Voeding voor mooie huid

Zijn er ingrediënten in voeding die je huid mooier maken?

Vandaag nemen we een kijkje in de voedingsindustrie. Zijn er ingrediënten die de huid mooier maken? Of zijn er juist ingrediënten die de huid slechter maken? Er zijn namelijk vele meningen, fabels, feiten en artikelen over voeding en de huid, maar welke kun je nu aanhouden? Heeft voeding überhaupt wel effect op de huid of is het allemaal onzin?

Allemaal vragen waar ik allang antwoord op wil, ik duik de medische- en voedingswetenschap in om te kijken wat de wetenschappers hierover te zeggen hebben. 

Een aantal zal ik met jullie bespreken zoals vitamine C, chocolade, vet eten, suikers, astaxanthine, omega-3vetzuren, vitamine D en probiotica.

Vitamine C

Volgens het international Journal of Cosmetic Science is het bewezen dat vitamine C een belangrijke rol speelt in voeding en de huid. Het stimuleert namelijk het collageen netwerk, wat de huid soepel maakt en rimpels vermindert. Dit komt door 2 bepaalde enzymen die in de vitamine C geactiveerd worden. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend wat goed werkt bij bijvoorbeeld acne. Daarnaast werkt het goed tegen pigmentvlekken, werkt het als antioxidant.

Het enigste nadeel is dat het je niet lukt om zo’n hoog percentage aan vitamine C uit je voeding te halen. De beste combinatie is dus om het te eten, maar ook te smeren!

Chocolade en suikers

Er zijn vele meningen en nog vele onduidelijkheden over chocolade. De meeste repen bevatten namelijk melk, suikers en vetten. Suikers zijn inprincipe vaak niet erg gunstig voor de huid, het stimuleert de talgproductie waardoor er ophopingen kunnen ontstaan. Dat is een rede dat het vaak geassocieerd wordt met ‘’ik krijg puistjes van chocolade’’, dit is niet waar want je krijgt niet van chocolade puistjes maar van de vele suikers.

Nog even belangrijk, je kunt geen acne krijgen van chocolade. Acne ontstaat door bepaalde bacteriën en niet door vele suikers te eten.

Uit onderzoeken is ook gebleken dat van de zuivel acne gestimuleerd kan worden.

Vet eten

Net zoals vet aankomt op je lichaam, zorgt het voor de huid ook niet altijd voor juiste effecten. Het stimuleert namelijk de talgproductie, wat ophopingen kan veroorzaken.

Niet alle vette zijn natuurlijk slecht, het gaat hier voornamelijk om de verzadigde vetten. Onverzadigde vetten geeft geen problemen.

Astaxanthine

Wat is dit voor ingrediënt? Dit is een vorm van vitamine E alleen dan wel 500x krachtiger, het is een krachtige antioxidant. Het wordt gemaakt door plankton en sommige gisten, bacteriën en schimmels. Het werkt onder meer ontstekingsremmend, gaat veroudering tegen en versterkt de afweer. Daarnaast is het een heel goed ingrediënt die tegen de zon beschermt.

Je kunt deze vorm slikken in supplementen, aanbevolen hoeveelheid 1 tablet per dag.

Omega3-vetzuren

Het maakt deel uit van de huidbarrière. Het zorgt voor een natuurlijk waslaagje, waardoor de huid gehydrateerd blijft en beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Dit ingrediënten zou je eventueel ook direct op de huid kunnen aanbrengen als hij droog of geïrriteerd is.

Je kunt deze vetten binnen krijgen door voeding, en deze zitten in: vette vis, noten of lijnzaadolie.

Vitamine D

Het speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en het afweersysteem. Maar niet te vergeten is dat het ook erg goed is voor de huid, het heeft namelijk een antioxidantwerking. Dit wil zeggen dat het beschermt tegen zonschade. Daarnaast werkt het ook goed bij wondgenezing en is het ontstekingsremmend.

Uit onderzoeken is gebleken dat er een relatie is tussen acne en een laag vitamine D-gehalte. Daarnaast is daar ook uit gebleken dat vitamine D beschermt tegen allergische huidreacties en eczeem.

Vitamine D kun je halen uit vette vis, vlees en eieren of boter. Maar je maakt het ook aan door zonlicht en kunt ook supplementen slikken.

Probiotica

Dit wordt vaak voorgeschreven bij mensen met darmproblemen. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit middel veel meer goede functies heeft. Het kan namelijk de huidbarrièrefunctie verbteren en kan de huid helpen vocht vast te houden. Ook op het gebied van antiveroudering lijken goede bacteriën een rol te kunnen spelen.

Je kunt dit innemen door het slikken van supplementen.

