Folliculitis, wat is dat?

Folliculitis, wat is dat? En wat kun je eraan doen?

Folliculitis is de medische naam voor ontstoken haarzakjes. Ontstoken haarzakjes kun je krijgen door verschillende redenen, zoals scheren. Maar er kunnen ook medische oorzaken aan vastzitten, zoals bepaalde huidbacteriën. Het is belangrijk om goed om te gaan met folliculitis en proberen het te voorkomen. Vandaag vertel ik je wat het is, hoe het ontstaat, hoe je het kunt behandelen en natuurlijk hoe je het voorkomt.

Wat is folliculitis?

Zoals hierboven genoemd betekent folliculitis ”ontstoken haarzakjes”. De zogenoemde haarfollikel is ontstoken. Er hoopt zich pus in het haarzakje, waardoor er een puistje ontstaat. Daarnaast kun je roodheid opmerken rondom de ontsteking en kan het ook pijnlijk zijn, omdat het vaak voorkomt op plekken waar druk ontstaat, zoals de liezen.

Ingroeiende haren, folliculitis, ontstoken haarzakje

Folliculitis kan op elke leeftijd ontstaan en ook bij elk man of vrouw, maar ook op elk lichaamsdeel. Je ziet het vaker voorbij komen op gebieden waar men scheert, omdat de haren kunnen ingroeien, bacteriën kunnen gemakkelijker ophopen waardoor een ontsteking ontstaat. Het komt vaak voor bij de schaamstreek, liezen, baard, oksels en nek. Opvallend is wel dat het vaak meer in de zomer voorkomt en in landen waar tropische temperaturen zijn.

Folliculitis - Huidarts.com, ontstoken haarzakje, pustel, puist, geen acne, jeuk, rode bultjes, ontsteking
Bron: https://www.huidarts.com

Hoe ontstaat een ontsteking van het haarzakje?

Een ontsteking van het haarzakje kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Beschadiging van de uitgang van het haarzakje
  • Het ontstaan van bacteriën of gisten in het haarzakje
  • Verstopping van het haarzakje
  • Geneesmiddelen

De beschadiging van de uitgang van de haarfollikel kan ontstaan door bijvoorbeeld scheren, strakke kleding of schurende kleding. Doordat er een beschadiging ontstaat is de opening gevoeliger voor bacteriën en vuile stoffen, waardoor dat zich sneller ophoopt en een ontsteking kan ontstaan.

Folliculitis, kleine rode bultjes, jeuken, huidaandoening
Bron: https://www.huidziekten.nl

Het ontstaan van bacteriën of gisten in het haarzakje gaat vaak gepaard bij mensen die ook last hebben van acne vulgaris met als oorzaak de huidbacterie ”staphylococcus aureus”. Dit is een zeer hardnekkige bacterie die uiteindelijk zich kan omvormen tot een ernstige infectie, waarbij een steenpuist kan ontstaan.

Een verstopping van het haarzakje kan simpelweg ontstaan door het gebruik van vette crèmes, slechte hygiëne en veel zweten.

Hoe kun je folliculitis behandelen en hoe voorkom je het?

Heel vaak hoeft folliculitis niet behandeld te worden en geneest het spontaan. Vaak duurt het een aantal dagen als je het met rust laat, niet uitdrukt en de plek even niet scheert. Het kan zeer pijnlijk zijn, maar vaak geneest het snel als er geen druk op zit en het de ruimte heeft om te ademenen.

In sommige gevallen is de folliculitis ernstiger en is er wel een behandeling nodig. Vaak zijn er dan twee opties mogelijk via de arts:

  1. Middelen om de gisten tegen te gaan, zoals Nizoral crème of shampoo
  2. Anti schimmeltabletten

Via de huidtherapeut zijn er ook behandelopties mogelijk:

  • Chemische peeling
  • Acne behandeling
  • Het definitief ontharen van het gebied

Verder is het belangrijk om geen schurende kleding te dragen, goede hygiëne te waarborgen, niet te vette crèmes gebruiken en vooral zit niet aan het gebied waar de ontstoken haarzakjes aanwezig zijn. Je handen zitten vol met bacteriën, waardoor je het vaak alleen maar verergert. Daarnaast kun je het niet oplossen door het uit te knijpen of iets dergelijks.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.