groene thee voordelen

Groene thee, wat zijn de voordelen voor de huid?

Er gaan veel verhalen rond over groene thee. Het zou je huid kunnen beschermen tegen UV-straling, het zou helpen acne te verminderen, huidveroudering tegen te gaan en nog vele andere voordelen. Ik ben op onderzoek uit gegaan en heb zeker voordelen gevonden die groene thee kunnen bieden voor de huid. Dus, wil je meer weten wat nu waar is over groene thee en wat de voordelen voor de huid zijn? Lees dan snel verder.

Voordelen groene thee voor de huid

  1. Het is een zeer sterke antioxidant
  2. Het verminderd roodheden
  3. Herstelt zonschade
  4. Beschermt je tegen huidkanker

Deze 3 grote voordelen komen voort uit het feit dat het bestaat uit de zogenoemde ”catechinen” en antioxidanten.

De belangrijkste catechinen die worden aangetroffen, zijn epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), epigallocatechine (EGC), epicatechine
gallaat en epicatechine.

Groene thee herstelt zonschade

Het herstelt de zonschade, omdat het de DNA-cellen weer kan herstellen. Bij zonschade beschadigt namelijk je DNA-cellen, als dit vaak gebeurt kunnen je DNA-cellen zich tegen zich keren, waardoor kanker kan ontstaan. Door de groene thee, herstellen de beschadigde DNA-cellen zich, waardoor je eigenlijk weer verder gaat met gezonde cellen.

Naast het herstel van de DNA-cellen remt het ook de uitputting van langerhanscellen na blootstelling aan UVA en UVB. Ik hoor je denken, maar wat doen langerhanscellen dan? Langerhanscellen zijn ontzettend belangrijk voor je immuunsysteem. Zij reageren op ”foute cellen” en sturen andere cellen aan om daarop te reageren, als deze reactie vertraagd wordt, kunnen de DNA-cellen hersteld worden voordat ze gesignaleerd worden als beschadigde cellen.

Het beschermt je tegen huidkanker

Het verhaal over beschadigde DNA-cellen herstellen en de vertraging van de langerhanscellen, heeft ook alles te maken met het voorkomen van huidkanker. Het beschermt je dus tegen UVA en UVB, maar ook indirect tegen huidkanker.

Helpt groene thee tegen acne?

Er zijn bewijzen dat groene thee de roodheid kan verminderen, maar er is geen resultaat te zien bij behandeling om acne te verminderen. Tea tree olie, lijkt misschien qua naam erop, maar bestaat uit een heel andere samenstelling, daarvoor zijn wel bewijzen dat het kan werken om acne te verminderen.

Bronnen:

  • Barbosa, N. S., & Kalaaji, A. N. (2014). CAM use in dermatology. Is there a potential role for honey, green tea, and vitamin C? Complementary Therapies in Clinical Practice, 20(1), 11–15. doi:10.1016/j.ctcp.2013.11.003 
  • Cao, H., Yang, G., Wang, Y., Ping Liu, J., Smith, C., Luo, H., & Liu, Y. (2015). Complementary therapies for acne vulgaris. Cochrane Database Syst Rev.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.