Feiten en fabels huid

Feiten en fabels over de huid

Er zijn vele uitspraken over de huid. Zoals bijvoorbeeld:  ”Er niks te doen is tegen een vette huid, uitdrogen werkt goed voor de vette huid en dure producten zijn werken beter dan goedkope producten”. Allemaal uitspraken waarvan maar de vraag is of het ook echt zo is. Lees snel verder en ik neem je mee in de feiten en fabels van de huid.

Feiten:

 1. De huid is het grootste orgaan van het lichaam, namelijk 11 kilogram!
 2. Onze huid heeft als belangrijkste functie om te beschermen tegen externe invloeden. De huid beschermt ook tegen zonlicht. Als de je in de zon komt, ontwikkelt de huid een dikkere hoornachtige laag en donkerder pigment. Zowel de huid als het pigment functioneren als een filter waardoor schadelijke UV-stralen maar in beperkt maten kunnen binnendringen. Schade veroorzaakt door zonlicht wordt voor een deel door de huid zelf hersteld.
 3. Een ongeboren kind kan via de huid communiceren met zijn omgeving. Dit kan door het ontwikkelde zenuwstelsel en de zintuigen.
 4. Aanraking van de huid bevordert de ontwikkeling van de hersenen en de verspreiding van groeihormonen.
 5. Aanraking van de huid  heeft een kalmerend effect en positieve invloed op ons emotionele leven.
 6. Je kan je gezondheid aflezen van je huid. Ben je bijvoorbeeld verdrietig, boos, gestrest dan zal je huid vaak vlekkerig, droog zijn of er ontstaan onzuiverheden.
 7. Je huidverzorging moet je aanpassen op je leeftijd. Dit komt doordat je huid naarmate je ouder wordt een andere samenstelling heeft. Zo vermindert bijvoorbeeld het collageen waardoor rimpels kunnen ontstaan. Een jonge huid heeft genoeg collageen dus hoef je extra te op te letten bij een product of er genoeg collageen of elastine in zit. 
 8. Rimpels komen voort uit onze frons en glimlach. Dit is waar, omdat doordat je alle spieren samentrekt in je gezicht als je fronst of lacht.

Fabels:

 1. Op oudere leeftijd krijg je altijd vlekken in het gezicht. Dit is niet waar, want leeftijdsvlekken bestaan niet. Het is een zonschade, wat inderdaad vaak wel ontstaat op oudere leeftijd, omdat zonschade zich opbouwt en pas jaren later zichtbaar wordt. Maar deze vlekken kunnen ook al op jonge leeftijd ontstaan als je veel zonschade hebt ontwikkeld.
 2. Puistjes verdwijnen vanzelf als je ouder wordt. Dit is niet waar, het is een onderliggend probleem wat niet vanzelf verdwijnt als je er niks aan doet. Het kan erger worden en je kan zelf littekens ontwikkelen als je er niks aan doet. Een persoonlijk verzorgings- en reinigingsadvies is noodzakelijk.
 3. Make-up veroorzaakt puistjes. Dit is niet waar, het veroorzaakt alleen puistjes als je met je make-up op gaat slapen en als je make-up smeert op een open plek.
 4. Dure cosmetica/huidverzorging is beter dan goedkope producten. Dit kan waar zijn, maar in de meeste gevallen kun je dit niet op 1 lijn beoordelen. Elk merk heeft zo zijn eigen kenmerken en een product van 10 euro kan zeker nog beter zijn dan een product van 100 euro. Het ligt puur aan de ingrediënten. Onnodige ingrediënten worden ook gebruikt in producten van 100 euro.
 5. Minerale olie is slecht in huidverzorging. Dit is absoluut niet waar. Minerale olie is een natuurlijke stof dat gewonnen wordt uit aardolie. Het is een geweldig ingrediënt voor de droge huid.
 6. Producten die tintelen zijn goed voor de huid. Dit is bij de meeste producten niet waar, als je huid tintelt of prikt dan kan je huid er vaak juist niet tegen. Bij een peeling, vitamine C crème is dit een ander verhaal. Maar gebruik je gewoon een reinigingscrème en prikt het daarna, dan is dit een te heftig product voor jou huid.
 7. De talgproductie kan in balans worden gebracht, door de huid flink te ontvetten. Dit is absoluut fout, je huid gaat dan juist meer talg aanmaken en maakt het uiteindelijk weer vet. Hydratatie is de sleutel wat nodig is. Uitdrogende producten stimuleren juist de talgproductie en je wilt dat de talgproductie stabiel wordt.
 8. Rimpels krijgen is erfelijk. Deels is dit waar, maar deels ook niet. Er is bewezen dat een deel van het huidverouderingsproces genetisch bepaald is. Maar je kunt ook veel zelf beïnvloeden. Roken, drinken, zonschade dit zijn allemaal dingen die veel invloed heeft op rimpels.

9 gedachten over “Feiten en fabels over de huid”

 1. Dat emoties aan de huid af te lezen zijn, heb ik inderdaad gemerkt. Als ik mij niet goed voel, heb ik rode vlekken, pukkels of jeuk (en normaal gesproken juist niet).

  Zelf gebruik ik graag biologische verzorgingsproducten, juist vanwege de ingrediënten (en ook wat er allemaal niet in zit).

 2. Heel interessant om te lezen! Heel boeiend ook, wat voor bijzonder effect aanraking van de huid kan hebben op de hersenen en hoe we ons voelen. De natuur zit mooi in elkaar 🙂

  1. Wat een leuk artikel! Ben er weer een stuk wijzer van geworden, leuk om dingen zoals dit te lezen

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.