De Garnier ambre solaire sensitive zonnemelk SPF 50 is een zeer sterke zonnebrand voor het gezicht. Het zou geschikt moeten zijn voor de gevoelige huid en biedt een hoge bescherming. Aangezien ik vaak puistjes krijg van zonnemelk en mijn huid snel reageert, ben ik erg benieuwd hoe mijn huid reageert op deze Garnier zonnemelk. Lees snel verder wat ik ervan vind en of de ingrediënten ook geschikt zijn voor de gevoelige huid.

Ingrediënten
UV-filters
- Ethylhexyl Salicylate, een zeer veilige UVB filter om je te beschermen tegen de zon.
- Ethylhexyl Triazone, ook dit is een zeer veilige UVB filter.
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, beschermt tegen zowel UVA als UVB, is stabiel, wordt niet door huid opgenomen, heeft geen hormoonverstorende werking, weinig kans op irritatie, geen vrijeradicaalvorming én beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen.
- Butyl Methoxydibenzoylmethane , een stabiele UVA factor maar heeft wel een hoge kans op huidirritatie.
- Drometrizole Trisiloxane, een stabiele zonnefilter die zowel beschermt tegen UVA als UVB straling. Zeer veilig en zeer weinig kans op huidirritatie.
- Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic, Een mooie breedspectrumfilter die vooral in uv-A-bescherming uitblinkt.
Structuur/emgulator/conserveermiddel
- Alcohol Denat, een synthetische alcohol die wordt ingezet om stoffen beter te kunnen oplossen. Het functioneert vaak als emulgator of conserveermiddel. Juist voor een gevoelige huid is dit absoluut geen geschikt ingrediënt, het beschadigt de huidbarrière.
- Diisopropyl Sebacate Silica, het wordt gebruikt om de gladde zachte structuur te creëren van de zonnemelk. Het werkt licht uitdrogend.
- Isopropyl Myristate, textuurverbeteraar en verzachtend middel zoals gebruikt in cosmetica. Er is ook onderzoek dat aantoont dat het de opname van ingrediënten in een cosmetische formule kan helpen verbeteren.
- C12-22 Alkyl Acrylate/Hydroxyethylacrylate Copolymer, wordt ingezet als emulgator, bindmiddel en zorgt ervoor dat het product gemakkelijk smeert.
- Caprylic/Capric Triglyceride, Een kunstmatige olie gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het wordt gemaakt van 100% kokosolie. Het zorgt ervoor dat de crème zacht en soepel is, dat het goed verspreid over de huid en dat het ook prettig aanvoelt op de huid.
- Hydroxyethylcellulose, zorgt ervoor dat het product de juiste dikte heeft.
- Ferment, zorgt voor de juiste formule van de zonnemelk.
- Phenoxyethanol, conserveermiddel
- Triethanolamine Trisodium, afkomstig van ethyl alcohol en amine en worden toegepast als conserveermiddel, oppervlakkige reiniger, bindmiddel, emulgator of om de PH-waarde te neutraliseren. Bij teveel gebruik kan dit leiden tot een huidreactie.
- Ethylenediamine Disuccinate Caprylyl, creëert de juiste structuur.
- Acid Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, wordt ingezet als structuurverbeteraar, emulgator en verdikkingsmiddel.
- Potassium Sorbate, ook wel kaliumsorbaat genoemd. Een mild conserveermiddel als alternatief voor parabenen om de groei van micro-organismen te voorkomen of te vertragen. En daarbij voorkomt het dat je product bederft. Het is ontwikkeld uit sorbinezuur, dat van nature voorkomt in de bessen van de lijsterbes.
Verzorgend/hydraterend
- Glycerin, speelt een grote rol bij de hydratatie van de huid. Want dit ingrediënt penetreert gemakkelijk door de hoornlaag, waarna het zich kan binden aan water en het vochtverlies uit de huid tegengaat. Een van de unieke eigenschappen van glycerine is dat het een soort waterreservoirs aanmaakt in de bovenste lagen van de huid. Hierdoor is de huid beter bestand tegen uitdroging.
- Propanediol, chemisch gezien lijkt het heel erg op propylene glycol, maar vaak wordt dit als een ”veiliger” ingrediënt gezien in de cosmetische industrie. Het helpt de huid beter ingrediënten te absorberen en het kan het product helpen te verdunnen.
- Tocopherol, vitamine E.
- Hydroxyacetophenone, een sterke antioxidant die ook de huid zacht maakt.
- Sodium Hyaluronate, beter bekend als hyaluronzuur. Het is een chemische verbinding van 91% hyaluronan beter bekend als hyaluronzuur met een zout (sodium). Het werkt goed tegen huidveroudering en is een echte hydratatiebooster.
- Thermus Thermophillus, antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buiten af.
- Glycol, een minerale olie die vaak ingezet wordt als alternatief voor glycerine. Toegepast op de huid, voorkomt Propylene Glycol vochtverlies en houdt zo de vochtbalans van de huid op peil. Ook bevordert het de opname van andere stoffen in de huid.
Overige
- Perlite, een ingrediënt die ervoor zorgt dat er geen olie laagje achter blijft op de huid en de huid ook niet gaat glimmen. Het matteert.
Wat vind ik van de ingrediënten?
Ten eerste vind ik het heel erg jammer dat het eerste ingrediënt wat ik lees alcohol is. Een vette alcohol is niet erg, maar helaas is dit juist pure schadelijke alcohol wat zeer uitdrogend werkt. In een ingrediëntenlijst werkt het altijd zo dat hoe hoger een ingrediënt staat in de lijst, hoe hoger het percentage is, en andersom natuurlijk. De alcohol denat zal dus in een hoog percentage bestaan, waardoor het direct eigenlijk als ongeschikt wordt voor de gevoelige huid. Maar Alcohol Denat zal er wel voor zorgen dat het een luchtige formule heeft en prettig aanvoelt voor de gecombineerde en vettere huidtypes.
Buiten dat, zie ik wel erg veilige stabiele zonnefilters die de huid goed kunnen beschermen tegen de zon. Het zijn stabiele filters die zowel tegen UVA als UVB beschermen en hebben allemaal relatief weinig kans op huidirritatie, daarnaast wordt geen van allen opgenomen in het lichaam.

