Er zijn vele meningen over acne, wat is nu wel goed voor de huid en wat niet. Ook zijn er vele onderzoeken naar gedaan waar verschillenden uitkomsten over zijn. In de volksmond worden vele uitspraken gedaan, maar welke zijn nu een feit en welke een fabel? Het kan de huid veel verbeteren als men niet meer de fabels opvolgt. Vandaag zal ik jullie duidelijkheid geven over de feiten en fabels over Acne.
Feiten:
- ”Acne kan een familiair probleem zijn”. Het is nog niet volledig bewezen dat het ook erfelijk is, maar er zijn wel veel aanwijzingen voor. De kans is groot dat als veel familieleden er last van hebben, jij er ook last van krijgt. Andersom geldt dit vaak ook, maar andere factoren wegen zeker ook mee.
- ”Zweet in combinatie met strakke kleding en wrijving kan acne verergeren”. Het alleen zweten van de huid, kan acne niet verergeren, maar zodra het zweet niet weg kan en zich op moet hopen in de huid, zal het in de poriën ophopen. Het gevolg is dat de talgproductie op gang komt en er puistjes ontstaan. Je kunt dit voorkomen door na het sporten goed de huid te reinigen en ook de huid genoeg ventilatieruimte te geven.
- ”Puistjes en onderhuidse ontstekingen in je haarlijn kunnen komen door je shampoo of haarstylingsproducten”. Dit komt doordat het zich gaat ophopen in de huid en het daarna niet meer weg kan.
- ”Acne kan ontstaan door suikers”. Dit klopt, omdat de bloedsuikerspiegel verhoogd wordt en de talgproductie verhoogd wordt.
- ”Dure huidverzorging zegt niks over de kwaliteit”. Er kunnen net zo goed ingrediënten in zitten die acne stimuleren in plaats van verminderen als een goedkoop product.
- ”Stress verergert acne”. Dit klopt, doordat je meer hormonen aanmaakt, komt je talgproductie ook op gang. Er zijn studies die de link leggen tussen acné en stress, doordat de cellen die sebum produceren receptoren hebben van stresshormonen. Sebum is een olie-achtige stof die, gemengd met dode huidcellen en bacteriën, poriën verstopt en zo puisten en cystes veroorzaakt.
Fabels:
- ‘’ Door de zon vermindert mijn acne’’, deze uitspraak is deels waar, maar vooral onwaar. Acne ontstaat door ophoping van talg, waardoor de talgklier verstopt. De zon droogt de huid uit, dit zorgt er dus eerst voor dat de puistjes inderdaad verdwijnen, maar uitgedroogde huid gaat meer talg aanmaken en dus krijg je weer een ophoping. Het eerste resultaat is minder puistjes, maar daarna zal je zien dat het wel 3x zo erg terug komt.
- ‘’Door chocolade krijg ik puistjes’’, over deze uitspraak zijn nog vele meningen en onderzoeken bezig. Het is een fabel dat je specifiek door chocolade puistjes kunt krijgen, wel kan het zo zijn dat je door de vele suikers een versnelde talgproductie krijgt, waardoor er ophopingen kunnen ontstaan. Suikers stimuleren de talgproductie.
- ‘’Je groeit er wel overheen’’, dit is deels waar, maar vaak zeker onterecht. Door niks aan de huid te doen terwijl je acne hebt, wordt de PH-waarde nooit in balans gebracht. Het feit blijft namelijk dat je huid overtollig talg aanmaakt, dit wil je oplossen want anders verdwijnen de puistjes niet. Puistjes kunnen tijdelijk verdwijnen, maar zolang de huid niet de juiste verzorging heeft, zal hij veel talg aanblijven maken. Acne heeft dan juist de neiging om erger te worden, wat ook gevolgen kan hebben zoals littekens en ernstige acne vormen.
- ‘’Acne is besmettelijk’’, acne is absoluut niet besmettelijk. Acne is een reactie op de P. acnes bacteriën, maar ook een natuurlijke factor zoals een verhoogde talgproductie. Je kunt niet acne krijgen van iemand anders.
- ‘’Als je acne hebt, dan ben je vies of was je je niet genoeg’’, dit is absoluut niet waar. Bij acne ligt de oorzaak totaal ergens anders. Wel kan het van invloed zijn, als je niet met de juiste producten reinigt, producten die de huid juist uitdrogen verergeren de acne. Daarnaast kan het reinigen van de huid met de juiste producten de huid erg verbeteren. Maar het heeft niets te maken met te weinig douchen.
- ‘’Puistjes moet je uitknijpen’’, absoluut niet. De meeste mensen thuis knijpen de puistjes verkeerd uit, waardoor er een deel van het talg nog verstopt blijft zitten, hierdoor blijft het puistjes constant terug komen. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om hygiënisch te werk te gaan en dit door een professional te laten doen, zodat er geen kans op terugkomst van verstopping is.
- ‘’Tandpasta is het wondermiddel voor acne’’, deels weer waar, maar zeker ook niet waar. Tandpasta werkt eigenlijk een beetje hetzelfde bij acne als de zon. Het droogt eerst het puistje uit, waardoor het talg vermindert en het puistje verdwijnt. Maar het probleem van de overmatige talgproductie wordt niet opgelost, maar juist gestimuleerd door het uitdrogen van de huid, waardoor het 3x zo hard terugkomt.
- ‘’Van make-up krijg ik puistjes’’, dit is niet waar. Make-up kan voor puistjes zorgen als je ermee gaat slapen, maar als jij na het dragen van make-up je huid goed reinigt 2x per dag, is er niks mis met het dragen van make-up. Het zou wel kunnen zijn dat je niet goed tegen bepaalde ingrediënten kan die puistjes stimuleren. Daarnaast is het van belang om op open plekjes geen make-up te smeren want dit zorgt voor bacteriële problemen.
- ‘’Acne komt alleen voor bij jongeren’’, dit is absoluut niet waar. Er bestaan wel degelijk vormen van acne die ook bij volwassenen bestaan. Zoals acne tarda. Het kan zelfs ontstaan na de puberteit. Het heeft dan vaak met een hormonaal probleem te maken.
Er wordt altijd wel hard dingen geroepen, maar idd of het waar of niet waar is? Duidelijk artikel dus!