Glycolzuur molecuul

Glycolzuur, wat is het en wat doet het voor de huid?

Glycolzuur is een ingrediënt wat vaak ingezet wordt als chemische peeling, maar daarnaast zie je het ook terug in producten voor gezichtsverzorging. Het is namelijk een hydraterend ingrediënt, maar werkt ook goed tegen ontstekingen. In dit artikel leg ik uit wat glycolzuur is, voor welk huidtype het geschikt is en een aantal productvoorbeelden met glycolzuur.

Molecuul
Bron: 123RF

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een cosmetisch bewezen ingrediënt, wat onder de categorie fruitzuren (AHA) valt. Het verschil tussen BHA en AHA kun je in mijn vorige artikel lezen via deze link. Er bestaan vele wetenschappelijke onderzoeken waarin glycolzuur een bewezen werking heeft. Het heeft namelijk een positief effect op: pigment, veroudering, acne en een droge huid.

Het is 1 van de meest kleinste moleculen van alle AHA soorten waardoor het de huid het makkelijkst en meest effectief kan penetreren. Glycolzuur dringt door tot in het epidermis, de buitenste laag van onze huid. Hier zijn voornamelijk erg veel dode huidcellen. Een lijmachtige stof houdt deze huidcellen bij elkaar, maar glycolzuur zorgt er juist voor dat deze stof wordt opgelost zodat onze huidcellen los komen en verwijderd kunnen worden. Hierdoor schilferen de dode huidcellen in een snel tempo af en worden jonge, nieuwe cellen gestimuleerd.

Glycolzuur dringt door tot in de epidermis
Bron: VectorStock

Als er een chemische peeling wordt aangebracht met glycolzuur, zorgt dit ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd. Ook wel exfoliëren genoemd. Dit is een erg prettig effect voor de verouderde huid, omdat door het opstapelen van dode huidcellen de huid dof en grauw wordt. Door het exfoliëren krijgt de huid weer een frisse en gladde uitstraling. Exfoliëren is ook erg geschikt voor de acne huid, omdat dit voorkomt dat er verstoppingen in de talgklieren ontstaan. De opstapeling van dode huidcellen wordt vermeden, door het verwijderen van de dode huidcellen.

Wist je dat? Glycolzuur een bewezen ingrediënt is wat kan zorgen voor bescherming tegen de zon. De kans om huidveroudering of huidkanker te krijgen wordt verminderd door dit ingrediënt. En wist je dat? Bij gebruik van hoge concentraties (meer dan 15%) er stimulatie van collageen en elastinevorming plaats vindt.

Nuttig om te onthouden is dat glycolzuur een erg goed ingrediënt is, maar alleen bij percentages boven de 5%. In de ingrediëntenlijst van een product zul je dit terugvinden als het in 1/3 gedeelte van de lijst terug te vinden is, alleen dan bevat het boven de 5%. Hoe hoger het ingrediënt in de lijst, hoe hoger het percentage. Helaas vermelden ze nog steeds niet precies hoeveel percentage een product bevat.

Een peeling bij de huidtherapeut of dermatoloog bevat altijd een percentage van meer dan 15%.

Voor welk type huidtype is het geschikt?

 • Droge huid, omdat glycolzuur een erg hydraterend ingrediënt is.
 • Verouderde huid, omdat het ook een exfoliërende werking heeft, wat ervoor zorgt dat dode huidcellen verwijderd worden. Het gevolg hiervan is dat de huid fris en glad blijft en niet dof en grauw.
 • Acne, omdat er een werking is bewezen dat het goed is als anti-oxidant. Dit betekent dat het ontstekingen, roodheid en irritaties kan verminderen.
 • Een huid met pigmentproblemen, omdat dit ingrediënt goed tegen de zon beschermt.

Blijf voorzichtig!

Met het gebruik van glycolzuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je dit ingrediënt gebruikt. Doe je dit niet, dan kan glycolzuur juist het tegenovergestelde effect hebben. En dat zou zonde zijn!

