegt de wetenschap hierover?

Er zijn verschillende studies die hebben uitgewezen dat kokosolie ontstekingsremmend werkt. Dat is bewezen, maar ook is bewezen dat kokosolie wel comedogeen kan zijn [4]. Wat betekent dat het comedonen kan veroorzaken, de zogenoemde mee-eters (de witte en zwarte kopjes op de huid). Dit is anders dan de grote ontstekingen (puisten). Om deze reden zou het niet mijn nummer 1 zijn om kokosolie te gebruiken tegen acne. Er zijn andere ingrediënten die zowel ontstekingsremmend, hydraterend en niet-comedogeen werken.

Hoe hoger het cijfer, hoe meer comedogeen het product is.

Bronnen

  1. Cahir-koc, R., Budama-kilinc, Y., Kaya, Z., Berber Orcen, B., Urcarkus, E. (2018). Coconut-oil loaded chitosan nanoparticles for the treatment of acne vulgaris: cytotoxicity, antibacterial activity, and antibiofilm properties. Fresenius Environmental Bulletin, 27(5), 2642-2648.
  2. Evangelista, M. T., Abad-Casintahan, F., & Lopez-Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial. International journal of dermatology53(1), 100–108. https://doi.org/10.1111/ijd.12339
  3. Nakatsuji, T., Kao, M. C., Fang, J. Y., Zouboulis, C. C., Zhang, L., Gallo, R. L., & Huang, C. M. (2009). Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris. The Journal of investigative dermatology129(10), 2480–2488. https://doi.org/10.1038/jid.2009.93
  4. Mills, H.O., Kligman, M.A. (1982). A human model for assessing comedogenic substances. Arch Dermatol. 118(11):903-905. doi:10.1001/archderm.1982.01650230031022

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%%footer%%