Warme of koele ondertoon

Foundation, een make-up product om je huid te egaliseren

Foundation is een product wat al jaren gebruikt wordt onder de bevolking en visagistes. Het is een product wat de huid egaler maakt. Het is niet een product wat je een mooi kleurtje geeft, want dan gebruik je de verkeerde kleur. Vele mensen hebben moeite met het kiezen van de juiste kleur foundation. Daarnaast hebben zij ook vaak moeite met het kiezen van de formule van de foundation.

Ik hoop dat ik je in dit artikel meer duidelijk kan maken hoe je de juiste kleur en formule kiest. Daarnaast zal ik ook wat uitleggen over de verschillende aanbrengmethodes en welk type foundation het beste bij welke huid past.

Kleur

Ten eerste is het erg belangrijk om te onthouden dat je kleur moet matchen met je nek. Het moet lijken alsof je geen make-up draagt. Koop dan ook een foundation nooit om een bruin kleurtje te gebruiken, dan kan je beter een bronzer gebruiken om een mooi bruin kleurtje te gebruiken.

De ondertoon kun je bepalen in 3 categorieën:

  1. Koele ondertoon
  2. Warme ondertoon
  3. Neutrale ondertoon

Een koele ondertoon kun je ontdekken doordat je blauwe aders hebt bij je pols. Daarnaast passen vaak zilveren sieraden beter bij jou. Daarnaast verbrand een huid met een koele ondertoon vaak.

Een warme ondertoon kun je ontdekken doordat je groene aders hebt bij je pols. Daarnaast passen juist gouden sieraden beter bij jou. Daarnaast krijgt een huid met een warme ondertoon vaak een bruine tint van de zon.

Een neutrale ondertoon zit precies tussen een koele en warme ondertoon in. Er komt niet een duidelijke kleur naar voren.

Soort foundation

Als je weet welke ondertoon jou huid heeft, ga je op zoek naar een foundation soort die jij graag zou willen hebben.

  1. Kies de foundation die jij wilt proberen, probeer hierbij zo’n groot mogelijk assortiment te kiezen die veel kleuren heeft.
  2. Test de kleuren op je kaaklijn. De kleur van je kaaklijn komt het beste overeen met het verschil tussen je nek en je gezicht. Mensen testen het vaak op de handrug maar dit heeft hele andere kleuren zichtbaar.

Foundation kleuren

Koele kleuren worden vaak aangeduid met R/C, NC. Ook wel rose ivory, rose vanilla, rose beige, rose sand genoemd.

Neutrale kleuren worden vaak aangeduid met een N. Ook wel ivory, beige creme, naturel doré, vanilla, nude beige, honey en cappuccino genoemd.

Warme kleuren worden vaak aangeduid met D/W, NW. Ook wel golden beige, golden sand, golden cappuccino, linen, deep golden en ivoire doré genoemd.

Er zijn vele variaties in naamaanduidingen, staar je hier dan ook niet op blind en blijf altijd testen.

Het is belangrijk om in natuurlijk daglicht te testen en niet in een winkel. Loop altijd even naar buiten, want de lichten in de winkels vertekenen altijd het beeld in de spiegel.

Structuur/formule

Er zijn verschillende formules van de foundations die veel effect kunnen hebben op de huid. Elk type foundation heeft zijn eigen functie en doel.

  • Mousse foundation, deze foundation heeft vaak een luchtige maar dekkende structuur. Het is vooral geschikt voor de normale/vette huid en voor mensen die graag een dekkend volle foundation willen hebben.
  • Stick foundation, deze formule is geschikt voor een normale/vette huid, omdat het bij een droge huid snel een streperig effect kan geven door het compacte effect. Het geeft een dekkend effect.
  • Vloeibare foundation, deze formule is voor elk huidtype geschikt. Het verschilt per merk of deze dekkend of niet-dekkend is. Deze formule is wel erg goed op te bouwen en je kan bijna altijd een niet-dekkend tot dekkend effect creëren. Deze formule is het beste voor de droge huid, omdat deze geen velletjes aantrekt.
  • Poeder foundation, dit is een compacte foundation die samensmelt met de huid als deze aangebracht wordt op de huid.
  • Cushion foundation, dit is een luchtige crème formule. Het is een formule wat pas sinds het laatste jaar in gebruik is. Het wordt vaak aangebracht met een sponsje en geeft een medium dekking.

