Huidroutine voor de oudere huid

Huidroutine voor de oudere huid, wat heb je nodig?

De oudere huid heeft vaak last van rimpels, verlies van elasticiteit, verlies van collageen en soms ook een droge huid. Iedereen wilt graag een strak huidje behouden en zo min mogelijk last hebben van rimpels en een dunne huid. Maar wat kun je daar nou aan doen? De allerbelangrijkste tip die ik je nu alvast ga vertellen is, zonbescherming. Smeren, smeren en nog eens smeren! Een grote factor bij het krijgen van rimpels is de zon, daarom is het van belang om je elke dag in te smeren met een SPF. Vandaag help ik je verder op weg met een huidroutine samen te stellen die je huid verstevigt, verdere rimpels voorkomt en vermindert en je huid goed gehydrateerd houdt. En ik geef je wat tips mee voor de key-ingrediënten bij huidveroudering. Lees snel mee en ontdek!

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten bij huidveroudering?

Er zijn een aantal ingrediënten die vooral geschikt zijn bij huidveroudering. Om jou zelf meer te leren vertel ik jou hier eerst wat meer over en stel ik daarna een voorbeeld huidroutine op voor de oudere huid.

  1. Retinol, ook wel vitamine A genoemd. Het beste ingrediënt om rimpels te voorkomen en tegen te gaan. Werkt ook erg goed bij fijne lijntjes. Let er wel op dat je de pure retinol op de ingrediëntenlijst ziet staan en geen retinyl esters. Het verschil is namelijk dat retinyl esters 3 keer moeten worden omgezet (retinol – retinal – retinoïnezuur) en retinol hoeft maar 2 keer omgezet te worden naar de effectieve vorm (retinal – retinoïnezuur). De sterkste variant is direct retinoïdezuur en ‘hydroxy pinacolone retinoate HPR’, maar deze twee varianten zijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen.
  2. Vitamine C en E, groene thee-extract en niacinamide. Dit zijn sterke antioxidanten om de huid te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals de zon of uitlaatgassen. Het versterkt je huidbarrière en zorgt ervoor dat schadelijke indringers moeilijker de huid kunnen doordringen. En aangezien zon 1 van de meest voorkomende oorzaken is van het krijgen van rimpels, is het belangrijk om je huidbarrière sterk te houden.
  3. Hyaluronzuur. Een fantastisch ingrediënt om je huid goed te hydrateren. Hydratatie is de key om je huidbarrière sterk te houden. Een droge huid heeft een zwakkere huidbarrière ten opzichte van een vette huid. Aangezien een verouderde huid sneller elastine, talg en collageen verliest wordt je huid automatisch droger en is het belangrijk om je cellen goed te hydrateren.

Wat heb je nodig voor een basis huidroutine voor de oudere huid?

De basis begint altijd bij een reiniger, moisturizer en een zonbescherming (SPF). Een reiniger is belangrijk om vuil te verwijderen van je gezicht, als dit ophoopt krijg je namelijk automatisch een drogere huid en kan je huid minder goed functioneren. De moisturizer is natuurlijk de key voor het aanbrengen van hydratatie en het verstevigen van de huid. Zonbescherming is niet te missen, zowel in de winter als in de zomer, om meer rimpels te voorkomen, maar ook natuurlijk om huidkanker te voorkomen.

Naast de basisroutine, zou je ook nog een aantal extra stappen kunnen ondernemen om je huid echt goed aan te pakken. Bijvoorbeeld een retinol serum om meer de fijne lijntjes aan te pakken. Of een exfoliant om de doffe huid te veranderen in een stralende huid. Ik neem je mee en geef je een aantal goede opties om jouw huidroutine voor de oudere huid samen te stellen.

1. Reiniger: Paula’s Choice Defense gezichtsreiniger

De Paula’s Choice Defense gezichtsreiniger is een prettige reiniger, omdat het vol zit met ingrediënten die de huid sterker maken. Ten eerste bestaat het uit verschillende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van onze huid, ze zijn een lichaamseigen stof. Het zijn eigenlijk kleine puzzelstukjes waar je eiwitten uit ontstaan. Arginine, proline, glycine en leucine zijn de 4 bouwstenen die je rimpels en fijne lijntjes aanpakken. Naast de aminozuren bevat het ook milde reinigers die de huid niet verder uitdrogen, zoals laurine- en melkzuur. Melkzuur is ook ideaal om pigmentvlekken te verminderen en de pH-waarde te stabiliseren. Het beste is om je huid 1-2 keer per dag te reinigen. En ook handig, je hoeft geen aparte reiniger te gebruiken voor je make-up. De Paula’s Choice Defense gezichtsreiniger kost €24 voor 198 ML.