Garnier beweert voornamelijk dat het een hydraterende zonnemelk is, maar helaas ben ik het hier niet mee eens. Het bevat inderdaad hyaluronzuur, wat een echte hydratatiebooster is, maar helaas staat hij erg onderaan in de lijst en zijn er teveel uitdrogende ingrediënten om het effect van de hyaluronzuur te voelen.
Hoe voelt de Garnier zonnemelk op de huid?
Voordat ik een product koop om te testen kijk ik vaak niet op de ingrediënten om een eerlijk oordeel te vellen. Want als je eenmaal weet dat bepaalde ingrediënten slecht zijn, dan zou ik al een oordeel geveld hebben, terwijl het misschien op de huid goed kan werken. Vaak merk je op de lange termijn dan wel de effecten van bijvoorbeeld de hoge concentratie alcohol.

Laten we het eerst over de verpakking hebben. Het is een klein flesje met een smal tuutje, waardoor je heel gedoseerd je zonnebrandcrème kunt het aanbrengen. Het is belangrijk om van te voren goed te schudden, want hij is erg vloeibaar. Eerst deed ik het op mijn hand en daarna op mijn gezicht, maar je kunt het beter direct op je gezicht doen vanwege de erg dunne substantie.

Het uitsmeren gaat zeer gemakkelijk, hij ruikt ook erg lekker. Daarnaast verdeeld hij goed en laat hij geen glimmend effect achter. Helaas komt het eerste nadeel direct om de hoek kijken, mijn ogen beginnen direct te branden en prikken. Helaas gebeurt dit vaak met zonnebrandcrèmes die veel alcohol en/of parfum bevatten.
Buiten het feit dat mijn ogen geïrriteerd raken, merk ik niet veel aan mijn huid. Mijn huid is niet droger dan. normaal, ik zie geen huidirritaties en ik heb ook geen puistjes. Dat is natuurlijk een goed teken. Ook ben ik niet verbrand dus werken de zonnefilters goed tegen de zon.
Prijs-kwaliteit verhouding Garnier ambre solaire sensitive zonnemelk
De Garnier zonnemelk kost 15,99 voor 40 ml bij bijvoorbeeld bol.com, dat is een redelijke prijs. Voor mijn huid (Droog) is dit niet de beste zonnebrandcrème, maar voor een gecombineerde tot vette huid kan ik mij voorstellen dat dit wel prettig aanvoelt door de luchtige formule.

‘In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’