Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend probleem en hebben veel oorzaken. Een pigmentvlek moet je op verschillende manieren behandelen, zo moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het transport van de pigmentproductie geblokkeerd wordt, maar ook dat er niet meer pigment aangemaakt kan worden. Doordat er 4 manieren zijn wat het pigmentproces beïnvloedt, is de behandeling van pigmentvlekken vrij complex. In deze blog gaan we dieper in, hoe pigmentvlekken ontstaan, maar ook hoe je pigmentvlekken effectief behandeld met behandelingen en de juiste skincare.
Hoe ontstaat een pigmentvlek?
Om de ontstaanswijze van een pigmentvlek te begrijpen, moeten we eerst een stukje terug in de anatomie. In welke huidlagen zitten pigmentcellen? Welke cellen zijn verantwoordelijk voor de pigmentaanmaak?
De anatomie van de pigmentcellen
Je hebt vier belangrijke onderdelen bij pigment:
- Melanocyten
- Melanosomen
- Melanine
- Melanogenese
De melanoyct is de verantwoordelijke cel voor de aanmaak van pigmentcellen. Melanocyten bevinden zich hoofdzakelijk in de bovenste huidlaag (De epidermis/Opperhuid), maar ook een beetje op de scheidingslijn tussen de bovenste en middelste huidlaag (Dermis/lederhuid).
Melanocyten dragen melanosomen over aan keratinocyten, de bouwstenen van de huid. In een donkere huid liggen de grote melanosomen verspreid in de keratinocyt, in de lichte huid in groepjes.
Melanocyten produceren ‘melanine‘, melanine is het daadwerkelijke pigment. Er bestaan twee vormen van melanine: ‘Eumelanine‘ & ‘Pheomelanine’. Eumelanine heeft een zwarte/gepigmenteerde tint en heeft beschermende eigenschappen om UV-licht te absorberen en te verspreiden. Pheomelanine heeft een geel tot rode tint en heeft lichtovervoeligheid, daarnaast wordt dit soort actief en kan transformeren in vrije radicalen als het in aanraking komt met UV-licht.
Melanine is het biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Dit proces de ‘Melanogenese’ beschermt ons, de huid, tegen UV-straling door de productie van melanine.
Hoe ziet een normaal pigmentproces eruit?
De melanocyt bevindt zich tussen de bovenste & middelste huidlaag in en ‘schiet’ de melanine af in de bovenste huidlaag. Melanine is het biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd. Vervolgens verspreidt het melanine zich in de bovenste huidlaag om jouw huid een natuurlijk beschermingsmechanismen te bieden.
Hoe ziet een verstoord pigmentatieproces eruit?
De zon stimuleert continu de pigmentcellen om meer pigment te verspreiden, maar ook om meer pigmentcellen aan te maken. Het probleem bij het ontstaan van de pigmentvlek bevindt zich vaak bij het transport van het pigment door diverse oorzaken (hormonen, genetica, UV-straling, beschadiging etcetera). Door de verstoring gaan de pigmentcellen die verspreidt worden niet opgedeeld worden in kleine deeltjes, maar gaan juist samenklonteren. Met als gevolg een pigmentvlek.
Hoe kun je pigmentvlekken effectief behandelen?
We weten nu dat de ontstaanswijze van een pigmentvlek. Er zijn ontzettend veel oorzaken die een pigmentvlek kunnen beïnvloeden, daarom is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar waarom er een verstoring in het transportproces van het pigment plaatsvindt. Om een pigmentvlek effectief te bestrijden moet je hoofdzakelijk 4 manieren doorbreken in het transportproces van de pigmentcel:
- De overdracht naar tyrosie blokkeren (Tyrosine is het jongere ‘zusje’ van melanine).
- De productie van tyrosinase stoppen (Tyrosinase is het enzym dat tyrosine omzet in melanine).
- Het enzym tyrosinase blokkeren (Omdat tyrosinase het belangrijkste enzym is dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van melanine, kan het blokkeren van de werking ervan pigmentgebieden aanzienlijk helderder maken.)
- De overdracht van melanine naar de huidcellen blokkeren (Het blokkeren van deze beweging kan voorkomen dat pigmentvlekken verschijnen op het oppervlak van de huid.)
En natuurlijk goed rekening te houden met de oorzaak. Soms is de oorzaak hormonaal, dan kunnen bovenstaande dingen helpen in het verminderen, maar je kunt dan nooit 100% garanderen dat iets weg gaat.
Effectieve behandelingen voor pigmentvlekken
De huidtherapeut is de aangewezen persoon om jouw pigmentvlekken weer in balans te brengen. Zij bieden vaak verschillende behandelingen aan die persoonlijk afgestemd wordt op jouw huid. Daarom is het altijd essentieel om een uitgebreid intake gesprek te voeren. In dit artikel vertel ik je de opties die mogelijk zijn, maar de huidtherapeut weet vaak op dat moment welke behandeling het beste bij jouw past.
De speciale pigmentbehandelingen vaak gecombineerd met TCA
Ik noem deze behandeling de ‘Speciale pigmentbehandelingen’, omdat ze echt ontwikkeld zijn om pigmentproblemen aan te pakken. De basis van alle behandelingen zijn vrijwel altijd TCA. Dit is een soort chemische peeling die diep in de huid kan werken. Je hebt dit soort behandelingen van diverse merken:
- Cosmopeel & cosmopeelforte (Dermaceutic). Deze behandeling bestaat uit de ingrediënten 20% TCA, 10% phenol & 10% glycolzuur.
- Cosmelan (Mesoestetic). De cosmelan bestaat uit kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat. Het bestaat uit een behandeling in de kliniek en een thuisbehandeling in de vorm van een masker.
- Benebellum (SkinTech). De Benebellum behandeling van SkinTech bevat transexaminezuur, vitamine A, C & E, Hexylresorcinol. De behandeling bestaat uit microneedling en een chemisch peeling. De keuze van de peeling wordt door de huidtherapeut bepaald, dit kan een AHA (fruitzuur) peeling zijn of een TCA.
Microneedling met vitamine C
Microneedling is een behandeling die goed in te zetten zijn voor pigmentvlekken. Het is een vrij toegankelijk behandeling zonder weinig downtime ten opzichte van bovenstaande behandelingen. Vitamine C werkt ook preventief, waardoor je een goede antioxidanten basis creëert.
Laserbehandeling
Voor het lokaal behandelen van pigmentvlekjes is een laserbehandeling ideaal. Vaak zijn er 2-3 behandelingen nodig om een goed resultaat te hebben.
Wil je meer weten over specifieke soorten pigmentaandoeningen? Lees dan het artikel: ‘Pigmentstoornissen van de huid‘. Of lees direct extra tips om jou skincare aan te passen op pigmentvlekken!