Vette huid

Hoe ontstaat de vette huid?

Een vette huid kan soms behoorlijk vervelend zijn, als je niet de juiste huidverzorging toepast kunnen er diverse problemen ontstaan. Gelukkig zijn er ook vele manieren om de vette huid rustig en in balans te krijgen. Vooral in de puberteit hebben veel mensen last van een vette huid die soms gepaard gaat met acne. Een vette huid herken je vaak aan de glimmende T-zone en verwijde poriën. Maar hoe komt dit nu? Vandaag vertel ik je hoe een vette huid ontstaat.

Puberteit, huidverzorging, tips vette huid, vette huid, grove poriën, glimmende T-zone, teveel talg, dode huidcellen, acne

Wat is een vette huid?

Ten opzichte van de droge huid, waar talg te kort is, is er juist bij een vette huid teveel talg aanwezig, waardoor de huid gaat glimmen. Vooral op het voorhoofd, de neus en de kin, ook wel de T-zone genoemd. De huid is vaak grover, dikker en gaat gepaard met wijde poriën. Dit huidtype ontstaat vaak in de puberteit, omdat men in deze periode meer talg aanmaakt. Met als gevolg dat er soms ook acne ontstaat als men niet tijdig het overtollig talg verwijdert van de huid.

Wat is talg?

Talg is voor een belangrijk deel uit vet opgebouwd en heeft onmisbare functie voor het lichaam. Talg is een soort beschermingsolie die de huid beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het proces van de aanmaak van talg is niet in balans bij een vette huid. Met als gevolg dat de functie veranderd. De huid wordt niet meer beschermt, maar de pH-waarde van de huid veranderd. Als de vette huid niet genoeg verzorgd en beschermt wordt, kan dit leiden tot ontstekingen. Ontstekingen kunnen weer een begin zijn van acne.

Waar bevindt de talgklier zich?

De huid bestaat uit 3 huidlagen:

 • De opperhuid of hoornlaag, ook wel de epidermis genoemd. Deze laag bestaat uit dode (verhoornde) afgeplatte cellen. In deze laag zit meestal wat cholesterol, een hydrofobe stof, waardoor vochtverlies van het lichaam aan de buitenlucht wordt tegengegaan.
 • De lederhuid, ook wel de dermis genoemd. De dermis bestaat nog uit 2 lagen. De bovenste laag wordt het stratum papillare genoemd en de onderste laag het stratum reticulare. De lederhuid geeft de huid stevigheid. Het bestaat uit dicht bindweefsel. Ook komen er in deze laag talg- en zweetklieren, haarwortels, zenuwen en bloedvaten voor.
 • De onderhuid, ook wel de subcutis genoemd. Ook wel het onderhuidse weefsel genoemd dat voornamelijk dient voor vetopslag.

De talgklier bevindt zich dus in de dermis.

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Er zijn diverse oorzaken zoals:

 • Erfelijkheid
 • Dieet
 • Hormoonveranderingen
 • Zwangerschap
 • De pil
 • Bepaalde cosmetica
 • Vochtigheid en heet weer

Een aantal tips voor de vette huid

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de huid weer in balans brengt bijvoorbeeld met de Meditopics huidreiniger pH 3.5 melkzuur. Daarnaast is hygiëne de tip voor de vette huid. Het is ontzettend belangrijk, omdat door de talgophopingen er al veel dode huidcellen op de huid zitten. Daarnaast is de pH-waarde niet in balans, waardoor bacteriën sneller de huid binnen komen.

Huidreiniger, meditopics, pH 3.5, melkzuur, balans pH-waarde, vette huid

Kortom:

 • Gebruik producten die jouw huid weer in evenwicht brengen.
 • Talgvorming verminderen zodat de talgklier weer normaal gaat werken.
 • Het teveel aan talg verwijderen door bijvoorbeeld exfoliëren van de huid.
 • De huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf met antioxidanten.
 • Geen schuimende producten gebruiken, dit is vaak te agressief en brengt de pH-waarde nog meer uit balans.
glimmende T-zone, grove poriën, puberteit, jonge huid, teveel talg, overtollig talg, vette huid, acne, pH-waarde uit balans

Wat doe jij om je huid in balans te brengen?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.