Hoe koop je de juiste zonnebrandcrème

Hulp bij het kopen van jou zonnebrandcrème

Een goede zonnebrandcrème is een must-have in de zomer om jou huid te beschermen tegen zonnestralen. Maar er zijn zoveel soorten, hoe koop je nu de juiste zonnebrandcrème? Het is belangrijk om te kijken naar de juiste ingrediënten, structuur, jou huidtype en wat je fijn vind natuurlijk. Om je op weg te helpen deze zomer, vertel ik jou in dit artikel hoe je de juiste zonnebrandcrème kunt kopen. Waar moet je opletten en waar moet je je juist niet op blind staren. Lees snel verder en ontdek!

Wat zijn goede UV filters in een zonnebrandcrème?

Het is belangrijk om naar de ingrediënten van je zonnebrandcrème te kijken, omdat niet elke filter even goed zijn werk doet. Daarnaast wil je liever niet hebben dat een zonnefilter doordringt in je bloedbaan, maar alleen beschermt waarvoor nodig.

Onderstaande filters zijn zeer goede filters die met vol vertrouwen te gebruiken zijn:

 • Tinosorb S of Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
 • Tinosorb M of Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
 • Tinosorb A2B of Tris Biphenyl Triazine
 • Uvinul A Plus of Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
 • Octyltriazone of Ethylhexyl triazone
 • Octisalate of Ethylhexyl Salicylate
 • Ensulizole of Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid
 • Mexoryl SX of Terephtalylidene Dicamphor Sulfonic Acid
 • Mexoryl XL of Drometrizole Trisiloxane
Zonnebrandcrème aanbrengen, juiste zonnebrandcrème kopen, antioxidant, uv-filters, zonnebrandcrème

Als deze UV filters in je zonnebrandcrème zitten dan zit je altijd veilig. Deze filters kunnen niet opgenomen worden in het bloed, creëren geen huidreactie en zijn geschikt voor vele huidtypes.

Welke functies heeft een zonnebrandcrème nodig voor een juist effect?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het product je beschermt tegen UVA en UVB. Daarnaast is het goed als het producten sterke antioxidanten bevat, wat betekent dat het je huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Een zonnefilter is ook een antioxidant. Ook wil je natuurlijk dat je huid gevoed wordt en niet uitdroogt door de zon. Daarom is het belangrijk dat het voedende hydraterende eigenschappen bevat, zodat de huidbarrière sterk blijft, je vocht goed vastgehouden kan worden en hierdoor je huid ook beter bereid is om zonnestralen tegen te houden.

hydraterende zonnebrandcrème

Beter wel of geen witte laag?

De witte laag van een zonnebrandcrème krijg je doordat het een minerale filter is. Als je deze witte laag niet hebt is het een chemische filter. Een andere benaming voor minerale filter is ook wel mechanische of fysische.

Minerale filter

Een minerale filter legt eigenlijk een soort laagje op de huid waardoor het licht weerkaatst wordt en tegelijkertijd het licht kan absorberen. Het laagje is dus de letterlijk witte laag, die je ook veel vroeger zag op de huid. Tegenwoordig is men meer fan van de ”geen witte laag”, omdat je er zo wit van wordt. Maar is dit eigenlijk wel beter?

Chemische filter

Een chemische filter valt veel minder op en zijn daardoor aantrekkelijker voor dagelijks gebruik. Deze filter absorbeert de straling. Koolstof zorgt voor de uv-bescherming, de koolstof absorbeert de uv-straling. Zo vangt de stof de straling weg voordat die schade kan aanrichten aan de huidcellen.

Welke filter is het beste?

Over het algemeen werken ze allebei zeer goed en zijn daarin ook weer grote verschillen. Bij de chemische filter zeggen ze vaak dat hij minder goed werkt, omdat de koolstof de geabsorbeerde uv-straling graag weer kwijt wilt. Daarom gaat de koolstof bewegen. Dit verschilt per koolstofverbinding. De ene stoot daarna warmte uit en gaat weer in ruststand. Terwijl de andere verbinding na de beweging juist van vorm veranderen. Het onhandige is, dat zo’n nieuwe koolstofverbinding minder goed uv-straling kan absorberen. En hoe vaker dit gebeurt hoe vaker een stukje koolstof van structuur veranderd en hoe minder goed de zonnefilter werkt. Daarom zorgen fabrikanten ervoor dat er stabilisatoren aan toegevoegd worden, waardoor de filter zijn werk blijft doen.

witte waas in een zonnebrandcrème, veiliger of onveiliger dan geen witte waas.

Kortom in beide filters zijn goede en slechte filters te onderscheiden. Er is geen groot verschil.

Moet je een aparte zonnebrandcrème kopen voor het lichaam en gezicht?

Het is belangrijk om een aparte zonnebrandcrème te kopen voor het lichaam en gezicht, omdat je huid op je gezicht veel dunner is en een andere structuur heeft. Zeker als je last heb van een huidaandoening zoals eczeem, acne of bijvoorbeeld pigmentvlekken. Je huid heeft veel meer hydratatie en voeding nodig. Qua beschermingsfactor maakt dit niet uit. Wel heb je op je gezicht veel sneller kans op bijvoorbeeld pigmentvlekken dan op je lichaam, omdat je huid hier dunner is en vaker wordt blootgesteld aan de zon.

Welke factor kies je?

De zonnebrandfactor is elk jaar weer een groot topic. De een zegt dat je altijd factor (SPF) 50 moet smeren, maar de ander doet het met factor 6. Wat is nu precies waar en wat geldt voor jou huidtype? Het is eigenlijk heel simpel. Hoe lichter jou huidtype hoe vaker je moet smeren. Een zonnebrandfactor zegt in principe alleen hoelang jij veilig bent in de zon.

zonnefactor zegt alleen hoelang je veilig bent in de zon

Als voorbeeld: Een zonnebrandcrème met factor (SPF) 4, je zult hier na 40 minuten mee verbanden. Bij factor 10 is dat na 100 minuten. De factor geeft dus alleen aan hoeveel langer je in principe veilig kunt zonnen. Maar let op, er zijn natuurlijk een aantal factoren waarbij je sneller kunt verbranden en waarbij deze regel niet helemaal meer klopt:

 • Zand, zeewater en zweet zorgen ervoor dat je filter sneller verdwijnt, dus moet je vaker smeren
 • Bepaalde medicatie
 • Huidaandoeningen

Let altijd op je huidreactie als je in de zon gaat. Voel je dat je huid brand of erg heet is of licht rood begint te worden ga dan uit de zon en smeer je in. Zeker met een heel licht huidtype is het aan te raden je elk uur in te smeren met een factor van minimaal 30 om voor alle zekerheid verbranding te voorkomen. Hoe donkerder het huidtype hoe meer melanine om de huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Maar ook de donkere huid kan verbranden of beschadigd raken, dus altijd smeren!

zonnebrandcrème kopen, let op ingrediënten, veilige zonnefilters, hydraterende ingrediënten, voedend, beschermend, juiste zonnefactor

Weet jij nu hoe je de juiste zonnebrandcrème moet kopen?

1 gedachte over “Hulp bij het kopen van jou zonnebrandcrème”

 1. wat een fijn en uitgebreid artikel. ik moet elke dag smeren omdat t altijd zonnig is hier, en ben nog beetje aan t zoeken naar een goede voor mijn gezicht.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.