Producten met glycolzuur

Een aantal voorbeelden van producten die glycolzuur bevatten zijn:

 • Meditopics AHA Glycolzuur gel 10%. Dit is een gel op basis van fruitzuur, 10% glycolzuur. Het haalt de dode huidcellen weg en stimuleert de nieuwvorming van collageen en elastine vezels. Geschikt voor de ouder wordende huid, droge huid, zonbeschadigde huid, huid met pigmentatie, acne huid. Dit product kost €19,99 en kun je bij verschillende webshops kopen.
 • Mario Badescu Glycolic Acid Tonic. Dit is een tonic op basis van glycolzuur. Het is een milde huidvernieuwende toner die de huid na het reinigen opfleurt en balanceert. Een mengsel van glycolzuur, grapefruit en aloë vera in een verjongende formule, die de poriën verfijnt en het aanzicht van droge, fijne lijntjes, rimpels en een oneffen teint vermindert en zo zorgt voor een stralende en jong uitziende huid. Dit product kost €21,99 en kun je kopen bij Douglas.
 • Paula’s Choice, resist anti-aging 10% AHA exfoliant. Dit is een exfoliant met 10% glycolzuur. Werkt goed tegen huidveroudering, pigmentvlekken en een erg droge huid. Dit product kost €40,- en kun je kopen bij Paula’s Choice.

Nog meer producten leren kennen?

19 gedachten over “Glycolzuur, wat is het en wat doet het voor de huid?”

 1. dank je wel voor dit interessante artikel! Heel nuttige informatie. De AHA van Paula’s choice gebruik ik toevallig al, dus ik ben goed bezig 🙂

 2. Ik heb die van Mario Badescu een tijdje gebruikt, maar mijn huid reageerde er eigenlijk heel slecht op… Maar ik heb ook best een droge huid, dus waarschijnlijk lag het daaraan 😉

  1. Mm dat is gek! Dat zou eigenlijk niet moeten, maar over het algemeen zijn toners inderdaad niet erg geschikt voor de droge huid. Ik heb zelf ook een droge huid en gebruik geen toners, alleen een milde gezichtsreiniger op basis van melkzuur.

 3. Wat goed dat je vermeldt dat je huid na gebruik van glycolzuur gevoeliger wordt voor zonlicht. Ik zou er zelf namelijk niet bij stilstaan. Jammer ook dat ze het percentage niet vermelden!

 4. Wat bedoel je nu precies met een cosmetisch bewezen product?
  Ik lees ook een term als : bewezen ingredient…
  Heeft dat ingredient zichzelf bewezen, of is het bewezen dat dat ingredient een bepaalde werking heeft?

 5. Verhelderend stuk! Heb zelf een giga droge huid en als ik producten erin zie met zuur dan schrik ik vaak maar dat hoeft dus helemaal niet. Heel fijn.

 6. Fijn om meer te weten te komen over glycolzuur. Jammer dat het nadeel van een dunnere huid eraan kleeft. maar zo heeft elk voordeel zijn nadeel. ik zou zelf denk ik niet snel kiezen voor producten met dit ingrediënt. Maar dat is een persoonlijke keuze.

 7. het is wat Deborah zegt, als je het begint te lezen denk je aan een heel eng product 😉 ik kan me voorstellen dat het voor een peeling prima is, maar ik ben met mijn gezicht altijd wel erg voorzichtig qua producten. de huid lijkt hier altijd zo dun.

 8. Bedankt dat je elke keer je kennis deelt!

  Ik denk dat een behandeling met glycolzuur niet echt iets voor mij zou zijn, omdat ik al zo gevoelig ben voor zonverbranding (en ik wel heel graag buiten ben).

 9. Wat een handig stuk heb je er van gemaakt. Ik had er nog nooit van gehoord en ben weer wat wijzer. Als je alleen de titel leest lijkt het voor een leek als mij, alsof het over een chemisch zuur aanvretend iets gaat haha.

  1. Super interessant dit! Die doorsnede van de huid heb ik even goed bekeken, sta je normaal gesproken helemaal niet bij stil. Dank je wel!

 10. Wat goed dat je hier een blog over schrijft. Lijkt me fijn dat de huid weer opgefrist wordt alleen wordt bij mij wel een issue omdat ik amper zonnebrand smeer en snel in mijn gezicht al verbrand

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.