Darmproblemen staan heel vaak in verbinding met andere gezondheidsproblemen, zo kan je veel huidproblemen ontwikkelen als je darmen niet in balans zijn.

Hebben darmproblemen invloed op de huid?

Een belangrijk onderwerp in de huidwereld, waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt. Hebben darmproblemen invloed op de huid? In mijn ogen zeker wel. Ik merk het zelf ook, zijn mijn darmen onrustig dan zeker ook mijn huid. Gelukkig zijn er vele hulpmiddelen die de stoelgang makkelijker kunnen maken. In dit artikel leg ik verder uit wat de werking is van de darmen op de huid en hoe je de stoelgang kunt verbeteren. Dit moet hopelijk uitsluiten of darmproblemen invloed hebben op de huid.

Het is belangrijk om stil te staan bij wat je eet, omdat het veel invloed kan hebben op je gezondheid.

Hebben de darmen invloed op de huid en hoe dan?

Tegenwoordig merk ik dat er door artsen vaker gekeken wordt naar middeltjes dan naar andere organen. Vroeger was dit heel anders, omdat er veel minder op de markt is. In mijn ogen is het soms beter om verbanden te zoeken in het lichaam. Stress kan namelijk ook ontzettend veel schade aanrichten bij menselijke organen, je kunt middelen gaan innemen, maar het probleem is nog steeds niet opgelost. Bij de darmen en de huid werkt het net zo.

Een antibiotica wordt vaak voorgeschreven om de bacteriën te doden. Deze antibiotica doodt dan alle bacteriën en niet alleen de slechte, maar ook de goede. Dit kan al een nadeel zijn en zeker als je niet achter het medicijn staat. Naast de bacteriën zorgt het er ook voor dat je gehele lichaam uit balans is.

Een huid is niet alleen weer in balans te brengen door een crème. Het heeft meer nodig en daarvoor is onderzoek nodig aan de binnenkant van het lichaam. Los je het probleem namelijk niet van binnen op, maar alleen van buiten dan zal het probleem blijven en misschien tijdelijk verminderen.

Hoe werkt dit dan voor de darmen?

Het immuunsysteem ofwel je afweersysteem van ons lichaam speelt zich ongeveer voor 70% af in de darmen. Hierbij spelen de darmbacteriën een rol in het 1e afweer systeem tegen ziekmakende micro-organismen. Ze kunnen het gehele immuunsysteem beïnvloeden, omdat deze cellen met elkaar ”communiceren”. Dit verklaart waarom ook de huid onder invloed staat van wat er gebeurt in de darmen.

Acne kan een gevolg worden van slechte voeding. Slechte voeding kan darmproblemen veroorzaken, waardoor je indirect ook huidproblemen kan krijgen.

Daarom begint een goede gezondheid bij de darmen. Dit is eigenlijk de basis voor een algehele gezondheid van het lichaam en dus ook van de huid. Wanneer het immuunsysteem in de problemen raakt in de darmen door bijvoorbeeld: stress, slechte voeding of medicatie, dan heeft dit ook invloed op het immuunsysteem in andere delen van het lichaam zoals de longen, lymfe en de huid.

Hoe verbeter je de gezondheid van je darmen?

Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden om de gezondheid van je darmen te verbeteren. Ik denk dat de grootste ”boosdoener” voeding is. En dit is ook de 1e stap naar verbetering van de darmen.

Welke voeding is geschikt en kan ik ook supplementen gebruiken?

Er is nog veel verwarring over welke voeding geschikt is voor gezonde darmen. Elk mens is ten slotte ook anders en reageert ook anders. Zo krijgt de 1 een opgeblazen buik van melk en de ander weer van ui of gluten. Naast de allergieën die mensen kunnen ontwikkelen, zijn er ook een aantal standaard voedingsmiddelen die je het beste kunt ontwijken als je je darmen zo min mogelijk wilt triggeren.

De voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden zijn:

 • Scherpe specerijen zoals peper, sambal, kerrie, paprikapoeder en knoflook.
 • Uien
 • Alcohol
 • Sterke koffie, sterke thee, cacao vooral op een lege maag.
 • Laxerende thee
 • Bepaalde zoetstoffen, zoals sorbitol en xylitol (kauwgom).
Goede voeding heeft veel invloed op de gezondheid van je darmen en huid. Eet gezond en je lichaam is gezond

Gasvormende voedingsmiddelen:

 • Ui, prei, koolsoorten (behalve bloemkool), paprika, knoflook en spruitjes.
 • Peulvruchten zoals erwten, bruine bonen en kapucijners
 • Noten
 • Koolzuurhoudende dranken zoals sinas, 7-up, cola en bier
 • Nieuwe aardappelen
 • Kauwgom

Welke supplementen zijn geschikt om de darmen in balans te krijgen?

Er bestaan een hoop soorten, maar ik heb een grote zoektocht gedaan en ik ben uitgekomen bij Skin Plus. De lijnzaadolie is ontzettend geschikt om de stoelgang te verbeteren, omdat lijnzaadolie als het ware de dikke darm  ‘smeert’ en werkt als een soort natuurlijk laxeermiddel, waardoor het je stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging houdt.

Daarnaast heeft lijnzaadolie nog vele andere voordelen zoals:

 • Stimuleert gewichtsverlies
 • Verlicht verstopping en diarree
 • Stimuleert de gezondheid van het hart

Daarnaast bevat dit product ook vitamine A. Vitamine A is voor vele doeleinden goed. Zowel voor de huid als de darmen. Het werkt namelijk ontstekingsremmend, het helpt de verdeling van elastine en collageen beter verdelen, anti-verouderend. Vaak bij darmziektes wordt een te kort aan vitamine A gevonden. Dit helpt de vitamine A weer op te bouwen!

8 gedachten over “Hebben darmproblemen invloed op de huid?”

 1. De link tussen darmproblemen en de invloed daarvan op de huid kende ik al maar het is weer verhelderend om de ins & outs in dit artikel te lezen.

 2. Goh, wat weer een interessant artikel! Van sommige dingen wist ik niet eens dat je ze beter kon vermijden als je om je darmen geeft haha. Vind de manier waarop je schrijft leuk en boeiend!

 3. Interessant! Maar waarom zijn knoflook en ui beter te vermijden? Ik ben zelf groot fan van kruidengeneeskunde en ‘natuur apotheek’ en daarin zijn ui en knoflook juist goed voor zo ongeveer alles.. maar ben nu wel benieuwd naar de schaduwkanten van deze producten..

  1. Er lopen nog vele onderzoeken, maar er zijn veel bewijzen dat menzen met darmproblemen verbetering voelen na het vermijden van deze producten. Dit komt omdat bepaalde stoffne uit de producten je dunne darm niet kan verteren. Dit veroorzaakt weer gas, opgeblazen gevoel en dikke buik. Ook eet de dikke darm deze bacteriën te snel op waardoor er ook weer teveel gas ontstaat.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.