Verschil mannen en vrouwen huid

Het verschil tussen een mannen en vrouwen huid

De vraag of er een verschil is tussen de mannen en vrouwen huid, hield mij al een tijdje bezig. Het is een vraag die je eigenlijk niet vaak voorbij ziet komen. Persoonlijk vind ik het best gek dat mannen eigenlijk veel minder huidverzorging gebruiken dan vrouwen. Je huid is zo ontzettend belangrijk, waarom voeden de meeste mannen hun huid dan ook niet? Ook zie je nooit specifiek op een verpakking staan of het voor beide geschikt is of dat het echt alleen voor vrouwen is. Naar aanleiding van mijn zoektocht in verschillende wetenschappelijke artikelen vertel ik jullie vandaag alles over de verschillen tussen de mannen en vrouwen huid.

Verschillen tussen een mannen en vrouwen huid

Naar aanleiding van mijn zoektocht heb ik vele verschillen gevonden. Het makkelijkste is om deze verschillen op te delen in onderstaande categorieën.

Hormonen

De huid van mannen en vrouwen verschilt in het metabolisme van geslachtshormonen en in de reactie daarop. Testosteron wordt gesynthetiseerd in de testikels, in de eierstokken en in de bijnierschors. Oestrogeen en progesteron worden gesynthetiseerd in de eierstokken.

Testosteron

De huid is een steroidogeen weefsel: het metaboliseert geslachtshormonen en reageert daarop. Aromatase zet testosteron om in estradiol in de huid van vrouwen, waar overtollige testosteron kan leiden tot androgene afhankelijke alopecia of hirsutisme. Als bij mannen testosteron wordt verwijderd, zal de baardgroei verdwijnen en het haarverlies volgens mannelijk patroon wordt opgeheven.

Mannen hebben een hoger niveau aan cortisol aan urine, waardoor zij een vertraagde genezing en sterkere UV-geïnduceerde immuunsuppressie hebben. Wat betekent dat de man gevoeliger is voor zonlicht en dus meer bescherming nodig heeft. Mannen moeten dus vaker zonnebrandcrème smeren dan vrouwen.

PH-waarde van de huid

Zweet en talg kunnen de PH-waarde (zuurgraad) van de huid beïnvloeden. Over het algemeen hebben mannen een hoger gehalte aan zweet op het lichaam, wat betekent dat de huid ook een hogere PH-waarde heeft.

PH-waarde, zuurgraad, huid

Huiddikte, collageen en vochtigheid

Op alle leeftijden is de huid van de man dikker. Na de overgang is de huid van vrouwen 10% dunner dan voor de menopauze. De huiddikte neemt af bij mannen en vrouwen vanaf 45 jaar. De snelheid van verlies van dikte maakt geen verschil bij een man of vrouw.

Fulminan, Een Mooie Huid, Collageen, Schoonheid, Huid
Van links naar rechts: Jonge huid naar 60 jarige huid. Hoe dieper de groeven, hoe minder elasticiteit en collageen de huid heeft.

Het totale vochtgehalte is bij vrouwen op alle leeftijden kleiner. Deze bevindingen worden over het algemeen geïnterpreteerd van collageenverlies met de leeftijd. Deze veranderingen kunnen de elasticiteit beïnvloeden. Ook de rekbaarheid van de huid daalt sterk na de leeftijd van 35.

Talgregulatie, anti-aging

Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen tussen mannen en vrouwen om verbeteringen te vinden bij de behandeling van bijvoorbeeld anti-aging. Evenals om gladheid van de huid te krijgen en de algehele gezondheid te bevorderen.

Een deel van de fysiologische verschillen tussen mannelijke en de vrouwelijke huid kunnen worden toegeschreven aan verschillende geslacht en stresshormonen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld cosmetische ingrepen en dermatologische behandelingen door hun binding aan receptoren in de huid te moduleren en niet in andere lichaamsorganen bijvoorbeeld om in te werken op de haargroei en vochtigheidsgraad in de huid.

Geschikte talgregulatie door het moduleren van de binding van geslachtshormonen voor receptoren in talgklieren kunnen worden gebruikt om de porie-grootte te reguleren, waarvan bekend is dat deze groter is bij mannen. Verder het begrijpen van de rol van talg in en op de huid kan implicaties hebben in de behandeling van overtollige olie, acne en verstopping van poriën. Sebum en zweet kan relevant zijn voor de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het verschil in niveau van talg / zweet op het oppervlak van de huid kan de manier waarop mannen de gewaarwordingen ervaren waarnemen op de actuele toepassing van producten.

Samenvattend

Het belangrijkste verschil tussen de mannen en vrouwen huid is dus voornamelijk:

  • De man heeft een hogere PH-waarde
  • De man produceert meer zweet / talg
  • Het is afhankelijk van geslachtshormonen
  • De man zal meer collageen verliezen, maar de snelheid blijft gelijk tussen een man en vrouw
  • Het verschil aanduidde tussen de mannen en vrouwen huid kan leiden tot betere behandeling van huidziektes en de algemene gezondheid.
  • De man is gevoeliger voor immunosuppressie dus heeft hij meer zonbescherming nodig dan een vrouw.

Wisten jullie het verschil tussen de mannen en vrouwen huid?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.