Gezonde voeding voor een gezonde huid

Gezonde voeding voor een gezonde huid

Om een gezonde huid te krijgen is het belangrijk om verschillende stappen te ondernemen, zowel van buitenaf als van binnenuit. Één belangrijk onderdeel hiervan is voeding. Door de juiste voeding te nuttigen kun jij een gezonde huid krijgen, dat wil iedereen toch? Voeding is een lastig onderwerp, waar ook veel onderzoek naar gedaan is. Ik heb veel onderzoeken gelezen en hieruit een samenvatting opgemaakt welke voeding kan bijdragen aan een gezonde huid. Lees je snel mee?

Welke ingrediënten in voeding beschermen je tegen UV-licht?

Vitamine C en E + spoorelementen

Vitamine C en E zijn twee koplopers op het gebied van zonbescherming via voeding. Uit een aantal studies is gebleken dat alle behandelingen met actieve ingrediënten (vitamine C & E) zorgden voor gedeeltelijke bescherming tegen de vorming van zonnebrandcellen bij een lage stralingsdosis. Zonnebrandcellen zijn karakteristieke keratinocyten met een bepaalde kern die in de bovenste huidlaag (epidermis) na UV-bestraling gezien kunnen worden als gevoelige marker voor de veroorzaakte schade.

Vitamine C
Vitamine C

Aanvulling met vitamines resulteerde in een lager aantal zonnebrandcellen na bestraling, terwijl suppletie met zowel sporenelementen (Koper, zink, seleen, Molybdeen, jodium, Chroom, mangaan) als vitamines resulteerden in extra vermindering van het aantal zonnebrandcellen.

Zonbescherming, preventie huidkanker, huidkanker, melanoom, zonnebrandcellen, zonnebrandcrème, zonverbranding
Bescherming tegen UV-licht

Vitamine C vind je in producten zoals: fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.  Andere voordelen van vitamine C zijn dat ze vereist zijn voor collageenvorming, gezonde en sterke bloedvaten en gezonde gewrichten.

advocado, vitamine E
Vitamine E

Vitamine E kun je vinden in producten zoals: zonnebloemolie, halvarine, advocado, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. 

Carotenoïden

Carotenoïden is onderdeel van de familie van vitamine A en omvatten verschillende soorten biomoleculen die je bijvoorbeeld terugvindt in planten, maar ook in de huid. Het zijn pigmentstoffen, bijvoorbeeld de kleur van eigeel.

Eigeel, carotenoïden, pigmentcellen, vitamine A
Carotenoïden, pigmentstoffen

Van alle carotenoïden heeft caroteen de meeste aandacht, omdat het de belangrijkste bijdrage levert aan menselijke voeding. Ten minste één ander carotenoïde, lycopeen, is gedetecteerd in de huid. Lycopeen is een helderrood carotenoïde wat bijvoorbeeld voorkomt in tomaten en watermeloen.

Lycopeen, watermeloen, tomaten
Lycopeen

De gunstige effecten van caroteen en andere antioxidanten zijn voornamelijk dat ze deels fotoprotectief (het beschermt de huid tegen UV-A stralen) kunnen zijn, mede omdat ze de melanogenese (het stimuleert de pigmentcellen in de huid, waardoor de huid meer beschermt is tegen UV-straling) stimuleren.

Brocolli, zoete aardappel, carotenoïden
Carotenoïden

Carotenoïden kun je vinden in voeding zoals: wortelen, zoete aardappel, pompoen, broccoli en groene bladgroenten.

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Meervoudig onverzadigde vetzuren worden gepromoot als meest waardevolle voedingsstoffen. Gemeenschappelijk voedselbronnen zijn levertraan, visolie en zeedieren met een hoge hoeveelheid aan vet zoals makreel en zalm.

Meervoudig onverzadigde vetzuren, vette vis zoals zalm en makreel
Meervoudig onverzadigde vetzuren

Veel onderzoekers zien gezondheidsvoordelen in relatie tot ontstekingsziekten. Ook blijkt dat de oliezuurgroep zowel de huid van buitenaf beschermen tegen uv-straling als van binnen uit op celniveau.