Naast de structuur is een foundation vaak gemaakt op oliebasis of waterbasis. Een oliebasis foundation is het meest geschikt voor de droge en normale huidjes. De foundation op waterbasis voor normale huid en vette huid.

Daarnaast is er ook nog een verschil in de finish. Er bestaan foundations met een matterende finish en een dewy finish. Ze zijn alle twee te gebruiken voor alle huidtypes, maar als je een erg droge huid hebt is een dewy finish beter omdat deze geen velletjes aanbrengt en je huid niet nog meer matteert. Het geeft een licht glansje.

Algemene tips:

  • Altijd in daglicht de kleur testen
  • Test de kleur op de kaaklijn
  • Kies de formule die jij fijn vindt
  • Zoek een assortiment met ruime kleurkeus
  • Test welke formule je het fijnst vind werken

Hoe breng je het aan?

Een foundation kun je op verschillende manieren aanbrengen zoals:

  • Met je vingers, dit is een manier wat je altijd kunt gebruiken. Het brengt makkelijk en snel aan, maar is niet altijd hygiënisch en je kan soms wat strepen krijgen. Ook is dit niet aan te raden bij een stick foundation.
  • Beautyblender, deze manier is sinds kort een mega hype. Het is een middel om je foundation van alle soorten super mooi te blenden tot een natuurlijk resultaat. Het haalt alle lijntjes weg. Het beste is als je hem nat gebruikt. Een nadeel is wel dat het best wat product opneemt.
  • Bufferkwast, dit is een compacte kwast die veel dekking geeft. Hij neemt weinig product op. Je kunt deze het beste gebruiken voor een vloeibare foundation.
  • Stipplingkwast, een stipplingkwast is een kwast die iets meer uit elkaar staande haren heeft. Het werkt het beste met een vloeibare foundation en geeft een iets minder dekking dan bij de bufferkwast.
  • Platte foundationkwast, deze kwast is erg plat met compacte haartjes. Het kan een mooi resultaat geven, maar dit heeft veel tijd nodig. Aan het begin geeft het vooral veel strepen en moet je vaak alsnog je vingers gebruiken om een egaal resultaat te bereiken.
  • Sponsje, een sponsje is tegenwoordig niet meer heel erg populair. Sinds de beautyblender op de markt is gekomen, is deze een beetje te komen vervallen. Het neemt namelijk erg veel product op en geeft niet altijd een mooi egaal resultaat.
  • Siliconen spons, dit is ook een nieuwe methode. Het is even lastig om mee te beginnen, maar het uiteindelijke resultaat is mooi. Het neemt geen product op en brengt het mooi egaal en dekkend aan.

4 gedachten over “Foundation, een make-up product om je huid te egaliseren”

  1. Ik draag al jaren geen foundation meer, al bijna 15 jaar niet meer. Op de middelbare school droeg ik het vrijwel altijd, maar toen deed ik maar wat. Het zag er ook echt niet uit, helemaal niet de goede kleur voor mijn huid maar goedkope troep haha.

  2. Hele fijne blog weer! Mijn foundation is at this moment echt een ramp. Ik heb veel foundations en poeders geprobeerd maar geen één kwam ooit ook maar in de buurt van mijn huid. Toen had ik eindelijk een goede gevonden bij de action (!!) hebben ze hem een poos geleden uit het assortiment gehaald. Nu weer radeloos op zoek haha! Maar deze blog brengt me zeker verder.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: