In mijn ogen is concealer het wondermiddel om allerlei oneffenheden, wallen en andere kleurtjes in het gezicht te camoufleren. Je kunt er een mooi egaal effect mee creëren. Daarnaast heeft het nog vele andere functies zoals een frissere look krijgen. Concealers zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt vloeibare, poeders, cremes en nog veel andere dingen. Maar ook zijn er verschillende kleuren. Ik begrijp dat dit erg verwarrend kan zijn, want waarvoor gebruik je nou een groene kleur? Vandaag leg ik je alles uit over concealer hoe je het kunt gebruiken en waarvoor je het kunt inzetten.

Wat voor soorten bestaan er?
Zoals al hierboven genoemd bestaan er verschillende soorten. Om een duidelijk overzicht te creëren, vertel ik je in een handig overzicht waarvoor welke concealer het meest geschikt is voor welk huidtype. En ook vertel ik je hoe de beste soort kunt koppelen aan een bepaald doel van je concealer.
De volgende soorten zijn er wat betreft concealers:
Vloeibare concealer, vaak verkrijgbaar in 3 varianten: satijnen, stralend glanzend of matte. Mat houdt beter dan Satijn, maar kan er lelijk uit zien op een droge huid. Een stralende glansfinish daarentegen is erg geschikt voor onder de ogen. Geschikt voor de normale, gecombineerde, vette of gevoelige huid die snel last heeft van puistjes. Veelzijdig, want je bepaalt zelf hoe zwaar je de dekking wilt hebben. Zeer geschikt voor het maskeren van puistjes, omdat het niet snel samenkoekt en geeft weinig kans op verergering van puistjes, zoals bij een creme.

Stick concealer, verkrijgbaar in matte en meer gangbare satijnen finish. Blijven lang mooi zitten en zullen niet snel barsten of uitlopen. Bij de satijnen variant heb je vaak wel een dun laagje poeder erom heen nodig, om het beter te laten zitten. Het heeft een semi-vaste, cremeachtige textuur vergelijkbaar met dat van een lippenstift en bevat veel pigment. Het beste geschikt voor een normale, droge of gevoelige huid. Dekking is meestal medium tot volledig, maar kun je zelf ook goed bepalen. Sticks bedoeld om puistjes te maskeren kunnen deze juist verergeren, vanwege de zware, wasachtige ingrediënten.

Creme-concealer, verkrijgbaar in een satijnen- of cremefinish in een potje of palet. Heeft een medium tot volledige dekking, maar kun je ook goed opbouwen. Dekt beter dan een vloeibare concealer. Het beste voor een normale, droge of gevoelige huid. Erg geschikt voor onder de ogen. Goede keuze voor het verbergen van verkleuringen (zoals donkere kringen onder de ogen of pigmentvlekken).

Creme-tot-poeder-concealer, wordt meestal als een compactpoeder/-concealer verkocht die je aanbrengt met een sponsje en geeft een poederachtige, matte finish. Het beste voor een normale, enigszins droge, gecombineerde of gevoelige huid. Dekking is vaak licht tot medium. Gemakkelijk in gebruik.

Kleurcorrigerende concealer, deze is er opgericht om onder de foundation aan te brengen, omdat het vaak om onnatuurlijke kleuren gaat. Je kunt hem ook combineren met een huidskleurige concealer. Je kunt deze in zetten bij donkere kringen, oneffenheden, rode vlekjes, puistjes, noem het maar op. Wordt meestal verkocht als creme of stick. Vloeibare varianten zijn vaak transparant. Dekking is vaak transparant tot volledig.

Over het algemeen kun je zeggen dat er 3 doelen zijn bij concealer:
- Wallen wegwerken (donkere kringen)
- Oneffenheden
- Rode vlekjes/puistjes
Het meest geschikt voor wallen wegwerken is een vloeibare concealer of een creme formule, omdat deze niet zo snel in de lijntjes trekt. Voor oneffenheden en puistjes maakt het niet heel erg uit welk soort je gebuikt. Vaak merk je bij een stick dat het gedurende dag gaat uitdrogen en je een soort ”lijntje” rondom het puistje krijgt. Soms is het ook nodig om meerdere soorten te combineren om een goed effect te krijgen.
Welke kleuren concealer gebruik je voor welk doel?
Je hebt verschillende soorten kleuren:
- Groen, neutraliseert roodheid, onder andere door rosacea/puistjes/acne.
- Oranje/zalm, neutraliseert donkerpaars of grijs in donkerdere huidskleuren.
- Lavendel, corrigeert een vale of gelige teint.
- Geel, corrigeert donkerpaarse vlekken zoals donkere kringen of littekens.
- Bleekgeel, accentueert wenkbrauwboog en jukbeenderen.
- Roze, neutraliseert een blauw waas op een lichte huid en kan extreem bleke huid levendiger maken.

Hoe breng je een concealer aan?
Ik kan je gelukkig vertellen dat welke concealer je ook gebruikt, de techniek bijna bij elke soort hetzelfde is. Dat maakt het een stuk simpeler toch?

Een aantal belangrijke richtlijnen die ik je wil meegeven zijn onder andere:
- Bij een droge huid, vooral rondom de ogen, kun je het beste een dun laagje creme aanbrengen. Even laten intrekken en daarna direct de concealer aanbrengen. Je kunt gebruik maken van een kwast en/of je vingers. Smerend of deppend.
- Een concealer moet je nooit over een poederfoundation aanbrengen. Je krijgt dan een samengekoekt effect. Zorg ervoor dat je eerst je concealer aanbrengt en dan pas de poederfoundation.
- Een concealer die een of twee tinten lichter is dan je huidskleur is genoeg om donkere huiddelen te neutraliseren.
- Dep de concealer met een schone vinger, kwast of spons op oneffenheden en vervaag tot je geen overgang meer ziet tussen de concealer en de huid/foundation.
- Gebruik een dun laagje poeder over de concealer, zodat je het goed op zijn plaats blijft gedurende dag.
- Een matte concealer heeft geen poeder nodig, dan gaat het er vaak erg droog uit zien waardoor het kan gaan schilferen.
- Probeer onder de ogen altijd te kiezen voor een glanzende finish of breng er een highlighter bij aan. Dit reflecteert het licht en verhult de schaduwen.
- Breng je concealer aan in een driehoek onder je ogen, zo voorkom je dat je teveel product gebruikt en het gaat ophopen.