Samenvattend een voedingssamenstelling om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht bestaat uit een antioxidant, zoals vitamine A en C, een anti-ontstekingscomponent, zoals vitamine E of zink, en een immuniteitsverhogende verbinding zoals Echinacea.

echinacea
Echinacea

Voordelen van selenium voor de huid

Selenium is aanwezig in zowel de lederhuid als de opperhuid en wordt beschouwd als een belangrijke antioxidant die de celmembraan beschermt en de vorming van vrije radicalen voorkomt. Ook speelt het een belangrijke rol bij het handhaven van de elasticiteit van het weefsel en de preventie van veroudering en verharding veroorzaakt door oxidatie.

Selenium is nuttig wanneer het wordt toegediend met vitamine E aan acne-patiënten met een lage rode bloedcel glutathion peroxidase niveaus. Als het selenium uit de bovenste huidlaag (epidermale cellaag) wordt gehaald kan het celproces versnelt worden.

Foods High in Selenium as brasil nuts, tuna, shrimps, beef, liver, chicken meat, mushrooms, pumpkin seeds, sunflower seeds, buckwheat and eggs. Top view

Geschikte vormen van selenium kunnen natrium, selenaat, natriumseleniet, selenomethionine en selenium gist zijn. Selenium zit in groenten, vis, vlees, zaden en noten.

Wat kan biotine in voeding doen voor de huid?

Biotine is ook wel vitamine B8 genoemd, het is een B-complexe groeifactor waarvan bekend is dat het helpt bij het gebruik van eiwitten, foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Je hebt vitamine B8 nodig om energie vrij te maken uit eten. Het bevordert gezond haar en er werd aangetoond dat bij veel huidaandoeningen een te kort was aan biotine. Ook staat biotine in verband met sommige vormen van alopecia.

pinda's
Pinda’s bevat biotine

Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken.

Kan chroom bijdragen aan een gezonde huid?

Chroom of chromium speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel, reinigt de bloedvaten door cholesterol- en triglyceridenniveaus te verlagen en helpt aminozuren te transporten naar waar het lichaam ze nodig heeft. Ook helpt het de eetlust onder controle te houden.

Onderzoekers hebben aangetoond dat personen met een laag niveau van chroom in hun lichaam gevoeliger is voor het hebben van kanker, hartproblemen en diabetes.

chroom is goede voeding voor een gezonde huid, omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert, reinigt de bloedvaten en helpt aminozuren te transporteren naar waar het lichaam ze nodig heeft.

Chroom zit in groenten, fruit, volkoren graanproducten en in mindere mate in vlees en zuivelproducten.

Omega-3 vetzuur

Omega-3 vetzuur, zoals in visolie, bevat unieke voedingswaarden die een belangrijk onderdeel zijn van je gezonde eetpatroon. Ze fungeren als essentiële bouwstenen voor je huidoppervlak. Ze zorgen voor een gladdere, egalere, jonger uitziende huid en een gezondere teint. Ook hydrateert het de huid, heeft het een ontstekingsremmende werking en vermindert het irritatie en roodheid. Bewezen effectief bij eczeem en verbranding door de zon. Het verhelpt een schilferige en droge huid, maakt je huid beter bestand tegen tekenen van milieuschade en het voorkomt huidveroudering door de hoge hoeveelheid aan antioxidanten.

chiazaad, omega-3 vetzuur, draagt bij aan gezonde voeding voor de huid doordat het zorgt voor een gladdere, egale  huid. Het vermindert irritatie en roodheid. Werkt ontstekingsremmend, werkt tegen de droge en schilferende huid. Sterke antioxidant.

Je kunt omega-3 vezturen vinden in visolie, lijnzaadolie, walnotenolie en chiazaadolie.

Samenvattend

Het allerbelangrijkste in je voedingsstijl is dat je variërend eet en genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Je voeding moet antioxidanten bevatten, ontstekingsremmers, ingrediënten die de collageen- en celstimulatie aanzetten. De huid is ontzettend belangrijk onderdeel van ons lichaam, als de huid niet goed functioneert zullen er veel schadelijke stoffen binnen komen wat weer veel weefsel en cellen kan beschadigen. Als weefsels en cellen beschadigen kan het immuunsysteem niet meer goed functioneren wat kan leiden tot diverse ziektes.

Gezonde voeding voor een gezonde huid
gezonde huid, gezonde voeding, antioxidanten, uvbescherming, celbevordering, collageenstimulatie, huidverbetering

Meer voedingsadvies nodig over bepaalde ingrediënten, ik adviseer om je om het voedingscentrum te raadplegen. Je vind hier ontzettend veel ingrediënten met aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, functies en doelen van het ingrediënt.

Wist jij dat gezonde voeding zoveel effect had op een gezonde huid?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.