Conclusie:
Er zijn dus zeker een aantal ingrediënten in voeding die je huid kunnen verbeteren. Dit zijn namelijk de vitamine C, vitamine D, astaxanthine, de omega3-vetzuren en probiotica.

Een verrassende uitkomst vind ik dat chocolade dus niet persé komt door de cacao, maar dat het echt ligt aan de zuivel en suikers. De fabel dat chocolade slecht is voor de huid kun je dus vergeten, als je maar naar een chocolade zoekt die suiker en zuivelvrij is. Ook te onthouden van 1 keer vet eten, of 1 klein stukje chocolade zal je huid niet verstoord raken. Het draait allemaal om balans.

Het beste is om gevarieerd te eten, genoeg fruit en groenten, vezels, gezonde vetten, maar ook suikers op zijn tijd.

17 reacties op “Zijn er ingrediënten in voeding die je huid mooier maken?”

 1. wiebie74

  Interessant om te weten dat chocola dus niet slecht voor je huid is, dat dacht ik namelijk altijd wel. Ik zou eigenlijk meer water moeten drinken maar dat blijft er vaak bij.

 2. Marieke – Getrouwd, moeder van een dochter (oktober 2013) en een zoon (oktober 2015). ZZP-er bij www.puntsgewijs.eu. Mijn hobby's zijn lezen, haken, een spelletje leggen, puzzelen, bakken/koken en knutselen met mijn kinderen.

  Voeding doet toch meer met je huid dan je zou denken. Interessant artikel.

 3. Wendy Schuchmann – Den Haag

  Wat een interessant artikel. Voeding heeft inderdaad veel invloed op je gezondheid en daarmee ook op je huid. Helemaal eens met jouw tip om de balans te zoeken; juist die variatie is zo belangrijk.

  1. Life by - Mandy Eggens

   Ik heb inderdaad heel vaak gehoord/gelezen dat mensen pukkels krijgen van chocola en dat het absoluut niet goed is voor hun huid, ik heb daar eigenlijk nooit verder wat achter gezocht of bij stil gestaan, toch fijn om dit allemaal te weten/lezen! Ik heb ook regelmatig last van pukkels helaas..

 4. Amy - Sommarmorgon.com

  Ik denk dat heel veel mensen het effect van voeding echt onderschatten. Het kan zoveel goeds doen maar ook negatieve effecten veroorzaken. Dat blijkt toch ook wel uit jouw stukje.

 5. Goed om te lezen dat vitaminen en ingrediënten als voeding de gezondheid van je huid kunnen beïnvloeden. Bij het zien van het plaatje dacht ik dat het ook zou gaan wat bijvoorbeeld fruit op je huid voor effect zou hebben (dus niet door voeding maar door contact op je huid). Misschien leuk voor een volgende topic?

 6. Marieke – Getrouwd, moeder van een dochter (oktober 2013) en een zoon (oktober 2015). ZZP-er bij www.puntsgewijs.eu. Mijn hobby's zijn lezen, haken, een spelletje leggen, puzzelen, bakken/koken en knutselen met mijn kinderen.

  Interessant en leerzaam artikel.

 7. denagellakbrigade

  Ik vind het altijd zo dom als mensen heilig overtuigd zijn dat chocolade puistjes veroorzaakt. Maar dan wel chips en snoep naar binnen duwen, haha.

 8. Henk Hofman – contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

  Je bent wat je eet, dat blijkt hier ook wel weer uit;-)

 9. Maaike Gulden – Ik schrijf, spreek, train en adviseer op het gebied van social media en online marketing. Het is mijn passie om mensen wegwijs te maken in de wondere wereld van de sociale media.

  Wat een handige weetjes. Maar sommige dingen zijn gewoon zo lekker dus dan maar een minder mooie huid…haha

 10. Frederique – Srsck.com is een film- en lifestyle blog over onder meer Frankrijk, treinreizen, alle kleine dingen die het leven leuk maken maar vooral heel veel films en series.

  Wat een interessant artikel. Ik heb een chronisch tekort aan vitamine D en er valt echt bijna niet tegenaan te eten. Waat blijft die zon?

 11. Marcelina - A cup of happiness

  Handige blog! Heb het allemaal even doorgenomen. Ik slik al extra vitamine C en D. Alleen ik kan niet van chocolade afblijven haha. Verder moet ik maar weer om probiotica naar de winkel lees ik wel. Handige aanvulling van mijn supplementen

 12. That One Time – Netherlands – Janet Dutch travelwriter on That One Time Content creator - blogger - writer - photographer Nature- outdoorsjunkie

  Wat interessant om te lezen. Voeding doet toch meer met de mens dan veel mensen weten.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%%footer%%