2. Moisturizer voor zowel overdag als ‘s nachts: Dr. Jetske Ultee moisturizer voor de normale tot droge huid

De moisturizer van Dr. Jetske Ultee is geschikt voor zowel overdag als in de nacht. Het bevat hoge percentages aan effectieve ingrediënten, zoals vitamine C (5%), niacinamide (4%) en vitamine E (1%). Dit zijn sterke antioxidanten die de huid goed beschermen en de huidbarrière sterk houden. Verder bevat het ook hydratatie door hyaluronzuur. En het bevat ook nog eens squalane. Squalane is een sterke antioxidant, maar heeft ook andere functies. Zoals: het verzachten van de huid, het hydrateren van de huid en de stimulatie van elastine en collageen. Een prachtige combinatie om jouw rimpels tegen te gaan. Het beschermt, hydrateert en verstevigd. De moisturizer gebruik je twee keer per dag na het reinigen, ‘s ochtends & ‘s avonds. De Dr. Jetske Ultee moisturizer kost €49,95 voor 50 ML.

3. Zonbescherming: Drs. Leenarts Suncare SPF 50

De Drs. Leenarts zonbescherming is een hydraterende zonnebrandcrème met stabiele zonnefilters, vitamine E en glycerine. Het bevat niet heel veel huidherstellende ingrediënten, maar in combinatie met de sterke moisturizer is dit ook niet nodig. De zonnebrandcrème smeert prettig, laat geen vette waas achter en trekt snel in. Het is aanbevolen om bij een zonkracht van 3 om de 2 uur te smeren. De Drs. Leenarts Suncare SPF 50 kost €17.95 voor 100 ML.

Liever de voorkeur voor een aparte moisturizer met SPF en een losse nachtcrème?

Het kan natuurlijk zijn dat je liever een aparte moisturizer met SPF gebruikt en een aparte nachtcrème. Daarvoor kan ik je natuurlijk ook fijne producten adviseren.

Aparte moisturizer met SPF: Paula’s Choice Defense dagcrème SPF 30

De Paula’s Choice Defense dagcrème SPF 30 valt in dezelfde categorie als de reiniger. De dagcrème zit vol met antioxidanten en huidherstellende ingrediënten, zoals niacinamide, vitamine E en vitamine C. Ook bevat het vochtinbrengende en huidverzachtende stoffen, zoals bisabolol, glycerine, dimethicone, arganolie en sodium gluconate. En uiteraard bevat het stabiele zonnefilters die de huid goed beschermen tegen de zon. In de zomer is het soms noodzakelijk om een extra zonbescherming te gebruiken over de moisturizer heen, zodat je elke twee uur goed beschermt bent tegen de zon. De Paula’s Choice defense dagcrème SPF 30 kost €34 voor 60 ML.

Aparte nachtcrème: Paula’s Choice resist anti-aging barrier repair nightcream

De Paula’s Choice resist anti-aging barrier repair nachtcrème is een crème vol met huidherstellende en huidversterkende ingrediënten. Het bevat retinol (vitamine A) om de rimpels en fijne lijntjes aan te pakken. Ook bevat het sterke antioxidanten, zoals vitamine E en groene thee-extract. Daarnaast bevat het hydratatie door shea butter, squalane en glycerine. Ten slotte wordt de huid versterkt door de bouwstenen genaamd ceramiden. Ceramides zijn ook lichaamseigenstoffen die je huid soepel en sterk houden. De Paula’s Choice resist anti-aging barrier repair nightcream kost €39 voor 50 ML.

Extra treatments voor een paar keer per week

  1. Paula’s Choice Clinical 0,3% retinol + 2% Bakuchiol treatment. Een ideale boost voor je huid om pigmentvlekken te verminderen, fijne lijntjes en rimpels aan te pakken. Daarnaast zit het vol met huidversterkende ingrediënten. Je zou dit product als serum kunnen gebruiken, dan gebruik je hem na je reiniger en voor je moisturizer. Maar je kunt hem ook als extra treatment gebruiken, bijvoorbeeld 1 keer per week voordat je je moisturizer aanbrengt. Dit product kost €61.
  2. Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA exfoliant. Een exfoliant is prettig om te gebruiken om een doffe huid te voorkomen. Het doel is om dode huidcellen, vuil en eventueel overtollig talg te verwijderen. Hierdoor stimuleer je je cellen om nieuwe krachtige cellen aan te maken. Je huid gaat weer stralen, kan beter nieuwe ingrediënten tot zich nemen en je huid wordt meer gehydrateerd. Glycolzuur is namelijk een krachtige booster voor hydratatie en huidveroudering omdat het zich tot celniveau kan reiken. Het is eigenlijk bijna een essentieel onderdeel voor jouw huidroutine voor de oudere huid. Je wilt namelijk continu je cellen zo goed mogelijk laten functioneren. Je gebruikt dit product 1 keer per week na je reiniging in de avond. Dit product kost €34 voor 100 ML.

Ik hoop dat je veel baat had bij deze samengestelde huidroutine voor de oudere huid. Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk huidadvies? Stuur mij een berichtje via de e-mail.

‘In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.