Help! Ik krijg rimpels. Rimpels, je hoort het overal. Je kunt er dit crèmetje tegen smeren of dit of dit is het wondermiddel. Ontzettend veel dingen kun je doen om huidveroudering te voorkomen, maar wat dan precies en kun je het echt helemaal tegenhouden? Ik vertel je vandaag alles over wat er precies aan de huid veranderd als die ouder wordt, hoe je huidveroudering kunt voorkomen en wat je er aan kunt doen om het te minimaliseren.
Wat gebeurt er bij huidveroudering?
Je huid wordt ouder, je ziet het aan de buitenkant, maar wat gebeurt er nu eigenlijk aan de binnenkant? Een interessante vraag, want bij een verouderde huid gebeuren er ontzettend veel dingen. Ik leg je graag uit hoe dit komt en wat er dan precies gebeurt.
Ten eerste neemt je collageen gehalte sterk af, dit betekent dat je huid minder elastisch is. Met als gevolg dat de huidbarrière verzwakt, je huid wat meer gaat hangen, er rimpels kunnen ontstaan en je huidtype kan ook gaan veranderen.
Goed om te weten is dat huidveroudering al op je 25e jaar begint! Eerst verschijnen er fijne lijntjes, volumeverlies en verlies van de dichtheid zichtbaar.
Wat is de oorzaak?
Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verouderde huid. Er zijn 3 belangrijke biochemische processen die de veroorzakers zijn van huidveroudering:
- Vrije radicalen
- Activering van enzymen die zorgen voor wondheling
- Versuikering
Ja, leuk die termen. Maar wat betekent dit nu precies?
Vrije radicalen kun je opdelen in interne en externe factoren, denk hierbij aan stress, roken en blootstelling aan UV-straling. Bij deze factoren kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen binden zich dan aan gezonde cellen in plaats van ziekteverwekkers. Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels + verslapping ontstaat.
Enzymen die de wondheling stimuleren, deze enzymen worden ons hele leven geactiveerd bij wondheling bijvoorbeeld bij zonverbranding of puistjes (Acne). Wanneer deze enzymen geactiveerd worden, breken ze proteïnen af in ons lichaam, zoals collageen, hyaluronzuur en elastine. Bij een oudere huid zijn deze enzymen dus jaren actief geweest, wat betekent dat er steeds meer collageen en elastine is afgebroken. Met als gevolg dat de huid minder elastisch wordt en verliest aan stevigheid.
Versuikering. Tegenwoordig eten wij ontzettend veel geraffineerde suikers, maar liefst 40%. Je kunt natuurlijk je inname van suikers verminderen door een gezondere leefstijl te volgen, maar dagelijks zonder suiker is bijna niet te hanteren. Suiker heeft een heel sterke invloed op het huidverouderingsproces, doordat het zich hecht aan ons collageen. Hierdoor raakt het collageen versuikerd, vervolgens verkleefd het en wordt het afgebroken met als gevolg een slappe huid.
Wat kun je doen tegen huidveroudering?
Graag deel ik je mijn tips om de huid jong te houden en rimpels te verminderen.
- Tip 1: Voorkom overmatige blootstelling aan de zon en de zonnebank. De zon is lekker en iedereen wil een lekker kleurtje, maar de zon is de grootste boosdoener voor huidveroudering. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit.
- Tip 2: Wil je nu toch in de zon? Smeer je dan in met een factor van minimaal 30. Voor meer informatie welk huidtype jij bent voor de zon kun je lezen in mijn andere artikel.
- Tip 3: Een ook wel erg bekende tip, stop met roken! Door roken, trekt het zuurstof en vitamine C weg en heeft het invloed op de opname van essentiële voedingsstoffen voor het lichaam.
- Tip 4: Eet gezond en drink veel water. Dit heeft een positief effect op de huid, omdat er veel anti-oxidanten, vitamines en mineralen in gezonde voeding zit wat ervoor zorgt dat de huid gaat stralen.
- Tip 5: Gebruik de juiste huidverzorging. Erg belangrijk om uw huid nu extra te voeden. Een oudere huid heeft veel hydratatie, extra collageen, elastine, mineralen en anti-oxidanten nodig.
Tips huidverzorging bij huidveroudering
- Reinig de huid 2 keer per dag met het liefst een milde reinigingsmelk en/of lotion die de huid op een zachte manier goed schoon houdt.
- Kies voor een dag & nachtcrème die de elasticiteit van de huid verbetert en deze daarnaast ook beschermt en hydrateert. Het is bij een dagcrème belangrijk om een SPF te kiezen, om je huid te beschermen tegen UV-straling. Een nachtcrème moet geen SPF bevatten.
- Ingrediënten die nuttig zijn voor de oudere huid: glycerine, zonbeschermingsfactor, hyaluronzuur.