Haaruitval na de zwangerschap

Haaruitval na de zwangerschap, hoe los je het op?

Haaruitval na de zwangerschap een bekend fenomeen wat ook wel ‘post partum telogeen effluvium’ wordt genoemd. Het is een variant van alopecia areata. Telogeen effluvium ontstaat na een stressvolle periode. Er is sprake van een abnormale haarcyclus waardoor er veel verlies is van ’telogeen’ haar. Het komt vaak voor na de zwangerschap, maar ook na periodes van veel stress, een ongeluk of andere heftige gebeurtenissen. Het is een soort shockering wat zich uit in haaruitval. Als je aan je haren zit zul je merken dat het ook heel snel uitvalt, je hebt echt letterlijk plukken haar in je handen. Dit is heel kenmerkend voor haaruitval na de zwangerschap. Gelukkig ‘geneest’ het vanzelf weer en krijg je ongeveer na 3 tot 6 maanden je eigen haarcyclus weer terug. Wil jij meer weten over haaruitval na de zwangerschap? Lees dan snel verder!

Zwangerschap, bevalling, stressvolle gebeurtenis, telogeen effluvium, post partum telogeen effluvium, haaruitval na de zwangerschap

Klinisch beeld: Haaruitval na de zwangerschap

Haaruitval na een stressvolle periode, zoals een zwangerschap en bevalling, wordt ook wel acuut telogeen effluvium genoemd. Kenmerkend hiervoor is dat er heel verspreid haarverlies optreedt op het hoofdhaar. Je merkt het voornamelijk bij het kammen en wassen van je haar. Gemiddeld verlies je zo’n 50 tot 1000 haren per dag. Ook zul je merken dat zodra je je haar aanraakt je al heel wat plukken haar in je handen hebt. Dit is een normaal kenmerk van een verstoorde haarcyclus.

Hoe zit het met de haarfases?

Het wordt telogeen effluvium genoemd, omdat er haaruitval is van de telogene haren. Je hebt namelijk drie haarfases: Anageen, katageen en telogeen. De anagene fase wordt ook wel de groeifase genoemd. De haar begint net met groeien en zit nog heel goed vast in het haarzakje. Deze fase duurt op het hoofd 2-6 jaar. Bij de katagene fase is er sprake van de regressiefase, dit duurt 2-3 weken. Dit houdt in dat de haarfollikel zich tijdelijk terugtrekt in het haarzakje en maakt zich los van de bovenste laag van de dermis. In de dermis (middelste huidlaag) bevinden zich de voedingsstoffen voor de haar. Uiteindelijk bevindt de haar zich in de telogene fase, ook wel de rustfase genoemd en duurt drie maanden. Als de telogene fase voorbij is, wordt de haar afgestoten (haaruitval) en begint de anagenefase opnieuw.

Dit is de reden dat de haaruitval na de zwangerschap ongeveer 3 tot 6 maanden duurt, want daarna begint de haarcyclus weer opnieuw.

Haarfasen, anagene fase, groeifase, katagene fase, regressiefase, telogene fase, rustfase, haarcyclus, alopecia areata, haaruitval na zwangerschap, telogeen effluvium

Hoe vaak komt haaruitval na de zwangerschap voor?

We weten nu dus dat telogeen effluvium wordt veroorzaakt door een stressmoment, waardoor er plotseling zeer veel haren van de groeifase (anagenefase) in de regressiefase (katagenefase) overgaan, die vervolgens na 2-5 maanden allemaal uitvallen en daardoor plotseling veel haaruitval veroorzaken. De overkoepelende term voor specifiek telogeen effluvium na de zwangerschap is ‘Post partum telogeen effluvium’. Nagenoeg alle vrouwen die bevallen zijn hebben hier mee te maken, maar vaak is de haaruitval bij de meeste nog niet waarneembaar.

Haaruitval na de zwangerschap, acuut telogeen effluvium haaruitval, telogene haaruitval, post partum telogeen effluvium

Is er een behandeling nodig voor post partum telogeen effluvium?

Ik kan mij voorstellen dat het heel vervelend is als je opeens last hebt van heel veel haaruitval. Het continu vinden van haren overal is niet erg prettig. Gelukkig gaat het vanzelf over na 3-6 maanden, soms een jaar, maar meestal maximaal een halfjaar. Doordat er vanzelf herstel optreedt is het niet nodig om een behandeling te ondergaan. Wel is het natuurlijk belangrijk om je haar zo goed mogelijk te verzorgen. Maak gebruik van een milde shampoo zonder SLS of SLES, maak zo min mogelijk gebruik van hitte en gebruik ook zo min mogelijk stylingsproducten.

Er is helaas nog geen behandeling om het herstelproces van de haarcyclus te versnellen. Mocht het aanhouden dan is het raadzaam om een verwijzing te vragen bij de huisarts voor de dermatoloog.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: