Huidtypes

Huidtypes, welk huidtype ben jij?

Het is tijd om kennis te maken met de huidtypes. Hoe herken je een huidtype en wat voor huidtypes bestaan er allemaal? Soms ervaar je droogheid of juist vettigheid, of soms juist allebei? Het is belangrijk om jouw huid goed te leren kennen, zodat je de juiste huidverzorging kunt toepassen.

De verschillende huidtypes

  1. Normale (gebalanceerde) huid
  2. Vette huid
  3. Droge huid
  4. Gecombineerde huid

De normale huid

De huid voelt niet vet en niet droog aan, het voelt erg soepel. Het heeft vaak een gezonde gloed. Geen zichtbare vette kin of T-zone en geen schrale wangen. Puistjes en onzuiverheden kunnen soms voorkomen. De huid is goed gehydrateerd.

De vette huid

De vette huid wordt vaak gekenmerkt door een glimmend aspect op de huid, alsof er een olielaagje op de huid ligt. De textuur van de huid is dik en ruw en voelt erg vet aan. Er zijn grote poriën zichtbaar. De vette huid heeft vaak ook tot gevolg dat er puistjes en mee-eters ontstaan.

De droge huid

De droge huid wordt vaak gekenmerkt door schilferige plekken op de huid, bijvoorbeeld witte velletjes. De huid heeft een dunne structuur en is daardoor ook een stuk kwetsbaarder dan een vette huid. Deze huid ziet er vaak dof en mat uit en glimt dus niet.

Vaak ervaar je een trekkend gevoel, vooral na temperatuurverschillen, bijvoorbeeld als je onder de douche bent geweest.

Zelden last van puistjes of onzuiverheden. Echter kan dit wel voorkomen als je pH-waarde te hoog wordt, waardoor je huid geneigd is om meer talg aan te maken. Ten slotte kunnen rimpels eerder voorkomen, omdat de huid minder elastisch is dan bij een vettere huid. Een droge huid bevat minder collageen.

De gecombineerde huid

De gecombineerde huid heeft vaak droge en vette delen op de huid. Over het algemeen heeft een gecombineerde huid een vette T-zone en droogheid bij de wangen. Puistjes kunnen voorkomen op het voorhoofd, neus en kin.

Daarnaast kan het ook bij dit huidtype voorkomen dat je alleen last hebt van een vette T-zone.

Als laatste optie is er een gecombineerde huid die eerder droog is dan vet. Vaak een normale huid met schrale wangen, droog voorhoofd. Als men adviezen moet geven, kun je vaak beter van een droge huid uitgaan dan een gecombineerde huid, omdat de gecombineerde producten vaak te weinig voeding en hydratatie bieden.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.